Drukte voor het doel van Kogelvangers dat in Dordrecht met 3-0 klop kreeg van Dubbeldam
Drukte voor het doel van Kogelvangers dat in Dordrecht met 3-0 klop kreeg van Dubbeldam (Foto: Don Fredo)

Zaterdagvoetbal: Hattrick Junior Calmera (EBOH); ook fraaie zeges Oranje Wit en DFC

Dordrecht – Vier van de vijf Dordtse zaterdagclubs die vandaag in actie kwamen pakten de volle buit. In de eerste klas is Oranje Wit bezig aan een opmerkelijke opmars. Nu werd Montfoort geklopt (0-2). In de tweede klas hees EBOH zich op de derde plaats door in Papendrecht knap met 1-3 te winnen van Drechtstreek. In de derde klas versterkte DFC zijn leiderspositie door Halsteren met 0-2 te kloppen. Rivaal Prinsenland verspeelde andermaal punten terwijl de andere concurrent, Wieldrecht, z’n wedstrijd zag afgelast. Opmerkelijk in de derde klas is de opmars van debutant Dubbeldam. Door de 3-0 thuiszege op Kogelvangers staat de ploeg nu knap vierde en is ze kandidaat voor de nacompetitie.

In de vierde klas stelde GSC ODS zwaar teleur door nog wel thuis met 2-3 te verliezen van hekkensluiter Simonshaven.

Oranje Wit

Een knappe prestatie van eersteklasser Oranje Wit. Onze man langs de lijn Ron Akkerman doet verslag: “Montfoort en Oranje Wit begonnen aan het duel met beide 28 punten waarvan Montfoort nog een inhaalwedstrijd tegen Heerjansdam tegoed heeft. Na vijf minuten al het eerste wapenfeit: een afgekeurde kopbal van Christiaan Perrier. Montfoort speelt thuis in een 5-4-1 opstelling en wilde duidelijk niet het spel maken. In de 12de minuut het eerste schot van Montfoorts Denny van Loen, de zoon van ..., maar het kan keeper Jesper Harmans niet verontrusten. Christiaan Perrier krijgt in de kluts tot twee maal toe de bal niet achter de twijfelende keeper.”

Ron vervolgt: “ OW kreeg kans op kans in de eerste 20 minuten, maar onder andere Remco van de Burgh wist niet te scoren. In de 25ste minuut moet keeper Harmans handelend optreden na een venijnig laag schot. Hij tikt de bal bekwaam corner. In de volgende minuut een strakke voorzet van Anthony Fortes maar Angelo Leendertse komt een teenlengte tekort om zijn slidings doeltreffend af te ronden. Vlak voor rust bijna een eigen goal na een dwarrelvoorzet van Damien Müller. Na een voorzet van uitblinker Danny van Valen kopte Christiaan net voorlangs”

“De tweede helft wordt het eerste kwartier ontsierd door diverse smerige overtredingen over en weer met gele kaarten tot gevolg. De wind trekt na een uur spelen verder aan en van vloeiende combinaties is steeds minder sprake. In de 61ste minuut toch loon naar werken Christiaan Perrier kopt de bal na een afgemeten voorzet van Anthony Fortes nog op de handen van de keeper, maar de terugstuitende bal wordt knap volleyrend afgerond door Damien Müller. 0-1”

Een paar minuten later heeft Angelo Leendertse de 0-2 op de schoen maar zijn schot, na slecht uitverdedigen van de keeper, rolde tergend langzaam langs de verkeerde kant van de paal. Ron Akkerman besluit: “Damian Müller krijgt de volgende kans, hij schiet 1 op 1 tegen de uitkomende keeper op. In de 75ste minuut valt dan toch de 0-2, Damian Müller deponeert de bal in de verre hoek na een uitstekende steekbal van Anthony Fortes. Een verdiende overwinning”.

