Erik van Heijningen: 'Het mooie aan Dordrecht is de historie, het water en de ligging naar buitengebieden als de Alblasserwaard en de Hoeksche Waard'. (foto: Nanda van Heteren)
Erik van Heijningen: 'Het mooie aan Dordrecht is de historie, het water en de ligging naar buitengebieden als de Alblasserwaard en de Hoeksche Waard'. (foto: Nanda van Heteren) (Foto: )

Dordtenaar van de Week: Erik van Heijningen

Door: Nanda van Heteren

DORDRECHT – Tussen 1988 en 1992 had Erik van Heijningen zijn eerste kennismaking met Dordrecht vanwege zijn opleiding bij de rechtbank en het Openbaar Ministerie. In 1994 heeft de jurist zich definitief gevestigd op het eiland. ,,Het mooie aan Dordrecht is de historie, het water en de ligging naar buitengebieden als de Alblasserwaard en de Hoeksche Waard, maar ook dichtbij Rotterdam." Hoewel Van Heijningen van origine amateur voetballer is, zullen de meeste mensen hem met zwemsporten associëren. ,,Door blessures heb ik de overstap gemaakt naar de waterpolo bij DZV Merwede. Na een jaar was ik onbedoeld voorzitter en samen met een aantal anderen is MNC Dordrecht opgericht."

In 2000 is deze fusie werkelijkheid geworden. MNC Dordrecht (afkorting van Merwede Nautilus Combinatie) is door een vrijwillige fusie ontstaan van DZV Merwede en R.K. Zwem- & Polovereniging Nautilus.

,,Mijn analyse was toen dat we samen sterker staan en ik denk dat dat wel uitgekomen is op fronten als organisatiekracht, ambities en de beide afdelingen, wedstrijdzwemmen en waterpolo."

In 1998 was Van Heijningen wethouder van economische zaken in de gemeente Dordrecht en toen liep deze fusie. ,,Dit wilde ik goed afmaken, maar daarna stoppen. Twee verschillende petten op leek mij geen goed idee."

Daarna is de Dordtenaar voorzitter geworden van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB).

,,In die periode (2001-2017, red.) heb ik door mijn functie heel veel gezien van het zwemmen en ook de opkomst van het buiten zwemmen. Bovendien had ik ontdekt dat er vroeger in Dordtse havens al zwemwedstrijden waren, onder de naam Dwars door Dordt. De archivaris van DZV Merwede, wijlen Mart van Twist, heeft mij de statuten van de vereniging uit 1923 gegeven. Dat wilde ik in ere herstellen. Toen de tijd daar was, heb ik een paar vrienden gevraagd en zo kwam de organisatie van de Dudok City Swim To Fight Cancer 078 Dordrecht tot stand."

De lustrum editie van de City Swim staat op zaterdag 31 augustus op het programma in de Dordtse havens. In het begin van dit kalenderjaar zijn de voorbereidingen van start gegaan. ,,Wij zijn in een feestelijke stemming, omdat wij de eerste stad in Nederland zijn die deze dag voor de vijfde keer op rij organiseren. Ook kijken wij terug op vier geslaagde edities doordat er veel support is en het leeft in de gemeenschap."

Binnen het bestuur wordt momenteel besproken wat er allemaal nog meer gedaan kan worden om de aankomende editie te laten slagen.

,,Het is altijd een feestelijke dag, dat willen wij nu ook. De kern blijft een zwemevenement, maar wij zijn wel aan het onderzoeken wat wij nog meer kunnen doen om wat nieuws te introduceren."

De 440 deelnemers uit de editie 2018 zwommen afstanden tussen de 25 en 2.500 meter om geld op te halen voor het goede doel. Het definitieve eindbedrag was 225.165 euro.

De opbrengsten van afgelopen jaren zijn gebruikt om het wetenschappelijk onderzoek naar kanker, onder toezicht van het KWF (Koningin Wilhelmina Fonds kankerbestrijding) te financieren. Daaronder het leukemie-onderzoek van Internist hematoloog Mark-David Levin van het Albert Schweitzerziekenhuis in Dordrecht.

Het onderzoek behelsde wat de gevolgen zijn bij minder fitte patiënten met chronische lymfatische leukemie als zij het middel Venetoclax in een eerder stadium van hun behandeling toegediend krijgen.

Meer berichten