Denise Mangoentaroeno: "Als je van mensen houdt, dan is dit werk alleen maar leuk." (foto: José de Jong)
Denise Mangoentaroeno: "Als je van mensen houdt, dan is dit werk alleen maar leuk." (foto: José de Jong)

Denise Mangoentaroeno: 'Ik leer altijd wel wat van mijn klanten'

door José de Jong

Dordrecht - Wanneer Denise vertelt dat ze al jaren in de zorg werkt, krijgt ze verbaasde reacties. "Mijn vrienden vragen me hoe ik het zo lang volhoudt. Ze vinden het zo knap dat ik al zo'n tijd werkzaam ben in de zorg. Ook merken ze dat ik er goed in ben", vertelt de 35-jarige zorgmedewerkster van Het Spectrum. "Als je van mensen houdt, dan is dit werk alleen maar leuk. In de zorg heb ik mezelf leren kennen. Ik was eerst onzeker, maar door het contact met mensen ben ik gevormd. En ik heb ook veel mensen in Wielwijk leren kennen", vertelt ze met passie.

We treffen de enthousiaste Denise bij de fontein op het Admiraalsplein. "Hier kun je me vaak vinden", vertelt ze. "Als ik mijn kinderen heb opgehaald, zijn ze hier veelal aan het spelen. Ik kom altijd wel bekenden tegen, net als in de supermarkt trouwens. Mijn sociale leven is een stuk breder geworden sinds ik in de zorg werk en dat vind ik heerlijk."

Al als klein meisje was ze een behulpzaam type. "Vroeger voelde ik me al heel verantwoordelijk voor mijn broertjes en zusje. Ik werk in de zorg omdat ik graag bij mensen ben. Eventjes maakte ik een uitstapje naar kleinschalige zorg, maar ik miste de thuiszorg."

Werken in de zorg, is dat voor iedereen? "Als je onder de mensen bent, merk je wel of je geschikt bent voor dit werk of niet. Dat pols ik ook altijd bij de leerlingen die ik begeleid, waar ik trouwens ook veel van leer. Mensen blij maken, dat heeft mij altijd al aangetrokken aan werken in de zorg."

Zorg is zoveel meer dan een washandje over je cliënten halen, weet ze. "Ook al heb je weinig tijd, toch probeer ik altijd een gesprek te hebben met de mensen bij wie ik thuis kom. Natuurlijk heb je daar soms de ene keer meer de tijd voor dan de andere keer, maar toch vind ik het belangrijk. Veel mensen kijken naar je komst uit. Je bouwt een band op en wordt een belangrijk onderdeel van iemands. Als ik een tijdje niet bij iemand ben geweest, merk ik dat je gemist bent. Toch voel ik me altijd welkom. Je moet met je hart werken", geeft ze als tip.

"En ik leer altijd wel wat van mijn klanten. Zo zei één klant: je privé laat je bij de poort, en neem je weer mee als je naar huis gaat. Dat is een advies dat ik ter harte neem. Soms kan je inleven in iemand erg heftig zijn. Nu ik moeder ben, kan ik werk gelukkig wel makkelijker op het werk laten."

Kan Denise werken in de zorg aanbevelen? "Jazeker, het is heel leuk werk. Je doet zelfkennis op, je vergroot je mensenkennis en hebt veel een op een-contact. Je komt dicht bij mensen. Het is dankbaar en liefdevol werk, een prachtige baan. Als ik voel dat ik iemands dag heb gemaakt, wordt ik daar zelf ook blij van."

Wielwijk is de vaste uitvalsbasis van Denise, waar ze bij Thuiszorg De Wielborgh werkt. "Deze wijk is lekker volks en ik woon er zelf ook. Ik kan me niet voorstellen dat ik ergens anders zou wonen."

Meer berichten