*In de eerste klas morste koploper Sportlust’46 punten tegen VVGZ (1-1) en ging runner-up Sliedrecht verrassend onderuit bij GJS in Gorcum (4-2). Stand bovenaan nu: Sportlust 19-44, Sliedrecht 19-39, Nieuw Lekkerland 19-32, Heerjansdam 18-31, Oranje Wit 19-31.

EBOH

“We hebben een goede en verdiende 1-3 zege geboekt bij Drechtstreek”, meldt EBOH’s middenvelder Thomas Keuter. De regioderby werd op het kunstgrasveld afgewerkt, omdat het hoofdveld afgekeurd was.

Thomas Keuter vervolgt: “Vanaf het eerste fluitsignaal waren we heer en meester en hadden we een duidelijk overwicht met veel balbezit. Uit één van de vele aanvallen maakten we voor rust de 0-1. Jay Tahloe sneed naar binnen en gaf de bal aan Junior Calmera, die vanaf de rand zestien raak schoot. Verder hadden we nog volop kansen, maar onder meer een kopbal van Jesse Rensen ging voorlangs en schoten van Regga Regales en Junior werden door de keeper gepakt. In de laatste minuut van de eerste helft kreeg ik zelf nog een opgelegde schietkans van buiten het strafschopgebied, maar de doelman van Drechtstreek ranselde de bal knap uit de bovenhoek.”

Thomas Keuter over het tweede bedrijf van de regio-derby: “Na rust was het wedstrijdbeeld vrijwel identiek aan dat van voor de thee. Wij hadden de bal en maakten het spel, terwijl Drechtstreek loerde op een snelle omschakeling. Het was opnieuw Junior die na iets meer dan een kwartier spelen een goal mocht bijschrijven. Uit een pass van Wesley Ebbers draaide hij weg bij zijn tegenstander en schoof hij de bal langs de doelman: 0-2. Een comfortabele voorsprong dus en één die we in de fase daarna hadden kunnen uitbreiden. Eerst mocht ik zelf aanleggen voor een vrije trap net buiten het zestienmetergebied. Ik krulde de bal laag langs de muur op de binnenkant van de paal. Regga stond op de juiste plaats om de terugspringende bal binnen te tikken, maar de grensrechter oordeelde dat er sprake was van buitenspel.”

“Kort daarna zette Regga een knappe actie in op de achterlijn, legde de bal terug op mij, waarna ik Junior bereikte die de bal achter de doelman schoot. Echter constateerde de scheidsrechter (dit keer zelf en niet op advies) opnieuw dat er sprake was van buitenspel. Opnieuw afgekeurd dus. Niet veel later was het Gianni Westrate die vanaf de rechterkant naar binnen sneed en het maar eens met links van afstand probeerde. Een zeer verdienstelijke poging, maar helaas belandde de bal op de lat. Zo stond het dus nog steeds 0-2 en verzuimden we echt weg te lopen van Drechtstreek. Sterker nog, uit één van de sporadische counters van de thuisploeg maakten zij de aansluitingstreffer. Een voorzet van de rechterkant werd bij de tweede paal knap uit de volley binnen gelopen: 1-2.”

“Er waren nog enkele mogelijkheden voor Drechtstreek, maar gelukkig had onze doelman Jan-Arie Kouwenhoven een aantal goede reddingen in huis. Na de aansluitingstreffer, zo'n 10 minuten voor tijd, geloofde de thuisploeg er weer in en moesten we echt aan de bak om de voorsprong vast te houden. Gelukkig maakte Junior kort voor tijd aan de onzekerheid een einde door zijn derde goal van de middag binnen te schieten. Dit maal was het een lobje met gevoel over de doelman, na een fraaie trap van onze eigen doelman Jan-Arie die zomaar over de verdediging heen viel. Zo stapten we met een 1-3 zege en de drie punten van het veld af. Een goede middag voor ons dus!”

*Koploper Nivo Sparta morste punten (2-2) terwijl Papendrecht en Pelikaan hun duels zagen afgelast. Stand bovenaan nu: Nivo Sparta 18-39, Papendrecht 18-37, EBOH 19-33.

