De bibliotheek aan de Groenmarkt. (archieffoto: Arco van der Lee)
De bibliotheek aan de Groenmarkt. (archieffoto: Arco van der Lee) (Foto: )

Feest in verbouwde bibliotheek

Dordrecht - De verbouwing van de Stadsbibliotheek aan de Groenmarkt is klaar en bovendien is het op 1 mei ook 120 jaar geleden dat in Dordrecht de eerste openbare leeszaal van Nederland werd geopend. Tijd voor een feestje!

Ankie Kesseler, directeur bestuurder van de Bibliotheek Aan Zet: "We nodigen iedereen uit om te komen ontdekken wat de nieuwe bibliotheek allemaal te bieden heeft. Het pand heeft een make-over gekregen en we zijn trots op het resultaat. De komende jaren gaan we met de stad verder nadenken over de bibliotheek van de toekomst."

Maar eerst is het van 1 tot en met 8 mei feest: elke dag is er van alles te beleven, voor alle leeftijden: workshops, kindertheater, lezingen, rondleidingen, een speurtocht en speciale gasten.
Op www.debibliotheekaanzet.nl/ontdekjouwbieb staat het volledige programma.

Op woensdag 1 mei is de aftrap van de feestelijke week. Om 12.00 uur wordt het verjaardagsfeest gevierd met taart. Die dag is er extra veel te beleven voor kinderen en jongeren: BiebLab workshops waarbij kinderen met robots aan de slag kunnen. Er wordt voorgelezen aan de kleinsten en jongeren kunnen met spoken word en masterclasses in het kader van HipHop in je Bieb aan de slag.
De bibliotheek blikt ook terug op de geschiedenis van de bibliotheek in Dordrecht en Nederland, met het Dordts Archief en de verhalen van oud-medewerkers.

Mijlpaal

"De verbouwing is een mijlpaal in de ontwikkeling van de bibliotheek. In de afgelopen jaren is al veel uitgeprobeerd en veranderd. Het gebouw is niet alleen aangepast om de tijd tot een nieuwe bibliotheek in het Huis van Stad en Regio te overbruggen. Verbouwen was ook nodig om op de Groenmarkt samen met de stad te gaan ontdekken hoe de informatiebibliotheek er op de Spuiboulevard over een paar jaar uit moet zien", licht de Bibliotheek Aan Zet toe.

Op 3 mei start een nieuwe fase in deze ontwikkeling. Wethouder Heijkoop komt die dag om 15.00 uur de vernieuwde Stadsbibliotheek feestelijk openen.

Programma

Voor verschillende activiteiten moeten deelnemers zich vooraf aanmelden, kijk op de website voor het blokkenschema en alle informatie.

Een greep uit de activiteiten:
Op 1, 2 en 3 mei: een robot maken bij het BiebLab (7+)
1 mei: HipHop in je Bieb workshops (15+)
2 mei: rondleidingen in zes talen, voor mensen die (nog) geen Nederlands spreken.
2 mei: Loesje en Lientje komen langs (4 t/m 8 jaar).
3 mei: Op zoek naar de eerste Dordtse Kinderstadsdichter, oud-Stadsdichter Marieke van Leeuwen geeft een workshop voor aanstormend talent. (8 t/m 14 jaar)
4 mei: Game Day! Er is een Fortnite masterclass van een top100-gamer, je kunt het tegen hem opnemen én in de bieb spelen tegen andere gamers. (12 t/m 30 jaar)
Voor ouders is er een lezing om hen wegwijs te maken in de belevingswereld van hun gamende kind.
6 mei: Lezing van auteur Wim Daniëls over de komma (€ 5,-)
7 mei: #UPDATE 'De school van morgen', voor onderwijsprofessionals en andere geïnteresseerden.
8 mei: Masterclass van oud-keeper Hans van Breukelen over zijn boek 'Maak je come back' (€ 30,- ex btw). Genomineerd tot managementboek van het jaar 2019.

Daarnaast zijn er doorlopend ontdekkingstochten en een speurtocht voor kinderen.

www.debibliotheekaanzet.nl

Meer berichten