Ook in deze luchtslag komt de doelman van Sliedrecht als winnaar uit de bus in het duel met Oranje Wit (0-0).
Ook in deze luchtslag komt de doelman van Sliedrecht als winnaar uit de bus in het duel met Oranje Wit (0-0). (Foto: Don Fredo)

Zaterdagvoetbal: Wieldrecht weet niet te profiteren van misstap koploper DFC

Dordrecht - Bij het Dordtse zaterdagvoetbal verzuimde derdeklasser Wieldrecht de koppositie van stadgenoot DFC over te nemen. Wieldrecht bleef thuis op 1-1 steken tegen Halsteren waardoor DFC dat met 4-1 verloor van hekkensluiter Smerdiek, met nog maar één punt voorsprong op de troon bleef.

Van de zes Dordtse zaterdagclubs wist overigens alleen vierdeklasser GSC ODS te winnen. Eersteklasser Oranje Wit bleef tegen het hoog noteerde Sliedrecht steken op 0-0 waar het meer had verdiend. EBOH (tweede klas) en Dubbeldam (derde klas) beleefden door nederlagen Pasen in mineur.

Oranje Wit

In de eerste klas hield Oranje Wit runner-up Sliedrecht op 0-0. Er had meer ingezeten voor de Dordtse ploeg. Oranje Wit heeft nog kansen op deelname aan de promotie-nacompetitie. Dat kan zowel als winnaar van de lopende periode of als plaatsvervangend periodekampioen.

Een apart verslag van Oranje Wit tegen Sliedrecht staat elders op deze site.

EBOH

In de tweede klas zit het seizoen er op voor EBOH ook al staan er nog drie speelronden op de rol. Voor de debuterende Dordtse ploeg vallen er geen prijzen meer te rapen, degradatie is ook uitgesloten. Vandaag ging EBOH onderuit in Zwijndrecht waar Pelikaan met een 3-0 zege z’n kampioensambities overeind hield. Thomas Keuter doet namens EBOH verslag.

“De wedstrijd begon niet groots van beide ploegen. Het was aftasten in de openingsfase, totdat vrijwel uit het niets Pelikaan wist te scoren. Uit een verre ingooi viel de bal plots voor een blauw-zwarte speler en die wist uit de draai de verre hoek te vinden: 1-0. Met deze stand werd ook de rust bereikt, al was Jesse Rensen nog wel dichtbij met een kopbal. Deze verdween echter net voorlangs. Verder waren er nog wat speldenprikjes van onze kant, maar uiteindelijk geen echte noemenswaardige momenten voor de goal. Pelikaan beperkte zich na de openingstreffer tot inzakken en compact verdedigen, om van daaruit in de tegenstoot toe te kunnen slaan”.

Thomas vervolgt:”Na de thee kwamen we een stuk sterker uit de kleedkamer. Waar we de eerste helft nog vaak de lange bal zochten, legden we nu een aantal goed uitgespeelde aanvallen op de mat. Helaas stokten deze aanvallen vaak in de derde fase, zodra we rond het strafschopgebied van Pelikaan kwamen. Aan de andere kant dook de spits van Pelikaan uit één van de tegenstoten vrij op voor doelman Kevin Emde, maar Kevin had een goed antwoord op zijn schot en hield ons op de been. Het dichtst bij de gelijkmaker was Junior Calmera. Uit een indraaiende voorzet van Jay Tahloe verlengde hij de bal richting de verre hoek, maar deze belandde op het dak van het doel. Met nog 10 minuten te spelen en slechts één goal achterstand, was het voor ons alles of niets. Met een extra spits en achterin één-op-één probeerden we nog iets te forceren. Helaas viel in de laatste minuut van de reguliere speeltijd de goal aan de andere kant van het veld. De spits van Pelikaan kon vanaf de middellijn vrij door richting Kevin en hij schoof de bal laag langs de keeper heen: 2-0”.

Die goal betekende eigenlijk wel dat de nederlaag een feit was, aldus Thomas Keuter. “In de blessuretijd waren we nog wel dicht bij een treffer. Vanaf 20 meter mocht ikzelf aanleggen voor een vrije trap, maar deze belandde helaas over de muur tegen de buitenkant van de paal. Een minuut later werd het nog erger voor ons toen Pelikaan uit de counter ook nog de derde treffer van de middag maakte. Zo eindigde de wedstrijd in een ietwat geflatteerde 3-0 nederlaag, maar dat de punten in Zwijndrecht bleven was zeker niet onverdiend”.

*Stand bovenaan: Nivo Sparta 23-49, Pelikaan 22-42, Papendrecht 21-41, Woudrichem 23-40, Roda Boys 22-36, EBOH 22-35.

DFC

De koploper in de derde kas, DFC, verloor voor de tweede achtereenvolgende keer. Deze keer ging het mis in Zeeland waar hekkensluiter Smerdiek met 4-1 won. Het was pas de tweede overwinning van de Zeeuwen dit seizoen die overigens nog altijd triest onderaan hangen met 9 punten uit 23 duels.

De Dordtse ploeg mazzelde dat de titelconcurrenten Wieldrecht (1-1 tegen Halsteren) en Prinsenland (0-0 bij Kogelvangers) ook punten lieten liggen. DFC bleef zo met nog drie speelronden voor de boeg koploper al is de marge met Wieldrecht teruggeschroefd naar één schamel punt.