DFC

In de derde klas versterkte DFC zijn koppositie. Het won bij Halsteren (0-2) en zag titelrivaal Prinsenland opnieuw punten verspelen (2-2).

Arno van Wijnen namens DFC: “Halsteren uit werd vooraf ingeschat als een pittige klus en die inschatting bleek een juiste. De thuisploeg deed de eerste helft zeker niet onder voor DFC. De wedstrijd ging gelijk op. Op een zeer gelukkig moment, net voor het rustsignaal, viel de 0-1 voor DFC door een doelpunt van Job van de Heuvel."

Arno vervolgt: “De tweede helft kreeg DFC betere kansen maar er werd verzuimd om de klus snel te klaren. Zodoende bleef Halsteren in de wedstrijd en had DFC zeker geluk dat Daniel Jansen vandaag een goede wedstrijd keepte en zorgde voor een ‘clean sheet’. Halsteren raakte nog het aluminium maar DFC wist op het einde toch de wedstrijd definitief te beslissen. In de laatste minuut noteerde Leroy Rubio de 0-2.”

“Een goede overwinning en na afloop wederom gunstige uitslagen van de andere velden, want Prinsenland liet ook deze week punten liggen, door in blessuretijd de winst weg te geven en zodoende met een gelijkspel te eindigen. DFC verstevigde zo zijn koppositie en staat nu met 3 punten voorsprong aan de leiding”. Arno van Wijnen besluit: “Maar de missie blijft ongewijzigd: niet verder kijken dan de eerstvolgende match”.

*Stand bovenaan: DFC 19-44, Prinsenland 19-41, Wieldrecht 18-36, Dubbeldam 19-31.

Dubbeldam en Wieldrecht

Van de andere Dordtse derdeklassers zag Wieldrecht z’n thuiswedstrijd tegen NOAD’67 afgelast. De ploeg bleef zo derde in de stand. Dubbeldam versterkte z’n kansen op nacompetitie om promotie door thuis Kogelvangers met 3-0 te verslaan. Een apart verslag van deze wedstrijd staat elders op deze site.

GSC ODS

In de vierde kas ging GSC ODS thuis verrassend onderuit met 2-3 tegen hekkensluiter Simonshaven dat tot vandaag nog geen pot had gewonnen. De Dordtse ploeg zakte zo naar de achtste plaats met 26 punten uit 17 wedstrijden.

“Om nog iets van dit seizoen te kunnen maken was een zege op Simonshaven pure noodzaak. In plaats daarvan droop de thuisploeg met het schaamrood op de kaken af”, zo meldt de club op haar website. “De afwezigheid van liefst acht basisspelers liet zich uiteraard voelen, maar desondanks was GSC ODS in de beginfase de baas op het veld. Djim Kammerman zette de ploeg op voorsprong en meestal is het met een tegenstander zonder zelfvertrouwen dan wel gedaan. Het liep deze middag heel anders. Beide ploegen grossierden – mede door de dwars over het veld waaiende wind – in foute passes en de ijverig achter elke diepe bal aan rennende spitsen van de bezoekers bezorgden de niet ingespeelde Dordtse defensie steeds meer problemen. Kort na rust kwam Simonshaven niet alleen gelijk, amper een minuut later stond de wedstrijd helemaal op z’n kop: 1-2. Eigenlijk kon de thuisploeg er weinig tegenover stellen.”

De bezoekers liepen zelfs uit naar 1-3. “Daarmee leek het doek gevallen. GSC ODS stribbelde nog wat tegen, maar was zelfs na een rode kaart (de doorgebroken Simcha Kuiters werd gevloerd) niet bij machte om nog wat af te dwingen. Djim Kammerman mocht de eindstand nog wel op 2-3 bepalen”.

(Samenstelling overzicht Fred van Dongen)

Meer berichten