Terwijl DFC de bal al uit de eigen goal heeft gehaald begint Wieldrecht een feestje rond Mark van Agteren (11) die zijn ploeg zojuist op 0-2 heeft gezet.
Terwijl DFC de bal al uit de eigen goal heeft gehaald begint Wieldrecht een feestje rond Mark van Agteren (11) die zijn ploeg zojuist op 0-2 heeft gezet. (Foto: Don Fredo)

Wieldrecht klopt DFC in derby (0-2) en staat nog maar twee punten achter koploper

Door Fred van Dongen

Dordrecht Door koploper DFC op een kansloze thuisnederlaag (0-2) te trakteren bracht Wieldrecht vanmiddag de spanning aan de top van de derde klas van het zaterdagvoetbal helemaal terug. Met nog vier speelronden voor de boeg zag DFC zo z’n voorsprong op de stadgenoot gereduceerd tot twee punten.

“Het is weer spannend bovenaan”, schetste Wieldrechts spits Mark van Agteren het veranderde scenario. “Drie van onze vier resterende wedstrijden gaan tegen ploegen die nog kans maken op de periode”, aldus Mark doelend op Prinsenland, Halsteren en Dubbeldam die momenteel in het totaalklassement de positie drie, vier en vijf bezetten. DFC’s restprogramma oogt vriendelijker en makkelijker. “Maar”, waarschuwt middenvelder Kenan Vleesenbeek, “drie van onze komende vier tegenstanders strijden nog tegen degradatie. Die gaan natuurlijk alles achterin dichtspijkeren en dan kan het nog knap lastig worden”.

De stadsderby van vanmiddag kende een grote publieke belangstelling. Thuisploeg DFC moest zelfs gebruik maken van het parkeerterrein van buurman FC Dordrecht om alle auto’s plaats te kunnen bieden. De fietsenstallingen puilden uit, in de kantine en op het terras was het dringen geblazen voor een redelijk plekje.

De wedstrijd toonde veel gelijkenis met die van de heenwedstrijd in november waarin een dominant Wieldrecht korte metten maakte met de roodwitte stadgenoot (3-0). Ook nu dicteerde Wieldrecht de les. Pas in de slotfase toen het pleit reeds was beslecht, kreeg Wieldrechts doelman Marnix van Vuuren eindelijk wat echt werk te verstouwen. Door het inbrengen van drie late wissels (Wesley Loos, Suayip Yaman en Job van de Heuvel) ging er toen voor het eerst wat dreiging uit van DFC-kant. Met alerte reacties en een tikkeltje mazzel hield Marnix de ‘nul’. Een prestatie die hem na afloop een kratje bier opleverde. “Ik heb inderdaad niet veel te doen gehad. Alleen aan het slot een beetje”, onderschreef hij de constatering dat DFC pas heel laat van zich liet horen.

De goal die de derby een kwartier na rust de facto besliste kwam op naam van Wieldrechts spits Mark van Agteren. Nadat DFC’s excellerende doelman Daniël Jansen een ragfijne inzet van Aron de Keijzer knap wist te keren pakte Mark de rebound even doeltreffend op zoals een geroutineerd hengelaar met een snoek. De 0-2 hing aan de haak.

Een treffer die Mark na afloop ook uitlegde als een triomf op zichzelf. Het was immers lang gelden dat hij de roos had getroffen. “Mijn laatste keer was thuis tegen DFC in november”, aldus Mark die extra gemotiveerd aan de derby begon en deze middag niet alleen zoals gebruikelijk bij hem met het hart maar deze keer ook met het hoofd speelde. De snelle vleugelspits die binnen de lijnen zijn gedrevenheid af en toe mengt met onbezonnenheid had 'deze middag meer verwacht van koploper DFC’. “Onze verdienste was dat we steeds een stapje feller waren en DFC niet in z’n spel hebben laten komen”. Wieldrecht had zich ook mentaal maximaal op de derby voorbereid. “We hebben ons de afgelopen week volledig gefocust op de wedstrijd. Veel onderling én met anderen gepraat”. Uit al die gesprekken kwam één rode draad. Mark: “Vanaf nu alle wedstrijden winnen willen we kampioen worden! Nu is het voortborduren op het succes van deze wedstrijd. Met de overwinning hebben we er weer druk op gezet. Bij DFC maar ook bij onszelf. Het is weer lekker spannend bovenaan”.

