Taskforce steunt gemeenten bij maken van keuzes

Regio - Om de oplopende kosten in het sociaal domein (WMO, jeugdhulp en participatiewet) op te kunnen vangen, hebben de Drechtsteden een taskforce in het leven geroepen. Deze deskundigen gaan de komende weken de gemeenten ondersteunen om met elkaar keuzes te maken in hun beleid, zowel binnen als buiten het sociaal domein, zowel regionaal als lokaal. Uiterlijk 1 juli 2019 rapporteert de taskforce haar bevindingen.

De begroting voor 2020 van de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden zien dat de kosten binnen het sociaal domein stijgen met 12 miljoen euro. Bij ongewijzigd beleid lopen deze kosten zelfs op met 25 miljoen extra in 2023.

De kosten lopen op terwijl het Rijk niet voldoende middelen beschikbaar stelt om deze te kunnen betalen. Gemeenten moeten daarom keuzes maken om dit op te kunnen vangen.

De Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden en de Dienst Gezondheid en Jeugd voeren deze taken voor de gemeenten uit. Het Drechtstedenbestuur heeft in afstemming met de zeven gemeenten een ambtelijke taskforce ingesteld, met deskundigen en voorzitter Marcel van Brouwershaven. Zij gaan de gemeenten ondersteunen in het blijven verbinden van ambitie, inhoud en geld. Daarnaast hebben zij de opdracht de financiële positie van de gemeenten te actualiseren en inzicht te geven in de mogelijke beleidsaanpassingen.

Meer berichten