DFC’s doelman Daniël Jansen speelde een sterke stadsderby en voorkwam dat Wieldrecht met een ruimere marge dan de 0-2 won van de roodwitte koploper.
DFC’s doelman Daniël Jansen speelde een sterke stadsderby en voorkwam dat Wieldrecht met een ruimere marge dan de 0-2 won van de roodwitte koploper. (Foto: Don Fredo)

Zaterdagvoetbal: Oranje Wit op periodejacht; zeven goals GSC ODS

Dordrecht – Van de zes Dordtse zaterdagclubs deden vooral eersteklasser Oranje Wit en derdeklasser Wieldrecht utstekende zaken. Oranje Wit bleef door een 2-1 zege op Heerjansdam vol in de race om de periodetitel. In de tweede klas pakte EBOH thuis een punt tegen Wilhelmina’28 (2-2) waardoor het zich handhaafde in de subtop.

De stadsderby in de derde kas tussen koploper DFC en runner-up Wieldrecht eindigde in 0-2 waardoor Wieldrecht de achterstand reduceerde tot twee punten. Dubbeldam beleefde in dezelfde derde kas een zuur middagje door met 4-0 te verliezen bij Prinsenland. Vierdeklasser GSC ODS kon zich thuis uitleven tegen Transvalia ZW (7-0).

Oranje Wit

Door het naar de top-drie geklommen Heerjansdam met 2-1 te verslaan versterkte eersteklasser Oranje Wit zijn kandidatuur voor de derde periodetitel. In die periode staan de Dordtenaren nu keurig derde op twee punten achterstand van Sliedrecht. Komende zaterdag staat Oranje Wit tegen Sliedrecht op de rol, een 'zes-punten-wedstrijd’ dus.

Ron Akkerman namens Oranje Wit over de keurige triomf van vandaag op de streekrivaal: “Bij rust stonden we nog met 0-1 achter door een goal van Giovanni Smit in de korte hoek. Het was een vlakke wedstrijd tegen een verdedigend Heerjansdam. Onze beste kans was voor Jay Brand. Zijn kopbal werd van de doellijn gehaald”.

Na rust wist de thuisploeg wel toe te slaan. Ron Akkerman: “In de 56ste minuut maakten we 1-1 uit een door Christiaan Perrier benutte penalty. Het was al OW wat de klok sloeg. Dat leidde in de 78ste minuut tot de 2-1. Uit een voorzet van Anthony Fortado scoorde Christiaan Perrier. Oranje Wit zal deze spits in het nieuwe seizoen nog gaan missen. We hebben in elk geval goede zaken gedaan zaken voor de derde periode”.

*Stand bovenaan: Sportlust 22-53, Sliedrecht 22-48, Heerjansdam 22-37, Oranje Wit en Nieuw Lekkerland 22-35.

*Derde periode: Sportlust 5-13, Sliedrecht 5-12, Oranje Wit 5-10. Zaterdag a.s.: Oranje Wit - Sliedrecht.

EBOH

In de tweede klas zag EBIH z’n thuiswedstrijd tegen Wilhelmina’28 eindigen in een 2-2 gelijkspel. Speler Thomas Keuter van EBOH: “Voor ons was het best een zware pot, waarin we uiteindelijk wel een punt uit het vuur wisten te slepen. Zo zag het er in de eerste helft niet bepaald uit aangezien Wilhelmina het overwicht had. Toch was de eerste grote kans voor ons toen Jay Tahloe na een goed uitgespeelde aanval Reggie de Windt vrijspeelde. Die laatste zag zijn schot echter gepakt worden door de keeper. Halverwege de eerste helft drukte Wilhelmina haar veldoverwicht uit in een voorsprong en moesten we in de achtervolging: 0-1. Met deze stand werd ook de rust bereikt”.

Thomas vervolgt: “De pauze deed ons zichtbaar goed. Na een tactische omzetting in de formatie, kregen we iets meer grip op de partij. Eerst werd nog wel een doelpunt van Wilhelmina afgekeurd wegens buitenspel, maar even later konden we de gelijkmaker bijschrijven. Reggie de Windt haalde van buiten de zestien verwoestend uit en de keeper had geen antwoord op deze knal: 1-1. Een aantal minuten later werd het zelfs nog mooier toen Wesley Ebbers goed doorzette aan de zijkant na zelf de bal veroverd te hebben. Hij trok de bal laag voor en bij de eerste paal schoot Junior Calmera hard binnen in het dak van het doel: 2-1. Zo hadden we de wedstrijd omgebogen en leken we op weg naar de overwinning”.

