We merken dat mensen er al gauw een plekje in de groep vinden. (foto: BuitenZinnig)
We merken dat mensen er al gauw een plekje in de groep vinden. (foto: BuitenZinnig) (Foto: )

Bij VoedselBos BuitenZinnig is niemand alleen

door Thierry Dinjens, Stichting BuitenZinnig

Dordrecht -  Het zal u beslist niet ontgaan zijn: The Passion komt naar Dordrecht. Deze moderne vertelling over het lijden, sterven en de wederopstanding van Jezus zal plaatsvinden op donderdag 18 april. De hoofdsponsor van The Passion (De Engelse benaming wijst naar Manchester waar een dergelijke voorstelling voor het eerst plaatsvond) is het Kansfonds.

Om nu een beter beeld te krijgen wat het Kansfonds zoal doet, ging mediapriester Roderick Vonhögen (katholiek priester van het aartsbisdom in Utrecht) met camera- en geluidsman op zoek naar projecten van het Kansfonds. Eén van die projecten is VoedselBos BuitenZinnig.

Het thema van The Passion is 'Je bent niet alleen'. Dit thema komt uitstekend uit de verf bij stichting BuitenZinnig. De ProefTuin op het terrein van stichting De Hoop is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige, goed draaiende dagbestedingsplek. Er vinden binnen, in het zogeheten ProefLokaal allerlei activiteiten plaats die onder professionele begeleiding uitgevoerd worden door vrijwilligers.

Zo is er een kaarsenmakerij, een zeeplijn, er worden vogelhuisjes gemaakt, die later deels gebruikt zullen gaan worden in de ProefTuin, om broedvogels een kans te geven om te nestelen. Dezelfde vogels zullen zich dienstbaar maken door schadelijke insecten weg te vreten.

Inmiddels is er ook een keukenploeg samengesteld die voor het eten van vrijwilligers en begeleiders zorgt. Er worden lampen gemaakt en etherische oliën. Uiteraard zal er naast een keukenploeg ook een kookploeg samengesteld gaan worden op het moment dat de ProefTuin letterlijk haar vruchten af gaat werpen.

Onder de vrijwilligers heerst over het algemeen een grote saamhorigheid. We merken dat mensen er al gauw een plekje in de groep vinden en invulling geven aan de werkzaamheden die we bieden. Het gevoel van 'samen' aansluitend op het thema van The Passion, uit zich in samen eten, samen werken, samen praten. En soms, als er iemand ons komt te ontvallen, ook samen afscheid nemen. De groep heeft onlangs samen met nabestaanden van een van onze overleden vrijwilligers, een boom gepland als herdenking en uit dankbaarheid. Middels al deze momenten van samenzijn, wordt de band van de groep alleen maar versterkt. Soms is het gevoel van veiligheid weervinden al een gigantische stap in iemands leven, na een tijd vol teleurstellingen en pijn. Die veiligheid heeft stichting BuitenZinnig hoog in het vaandel staan en we werken elke dag hard om deze te waarborgen. Er is ruimte en tijd om je terug te trekken als je daar behoefte aan hebt, maar bij VoedselBos BuitenZinnig is niemand alleen.

De uitzending is terug te zien op de website van VoedselBos BuitenZinnig via deze link:

https://www.npostart.nl/KN_1705844

Meer berichten