Dat Marks productie in de stadsderby beperkt bleef tot die ene o zo belangrijke goal kwam mede door het sterke optreden van DFC’s doelman Daniël Jansen die voor rust al twee keer een uitstekend antwoord in huis had op inzetten van Mark. Die voegde aan die constatering knipogend toe “Dan heeft onze keeper maar een saaie wedstrijd beleefd...”.

Bij de verliezende koploper stonden de meeste gezichten na afloop op half zeven. Wat niet wegnam dat trainer Danny Slegers indirect terechte complimenten uitdeelde aan Wieldecht. “Van onze laatste dertien wedstrijden ging er maar twee verloren. Beide tegen Wieldrecht”, aldus de trainer veelzeggend. Middenvelder Kenan Vleesenbeek was wat explicieter: “We waren kansloos vandaag. Net als in de uitwedstrijd zijn we haast weggespeeld. Misschien speelde mee dat dit voor ons een wedstrijd was en voor Wieldrecht dé wedstrijd”, aldus Kenan doelend op de vijf punten voorsprong waarmee DFC aan de derby begon. "Inderdaad creëerden we ons pas in de laatste vijf minuten wat kansen. Dat schiet dan niet echt op. Maar we staan nog twee punten voor op Wieldrecht. Dinsdag op de training zullen we deze nederlaag met z’n allen moeten doornemen. Er voor zorgen dat we allemaal weer de zelfde kant opkijken. En dat is: alle vier resterende wedstrijden winnen. En dat moet kunnen!”, zo onderstreept Kenan nog met een extra vet lijntje dat DFC nog altijd titelkandidaat nummer één is.

Aron de Keijzer zette Wieldrecht in de 35ste minuut op een verdiende 0-1 voorsprong. “Ik zei vorige week al dat het eerste doelpunt bepalend zou zijn. We waren vandaag echt dominant, waren steeds de betere ploeg. Het kon dus maar één kant op gaan”, aldus Aron doelend op de superioriteit van Wieldrecht. “Nu is het zaak alles te winnen”, zo moedigt Aron zichzelf en zijn ploegmakkers aan. Hij verwijst naar Ajax dat nog maar kort geleden ook vijf punten achter stond op PSV. "Wij blijven hopen op een zelfde scenario”. Het scheelde weinig of Aron, die zeven jaar geleden nog in het shirt van DFC tegen Wieldrecht speelde (‘ik won toen ook en vandaag was het precies allemaal omgekeerd’) had de derby dezelfde uitslag (3-0) als in november kunnen geven. Alleen voor Daniël Jansen moest hij toch zijn meerdere erkennen in de uitstekende DFC-doelman. “Ik had net geen kracht meer in de benen. Die voelden als spaghettislierten. Voor het resultaat heeft het echter geen gevolgen gehad”.

Voorlopig zetten ze bij Wieldrecht de spaghetti even in de koelkast. Voor de gewenste grote feestmaaltijd over een paar weken…

*Prinsenland naderde DFC tot op vijf punten door Dubbeldam met 4-0 te kloppen. Halsteren verspeelde punten bij Seolto (2-2) waardoor de stand bovenaan nu is: DFC 22-50, Wieldrecht 22-48, Prinsenland 22-45, Halsteren 22-34, Dubbeldam 22-33.

*Programma volgende week: Wieldrecht - Halsteren, Smerdiek - DFC, Dubbeldam - Seolto, Prinsenland – Kogelvangers.

Meer berichten