Ook dit luchtduel leverde Oranje Wit geen (verdiende) treffer op.
Ook dit luchtduel leverde Oranje Wit geen (verdiende) treffer op. (Foto: Don Fredo)

Oranje Wit beloont zichzelf onvoldoende tegen hoogvlieger Sliedrecht (0-0)

Door Fred van Dongen

Dordrecht - Met een doelpuntloos gelijkspel thuis tegen hoogvlieger Sliedrecht beloonde eersteklasser Oranje Wit zichelf onvoldoende. Niettemin zag de Dordtse ploeg zijn aanspraken op de (vervangende) derde periode toenemen doordat de concurrentie punten morste.

Gezien de hoeveelheid kansen had Oranje Wit zich bij rust al van de winst kunnen verzekeren. Sliedrecht, lange tijd kampioenskandidaat nummer één en met een straatlengte voorsprong nummer twee in het algemeen klassement, maakte z’n hoge notering geen moment waar. Op enkele fasen in het tweede bedrijf na domineerde Oranje Wit. Het enige verwijt dat richting thuisploeg kan worden gemaakt is dat ze het overwicht niet wist te verzilveren.

De Dordtse doelman Jesper Harmans (18) na afloop: “Sliedrecht speelde steeds in hetzelfde tempo. Dat maakte het voor ons makkelijk. Sliedrecht heeft geen grote kansen gekregen, we hebben niets weggegeven”. Slechts eenmaal moest Jesper zijn ploeg uit een dreigende brand slepen door kort voor rust een effectvolle inzet net onder de lat weg te tikken.

Jesper vond het gelijkspel vooral een prima teamprestatie: “Als je 0-0 speelt tegen de nummer twee is dat niet verkeerd". Voor Oranje Wit gloort na een grillig seizoen toch een succesje. Pikt de ploeg de (vervangende) periodetitel in dan wacht het barrages om promotie naar de hoofdklasse. “Dat zou een mooie beloning zijn van een rommelig seizoen”, aldus de jonge keeper doelend op recente personele perikelen binnen de selectie. Jesper Harmans, die in het nieuwe seizoen voor Nieuw Lekkerland uitkomt, is al stilletjes aan het rekenen geslagen over Oranje Wits periodekansen. “VVGZ uit, koploper Sportlust thuis en tot slot Almkerk uit. Het kan nog alle kanten op. Hopelijk is Sportlust al kampioen als we ze ontmoeten en laten ze die wedstrijd voor de derde periode lopen”, zo laat Jesper doorschemeren dat ondanks zijn vertrek hij best nog trek heeft in een titelfeestje.

“Dat zou inderdaad mooi zijn”, beaamt zijn ploeggenoot Jay Brand (19). Jay is een echt kind van de club. “Vanaf mijn vijfde speel ik al bij Oranje Wit. Vorig seizoen ben ik na de winterstop bij het eerste beland, dit seizoen zit ik er vanaf het begin bij”. Sliedrecht viel hem vandaag tegen. “Maar”, voegt Jay er aan toe, “we kunnen als iedereen er voor gaat elke tegenstander aan. Dus die nacompetitie moet kunnen”.

Jay Brand vond Oranje Wit vandaag de betere ploeg. “We hebben er alles voor gedaan drie punten te pakken. Maar ik zal niemand kwalijk nemen dat het slechts één punt is geworden”.

Voor rust zat er vooral door wat noodgedwongen personele omzettingen weinig lijn in het spel van Sliedrecht waardoor Oranje Wit na een aftastende fase zich tot de gevaarlijkste ploeg kon ontpoppen. Sliedrecht-doelman Mathijs Donatz onderscheidde zich diverse keren door eerst een afstandsschot van Julian van Houselt onschadelijk te maken. Daarna kwam hij in één op één situaties met Mike Langerak, Jay Brand en Anthony Fortes Furtado als triomfator uit de strijd. Met wat meer geluk en overzicht hadden die spelmomenten Dordtse treffers opgeleverd.

In het tweede bedrijf strandde Anthony opnieuw op de Sliedrechtse keeper. Na wat handig soleerwerk binnen de zestien leek hij de bal eindelijk in het net te deponeren. Met een katachtige reactie wist Donatz toch nog een vingertje tegen de bal te krijgen waardoor die tegen de onderkant lat belandde. Oranje Wit bleef terecht geloven in drie punten, creëerde ook diverse hoekschoppen maar ontbeerde het greintje mazzel. De begrijpelijke Dordtse opdringerigheid leverde de gastploeg af en toe wat ruimte op. Oranje Wit wist knap en vol overtuiging evenwel steeds op het laatste moment de Sliedrechtse aanvalspogingen te ontregelen. Al had doelman Jesper Harmans daar een enkele keer op de doellijn assistentie voor nodig van zijn verdedigers.

*Oranje Wits concurrenten om het derde periodeticket dan wel een vervangend kwalificatiekaartje verloren. Heerjansdam van VVGZ (2-0) en Nieuw Lekkerland van koploper Sportlust (1-4). Op de eerstvolgende speeldag (11 mei) kan Sportlust al kampioen worden als het thuis wint van Heerjansdam.

*Stand bovenaan: Sportlust’46 23-56, Sliedrecht 23-49, Heerjansdam 23-37, Oranje Wit 23-36, Nieuw Lekkerland en LRC 23-35.

*Derde periode: Sportlust 6-16, Sliedrecht 6-13, LRC 6-12, Oranje Wit 6-11.

Meer berichten