(foto: Arco van der Lee)
(foto: Arco van der Lee)

The Passion: als pelgrim door Dordrecht

Dordrecht - Als pelgrim achter een kruis aan door de straten van Dordrecht lopen. Dat klinkt middeleeuws. Toch was het gewoon donderdag 18 april 2019. Arco van der Lee meldde zich aan voor de processie en mocht mee met de tocht van Kinepolis naar het Maartensgat.

17.58 uur Station Dordrecht

Het is nog vroeg, maar naast gewone forensen stappen op het station ook veel mensen uit de trein die duidelijk voor The Passion komen. Voor het station staat een kraampje van de Dordtse kerken. Coördinator Wiebe van Horssen en een aantal vrijwilligers verwelkomen hier de bezoekers. Ze ontvangen een folder met praktische informatie en een boekje met het Johannes evangelie.

Schuin tegenover het station is het druk. Een touringcar heeft tientallen mensen afgezet bij de Antoniuskerk. Daaronder een aantal jonge vrouwen in een blauw gewaad. Het katholieke gezelschap woont de mis bij voorafgaand aan The Passion.

18.14 uur Energiehuis

Voor het Energiehuis ligt het grote witte kruis te wachten op de start van de processie. Een paar in het groen geklede bewakers staan in de buurt, maar iedereen kan dichtbij komen. Een fietser stapt af. "Even een foto maken van het kruis." Ook Cees van der Meer komt langs. Hij presenteert tal van Dordtse evenementen, maar heeft vanavond vrij. Op het podium voor de Grote Kerk wordt hij vervangen door Martijn Krabbé.

18.15 uur Kinepolis

De duizend pelgrims worden ontvangen in bioscoop Kinepolis. Het is een prachtige avond, dus de meeste mensen wachten buiten. Een orkestje van het Leger des Heils zorgt voor muziek. De tonen van ' O Haupt voll Blut und Wunden' klinken op het plein. Er zijn broodjes en soep. De auto van het Leger die de soep aanvoert wordt op andere dagen gebruikt in Rotterdam. 'Maandag 22 april geen soepbus i.v.m. Pasen' staat er in drie talen op de zijkant. Geduldig staan de pelgrims in de rij voor de soep. "Dit heeft wel wat", zegt de vrouw achter mij. Wie voorbij de bioscoop loopt ziet een aantal politiewagens staan.

In drie zalen van de bioscoop krijgen de pelgrims een film te zien met beelden van Dordrecht, uitleg over het paasverhaal en instructies. "Hou een beetje rekening met elkaar", is de boodschap. En vooral niet dringen bij het kruis, want dat is zwaar.

20.25 uur Energiehuis

De lichten in het kruis gaan aan, de dragers stellen zich op. Er is veel publiek.

20.39 uur Energiehuis

De dragers nemen het kruis op hun schouders. Er klinkt applaus. De stoet komt nog niet in beweging. De regisseur wacht nog op een aanwijzing vanuit de eindregie bij het Maartensgat.

20.45 uur Energiehuis

De stoet komt in beweging en draait de Noordendijk op. Opvallend veel gezinnen met kinderen lopen mee achter het kruis aan, dat trouwens steeds  meer uit zicht verdwijnt. Veel publiek langs de straat. Ook hangen mensen uit de ramen om de stoet goed te kunnen zien.

20.57 uur Torenstraat

De stoet staat stil. We zijn hier in de film al voor gewaarschuwd. Het is live-televisie en de eindregie geeft aan wanneer de stoet weer in beweging mag komen. Achter de pelgrims lopen de hele avond mensen van de EHBO. Daarachter drie politieauto's. Twee politiemensen filmen de processie. De pelgrims brengen de tijd door met kletsen, appen of met het televisie kijken op de telefoon.

21.20 uur Groot Hoofd

De stoet komt weer in beweging en passeert het Groot Hoofd. Vanaf de bruggen is te zien dat schepen de toegang tot de stad over het water versperren. Als de pelgrims op de Kuipershaven komen, komt de Grote Kerk in zicht. De toren is blauw verlicht.

21.20 uur Kuipershaven

De stoet staat een kwartier stil. In de verte geeft de klok van de Grote Kerk de tijd aan. De dragers nemen het kruis weer op hun schouders. We gaan weer verder.

21.45 uur Nieuwe Haven

Net als we denken dat we er bijna zijn, houdt de stoet weer halt. Op straat een verlicht bord met de boodschap 'Maartensgat vol'. Wij hebben een kruis bij ons een een bandje om de pols, dus die boodschap geldt niet voor ons. In één van de huizen langs de haven staat de televisie aan. Ze kijken 'The Passion'. Op de bank voor de tv zie je meer dan in de processie achter het kruis, dat is al snel duidelijk.

21.50 uur Nieuwe Haven

Vanaf het Maartensgat is gejuich te horen. "Het volk wil dat Jezus gekruisigd wordt", legt één van de pelgrims uit. Gezien het tijdstip zal dat wel kloppen. Terwijl flarden van een duet te horen zijn, gaat we weer een stukje verder.

22.00 uur Korte Engelenburgerkade

Verder dan de Korte Engelenburgerkade, vlak voor het Maartensgat, komen de meeste pelgrims niet. Hier wel een controle van de polsbandjes. Wie geen bandje heeft, wordt door de bewakers weggestuurd. We hebben inmiddels zicht op het podium. Camera's, lampen, een beeldscherm waarop 'ons' kruis te zien is. "Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten", klinkt het.

22.10 uur Korte Engelenburgerkade

Terwijl Maria (Edsilia Rombley) zingt, vinden veel bezoekers het welletjes. Na wat gezeur halen bewakers hekken weg en kunnen mensen dwars door de stoet pelgrims het terrein verlaten. Zij maken niet mee dat Jezus (Edwin Jonker) op de toren van de Grote Kerk verschijnt en het slotlied zingt.

Na een daverend applaus voor Jezus, vertrekt de menigte naar huis, auto of station. Wie goed oplet, ziet hoeveel politie er is. De toegangswegen naar het Maartensgat zijn afgezet met betonblokken en andere versperringen.

22.42 uur Station Dordrecht

De sprinter richting Den Haag CS is zo vol, wat 'gewone' reizigers ook in de eerste klas mogen zitten. Nou, als de conducteur dar omroept, dan is het pas echt druk.

23.30 uur Facebook

Burgemeester Wouter Kolff: 'Wat een prachtige editie van The Passion vanavond in onze stad. Mooi om mee te maken, zeker nadat we er met zoveel mensen gedurende een jaar aan hebben gewerkt.'

Meer berichten