“Een minuut of tien voor tijd kregen we echter toch nog een - zeer discutabele - tegengoal te verwerken. Na het wegwerken van een bal uit onze achterhoede kwam de bal overduidelijk tegen twee uitgestoken armen van een Wilhelmina-speler. Iedereen op het sportpark nam het waar, behalve degene die uiteindelijk besliste dat er door gevoetbald mocht worden. Deze speler legde de bal opzij en nog via een been van een verdediger plofte de bal over keeper Kevin Emde heen en in het net: 2-2. Op een enkele mogelijkheid van Wilhelmina in blessuretijd na, waarbij Jordi Fok nog nuttig in de weg liep, vielen er geen grote kansen meer te noteren. Zo eindigde de wedstrijd dus in een gelijkspel en gingen beide ploegen met een punt naar huis. Een terechte uitslag - misschien kregen we zelfs iets meer dan we verdienden - maar toch was de manier waarop de gelijkmaker van Wilhelmina viel erg zuur”.

*Doordat Papendrecht onderuit ging (3-1) in de derby met Drechtstreek kon Nivo Sparta (2-0 zege op Altena) verder uitlopen als koploper. Stand: Nivo Sparta 22-46, Papendrecht 20-40, Pelikaan 21-39, 6de EBOH 21-35.

*Zaterdag: Pelikaan – EBOH.

DFC&Wieldrecht

Aan de top van de derde klas is de spanning terug nadat Wieldrecht de stadsderby bij koploper DFC met 0-2 won. Aron de Keijzer en Mark van Agteren tekenden voor de goals. Wieldrecht reduceerde zo de achterstand tot twee punten. Een apart verslag van de derby staat elders op deze site.

Prinsenland (Dinteloord) profiteerde mee en is DFC dat koploper blijft nu genaderd tot vijf punten. Dubbeldam werd vandaag het slachtoffer van de ambities van Prinsenland (4-0).

*Stand bovenaan: DFC 22-50, Wieldrecht 22-48, Prinsenland 22-45, Halsteren 22-34, Dubbeldam 22-33.

*Programma volgende week: Wieldrecht - Halsteren, Smerdiek - DFC, Dubbeldam - Seolto, Prinsenland - Kogelvangers.

Dubbeldam

In de strijd om de nacompetitie om promotie te bereiken leed Dubbeldam in de derde kas een zure nederlaag bij Prinsenland. In Dinteloord werd het 4-0 na een 2-0 ruststand.

“We blijven ons focussen op die nacompetitie, te beginnen zaterdag thuis tegen Seolto”, aldus Dubbeldams doelman Rumo van Oosten. Dat kan als Dubbeldam de reguliere competitie als vierde afsluit. Die plek moest het vandaag afstaan aan Halsteren. “We moeten onze komende vier wedstrijden dus winnen. Vandaag kwamen we na een verdedigingsfoutje met 0-1 achter. In die eerste helft speelden we redelijk aanvallend, waren de bovenliggende partij. Na rust startten we goed. Kregen vijf opgelegde kansen waarvan er niet één werd benut. Door een ander verdedigingsfoutje en een foutje van mij liep Prinsenland uit naar 4-0”, aldus Rumo van Oosten. Hij en zijn ploegmakkers blijven terecht geloven in de haalbaarheid van kwalificatie voor de nacompetitie.

GSC ODS

Eindelijk kon vierdeklasser GDC ODS weer eens ouderwets uithalen. Thuis werd het Rotterdamse Transvalia ZW in een eenzijdig duel met 7-0 afgedroogd. Die ploeg deelt de onderste plaats met evenveel punten (zes) als Simonshaven dat tot nu toe slecht één keer won. En dat was uitgerekend tegen GSC ODS. De Dordtenaren wilden zich geen nieuwe blamage op de hals halen. En dat bleek de ideale prikkel om eens stevig huis te houden. GSC ODS heeft nog een minieme kans op het bereiken van de nacompetitie om promotie. Daarvoor moet het in de resterende vier wedstrijden flink aan de bak om van de huidige achtste naar minimaal de vierde in het algemeen klassement te klimmen.

Voor de Dordtse zevenklapper tekenden Djim Kammerman (2x, waarvan 1x strafschop), Arie Pankras jr, Wesley van de Wiel, Dion de Kreij, Jeffrey Gooshouwer en Marco Stal.

*ZBC’79 nam na een 3-0 zege de koppositie over van het verliezende BZC Zuiderpark, waardoor de stand bovenaan nu luidt: ZBC’97 21-46, BZC Zuiderpark 20-45, 8ste GSC ODS 20-32.

(Samenstelling overzicht Fred van Dongen)

Meer berichten