logo Huize 'Ooi'
logo Huize 'Ooi' (Foto: Ferry)

Ooievaars weer terug aan de Oudendijk

Door Ferry Visser

Dordrecht - Op 21 maart begint de lente en ‘maart roert zijn staart’. Wie op de Eikenlaan - Dubbeldam - richting Sterrenburg rijdt, ziet bijna aan het einde van de laan en aan de linkerkant, een omhooglopend fiets-en voetpad naar de Oudendijk. Eenmaal boven zie je tegenover je, en achter de eerste woning, een paalnest. Best opvallend en heel uitdagend voor ‘vreemde vogels’.
Hoewel ooievaars niet zo honk-en vrouw vast zijn, gebeurt het op bepaalde plekken in ons land dat toch hetzelfde paartje na zo’n 4000-5000 km hun vleugels strijken op hetzelfde nest.
Na ‘Robs grote nestverbouwing’ is het de hoogste tijd voor de paring.


Het is op de 21e maart wat mistig, maar toch rijd ik even langs de plek waar ik vorig jaar voor het eerst het paalnest zag. Dit keer rijd ik vanaf de Stevensweg de Oudendijk op en na zo’n 100 meter, en naar rechts kijkend, zie ik zowaar achter het huis een ooievaar op het nest. Zou dit het mannetje zijn die het nest komt inspecteren voordat zijn vrouwtje komt? Snel wat foto’s gemaakt met de telefoon, maar ik zie allang dat dit - mede door de nevel - echt bagger is als ik de foto’s op mijn computer zal terugkijken. Jammer, maar er komen nog meer dagen.

Een dag later is de mist nog heviger. Het zit potdicht, maar tegen de middag klaart het snel op en heeft maart inderdaad zijn staart geroerd. Er zit zelfs wat blauw aan de lucht.
Met mijn echte camera rijd ik terug en baalde meteen. Dit keer staat de ooievaar niet op het nest, maar zit relaxed in het zonnetje in zijn vernieuwde doorzonwoning. Je ziet alleen zijn/haar koppie. Ik loop iets verder en hoop een beter zicht op het nest te krijgen. Helaas, de heg en de schuren staan dit in de weg. Mijn blik was voornamelijk naar voren gericht en teleurgesteld liep ik terug.
Als door een adder gebeten, bleef ik ineens stokstijf staan. Droomde ik? Boven op het dak van één van de schuren stond een ooievaar. De vogel stond zo stokstijf dat ik niet kon geloven dat dit een echte ooievaar was. Was dit een lokvogel? Ik bleef doodstil staan en wachtte af. Na een poosje bleek dat ook deze droom bedrog was.
Er kwam zowaar beweging in het beest. Daardoor zag ik ook dat de vogel een ring droeg. Vermoedelijk betrof het hier een getrouwd stelletje. :)-

Vogel gevlogen
Ik maakte snel een aantal foto’s, maar blijkbaar vond de grote vogel de fotoshoot toch te lang duren en vloog weg. In ieder geval was het duidelijk dat het hier om twee ooievaars ging.
Ik verplaatste mijn ’gluur territorium’. Iets verderop en ver achter de nestpaal zag ik de ooievaar in het weiland staan. Vermoedelijk was hij/zij op zoek naar voedsel in het vochtige grasland of langs de slootkant.
Het was in ieder geval veel te ver weg om scherpe foto’s te maken. Met de uiterste zoom en inspanning, en trillend als een rietje zonder ranja, lukte het me wonderwel om iets redelijks te schieten mede dankzij een enorme snelle sluitertijd.

Toch wel bijzonder
Op internet las ik dat de populatie ooievaars in de vorige eeuw hard achteruit was gegaan. In de jaren dertig broedden er meer dan driehonderd paren in Nederland. In de jaren 70 niet meer dan 20.
Toch gaat het nu gelukkig weer beter met de ooievaars.
Ik vermoed wel dat het nest aan de Oudendijk tegenwoordig wordt ‘bewoond’ door een hecht koppeltje dat binnenkort - over zo’n 30 dagen -een vijftal eieren zal uitbroeden.

Ik ben benieuwd wie de eerste foto’s maakt van de ‘gezinsuitbreiding’ aan de Oudendijk.
Mocht u ook gaan spotten, veel kijkplezier!

Meer berichten