Wethouder Peter Heijkoop snijdt de eerste taart aan, geholpen door medewerkers van het leescafé. (foto: Arco van der Lee)
Wethouder Peter Heijkoop snijdt de eerste taart aan, geholpen door medewerkers van het leescafé. (foto: Arco van der Lee) (Foto: )

Americain: 'Het mooiste leescafé van Nederland'

door Arco van der Lee

Dordrecht – Het is pas één dag open, maar nu wordt al gezegd dat dit 'het mooiste leescafé van Nederland' is. Café Americain aan de Groenmarkt 153 werd woensdag 20 maart officieel geopend.

Het leescafé is gevestigd op een absolute toplocatie voor de Dordtse horeca: met uitzicht op de Visbrug. Bijna niet voor te stellen dat hier tot voor kort een kantoorruimte van de bibliotheek zat. De medewerkers van de Bibliotheek Aan Zet zijn met hun bureau's naar zolder verhuisd.

Directeur-bestuurder Ankie Kesseler vertelt dat de vestiging van een leescafé mogelijk werd door de verbouwing van de bibliotheek. "We doen dat low budget", benadrukt ze. Over enkele jaren verhuist de bibliotheek naar een nieuw pand. Want ondanks de verbouwing en de prachtige locatie, is het oude pand niet ideaal voor een moderne bibliotheek.

Als naam werd 'Café Americain' gekozen. Dat verwijst naar de danszaal die hier van 1920 tot 1960 gevestigd was. De bibliotheek doet voor de exploitatie een beroep op Stichting Philadelphia. Elders in het centrum heeft deze al lunchroon Den Witten Haen.

"Het is een eer om hier een horecazaak te runnen", zegt Wieneke Dijkstra van Philadelphia. "De bibliotheek is van iedereen en voor iedereen. Dat past goed bij ons."

Dinsdag 19 maart gingen de deuren voor het eerst open. De eerste dag sprak één van de bezoekers al van 'het mooiste leescafé van Nederland', vertelt Kesseler trots.

Woensdag 20 maart kwam wethouder Peter Heijkoop langs om het leescafé officieel te openen. Hij had één van zijn kinderen bij zich. Maar daar kijkt in dit leescafé niemand van op. "Ik kom hier vaak. De bibliotheek is echt een plek waar je met kinderen wilt zijn", zegt Heijkoop. Dat er nu ook horeca is, juicht hij toe. "Daar worden mensen blij van."

Heijkoop vindt het een goed idee dat de bibliotheek met Stichting Philadelphia samenwerkt. Hij kent ze niet alleen van Den Witten Haan. Ook de nieuwe inrichting van het gebouw van de Sociale Dienst is in samenwerking met Philadelphia uitgevoerd. Mensen van de stichting exploiteren hier het grand café.

"Ik denk dat dit een plezierige verblijfsplek zal worden", verwacht de wethouder. Maar, wellicht verhuist het café in de toekomst naar een andere plek. "ik zal hier wel vaker te vinden zijn. Vooral op de woensdagmiddag", belooft Peter Heijkoop.

De wethouder is niet de enige die het leescafé ontdekt heeft. Tijdens de officiele opening zitten her en der ook 'gewone' bezoekers. Daaronder twee mannen die aan een tafeltje voor het raam het uitzicht op de Visbrug vastleggen in schetsen en schilderijen.

Meer berichten