In de Popcentrale in Dordrecht werd woensdagochtend een nieuwe ruimte gelanceerd: Studio N. (Foto: Bart Kuntz)
In de Popcentrale in Dordrecht werd woensdagochtend een nieuwe ruimte gelanceerd: Studio N. (Foto: Bart Kuntz) (Foto: Bart Kuntz)

Nieuw in Popcentrale: Studio N

In de Popcentrale in Dordrecht werd woensdagochtend een nieuwe ruimte gelanceerd: Studio N. Hier kunnen producers en muzikanten hun eigen nummers en demo's maken.

Door Eline Lohman

DORDRECHT -Één van de bandrepetitieruimtes is omgevormd tot een opname- en productiestudio waar (jonge) producers en muzikanten hun eigen tracks en demo's kunnen maken, vertelt Bart Kuntz van de Popcentrale. "We merkten dat het maken van demo's voor muzikanten steeds belangrijker is geworden en eigenlijk iedere semiprofessionele muzikant heeft hier wel behoefte aan. Het schrijven van nummers vindt ook niet alleen meer plaats in de oefenruimte, maar juist ook in de studio. Als ik naar mij zelf kijk: ik heb als muzikant ook een thuisstudio bij elkaar gesprokkeld, maar dat heeft best een tijd geduurd en ook wel investeringen gekost. Natuurlijk heeft niet iedereen geld voor een professionele studio of het aanschaffen van materialen voor een thuisstudio en daarom willen wij deze muzikanten een ruimte bieden."
 
Op maandagavond wordt de studio inmiddels al gebruikt door R-Newt, het platform voor jongerenwerk. Zij nemen muzikale jongeren mee naar onze studio om hier te werken aan hun toekomstige meesterwerken. Bart onderstreept het belang van de ruimte. "Wij denken dat dit een essentieel onderdeel wordt voor het stimuleren van lokaal talent en ook vooral om de hiphop-producers, rappers en DJ's een plek te kunnen geven. De Popcentrale is er voor muzikanten. Muzikant zijn betekent in deze tijd niet alleen meer 'liedjes maken in een oefenruimte'. Het is erg fijn om direct terug te luisteren wat je hebt gemaakt en dat kan in een studio. Daar worden je liedjes een stuk beter van. Als je creatief in de studio bezig bent, wil je niet gebonden zijn aan tijd en vooral niet uit de ruimte geschopt willen worden door de volgende huurder." Daarom wordt de ruimte niet per uur aangeboden maar per blok. Deze zijn te vinden op de website www.popcentrale.nl/oefenruimtes. De studio gaat € 25,- per blok kosten. 
 
Het wordt geen volwaarde professionele opnamestudio zoals bijvoorbeeld ProSound Studio van Jan Dekker, die ook gevestigd zit in de kelder van de Popcentrale. "Studio N is er echt voor het maken van demo's of hiphop-producties, waar je doorgaans geen grote en op akoestiek gebouwde opnameruimte voor nodig hebt. Er staat wel een professionele studiomicrofoon om vocals op te nemen. Verder staat er een iMac met opnamesoftware Ableton, FL Studio en Cubase, een midi-keyboard en professionele studiomonitoren. We willen hiermee ook (hiphop)producers en rappers aan de Popcentrale binden. De Popcentrale heeft al een tijdje als ambitie om nog meer een plek te zijn voor jonge muzikanten en liefhebbers. Zo is er al eerder geïnvesteerd in urban tienerfeesten als Young Bizz en Bijdehand, is er een DJ-jamsessie het DJ Café en is er afgelopen jaar ook een DJ-competitie bijgekomen in de vorm van de Grote Prijs van Dordt DJ-producers. De Popcentrale groeit mee!"
 

Meer berichten