De Dordtse ploeg begon uitstekend door een snelle treffer van Colin Reening (0-1). De Zeeuwen vonden al snel een pasklaar antwoord (1-1). Het leidde een fase van kommer en kwel in bij DFC dat niet in z’n spel wist te komen. Na de 2-1 stoomde rode-lantaarndrager Smerdiek op naar volstrekt onverwachte ruime zege (4-1). DFC beëindigde het duel overigens met tien man.

*Stand bovenaan na vandaag: DFC 23-50, Wieldrecht 23-49, Prinsenland 23-46, 7de Dubbeldam 23-33.

*Derde periode: Wieldrecht 6-14, DFC 6-12.

Wieldrecht

“Gloeiende, gloeiende - wat ongelooflijk”. Zo reageerde Wieldrechts spits Mark van Agteren op de sensationele ontwikkeling van vanmiddag in de derde klas. Wieldrecht had de koppositie kunnen overnemen van stadgenoot DFC dat onderuit ging bij hekkensluiter Smerdiek (4-1). Wieldrecht bleef thuis evenwel steken op een 1-1 gelijkspel tegen Halsteren en bleef zo tweede in de stand op nu nog maar één punt van DFC

Mark van Agteren moest de wedstrijd tegen Halsteren als toeschouwer volgen maar maakte zich toch verdienstelijk voor zijn ploegmakkers ‘door via de telefoon de stand bij DFC bij te houden’. Mark: “Toen ik zag dat DFC bij rust met 2-1 achterstond ben ik onze kleedkamer ingegaan. Heb ‘nu met het gebeuren’ tegen ze gezegd”.

De missie om via een overwinning de koppositie over te nemen mislukte echter. Wieldrecht wist pas in de slotfase de opgelopen 0-1 achterstand te egaliseren via Armando Tuur. “Na die gelijkmaker wilden we doordrukken, maar helaas het zat er niet in…”

Mark van Agteren zwaaide tegenstander Halsteren de nodige lof toe. “Qua voetbal één van de beter ploegen uit onze afdeling. Niettemin begonnen we goed en kregen drie kansen. Helaas wisten we bij een aanval van Halsteren over rechts de bal niet voldoende weg te werken en kwam Halsteren op 0-1”. Pas ver in de tweede helft wist Wieldrecht alsnog langszij te komen, maar de 1-1 bleek net niet voldoende om de koppositie over te nemen. “Zonde”, aldus Mark, “maar het blijft spannend”.

Wieldrechts eerstvolgende wedstrijd is 11 mei uit bij ‘angstgegner’ Seolto. Daarna volgen confrontaties met Prinsenland (thuis) en stadgenoot Dubbeldam (uit op de slotdag).

Dubbeldam

Bij de derde Dordtse derdeklasser Dubbeldam was het vanmiddag ook balen. De ploeg ging thuis met 1-3 onderuit tegen Seolto en lijkt nu buiten de prijzenboot te vallen.

Toch gloort er nog een sprankje hoop om via een vervangend periodekampioenschap alsnog kwalificatie voor de promotienacompetitie af te dwingen. “We hebben nog drie wedstrijden te gaan. ZSC, Halsteren en op de slotdag Wieldrecht. Die tegen Halsteren wordt voor ons de belangrijkste om toch nog een prijsje binnen te slepen”, aldus Dubbeldams doelman Rumo van Oosten.

Over de nederlaag van vanmiddag: “We kwamen met 0-2 achter waarna Leon van der Weijden voor de 1-2 zorgde. In plaats van gelijk werd het uiteindelijk 1-3 voor de gasten. Seolto heeft drie kansen gekregen en alle drie benut. Wij veel meer maar als je ze niet benut. Jammer”, zo besluit Rumo van Oosten zijn korte wedstrijdanalyse.

GSC ODS

Na de zevenklapper van vorige week thuis tegen Transvalia ZW pakte vierdeklasser GSC ODS andermaal de volle buit. Bij collega-middenmoter Zinkwegse Boys werd met 1-2 gewonnen.

“Om het seizoen niet als een nachtkaars te laten uitgaan moesten we bij Zinkwegse Boys winnen en dat gebeurde ook. Daarmee greep de ploeg op deze zonovergoten middag de laatste strohalm om nog een kansje op plaatsing voor de nacompetitie te maken”, zo doet GSC ODS op z’n website verslag van de wedstrijd van vandaag. “De opponent in de Hoeksche Waard telde op de ranglijst twee punten méér, maar was in de eerste helft de mindere ploeg. GSC ODS kon het betere spel en veldoverwicht echter (weer) niet omzetten in treffers. Door een bij de eerste paal wel erg simpel binnen gekopte bal kwam het zelfs 1-0 achter. Met de laatste slok thee nog in de mond stond het direct na rust al 1-1. De snelle gelijkmaker van Wesley van de Wiel luidde een gelijk opgaande tweede helft in, waarin het leek uit te draaien op een gelijkspel”.

Het venijn zat ‘m weer eens in de staart. “Dion de Kreij was dicht bij een Dordtse voorsprong en amper veertig tellen later had de sterk keepende Paul Thies de hulp van de paal nodig om een achterstand te voorkomen. Kort voor tijd kwam er toch nog een winnaar. Joey Gooshouwer knalde van de rand zestien hard binnen: 1-2”, aldus GSC ODS.

*Stand bovenaan: ZBC’97 22-49, BZC Zuiderpark 20-44, 7de GSC ODS 21-35.

(Samenstelling overzicht Fred van Dongen)

Meer berichten