(foto uit 'Hiltlers jongste hoop'.)
(foto uit 'Hiltlers jongste hoop'.) (Foto: )

Boekpresentatie over Nazi-propaganda voor de jeugd

Dordrecht - Auteur Gerard Groeneveld spreekt donderdag 28 maart in het Onderwijsmuseum over zijn nieuwe boek 'Hitlers jongste hoop; Nazipropaganda voor de jeugd'.

In Hitlers Duitsland werd geen propagandamiddel onbeproefd gelaten om de geestdrift onder de jeugd op te stoken. Aan de hand van talloze verbluffende afbeeldingen brengt 'Hitlers jongste hoop' dit propaganda-offensief voor het eerst in kaart.

Foto's en illustraties leverden een belangrijke bijdrage aan die bezieling. Alle media vochten om de aandacht: vanaf het prentenboek, het eerste schoolboek waarmee kinderen leerden lezen en schrijven, de jeugdboeken, de tijdschriften tot zelfs de illustraties in de sigarettenplaatjesalbums. En steeds hadden ze maar één doel: de manipulatie van Duitse jongens en meisjes tot bruikbare leden van de nationaalsocialistische volksgemeenschap. Niet zonder succes: veel jongeren bleven tot het bittere einde toe geloven in de heilstaat die de Führer hun jarenlang had voorgehouden. Ook als dat ten koste ging van hun eigen leven.

'Hitlers jongste hoop' maakt pijnlijk duidelijk dat jongeren in de jaren dertig en veertig al op geraffineerde wijze werden beïnvloed met suggestief beeldmateriaal.

Gerard Groeneveld (1956) doet onderzoek naar culturele en militaire collaboratie, nazipropaganda en oorlogsfotografie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarover schreef hij onder andere in NRC en de Volkskrant. Bij Vantilt publiceerde hij de veelgeprezen titels 'Zwaard van de geest, het bruine boek in Nederland 1922-1945' (2001), 'Kriegsberichter, Nederlandse-oorlogsverslaggevers 1941-1945' (2004), 'Zo zong de NSB, liedcultuur van de NSB 1931-1945' (2007) en 'Rotterdam Frontstad 10-14 mei 1940' (2016). In 2018 verscheen 'Nach Holland, de meidagen van 1940 door Duitse ogen'.

Het eerste exemplaar van het boek wordt na de lezing van Groeneveld overhandigd aan Chris van der Heijden, historicus en publicist, die daarop aan het woord zal komen. Tenslotte spreekt Saskia de Bodt, bijzonder hoogleraar Illustratie aan de Universiteit van Amsterdam.

Na afloop is er gelegenheid om het boek aan te schaffen.

Aanvang 16.30 uur in het onderwijsmuseum aan de Burgemeester de Raadtsingel 97. De toegang tot deze boekpresentatie is vrij. Wel vooraf aanmelden via: promotie@vantilt.nl .

'Hitlers jongste hoop; Nazipropaganda voor de jeugd' door Gerard Groeneveld is een uitgave van Uitgeverij Vantilt (ISBN 978 94 6004 419 9), het telt 320 pagina's en kost € 29,95.

Meer berichten