Ronald Tilgenkamp: 'Ik word echt blij als ik mijn contrabas vast heb'. (foto: Nanda van Heteren)
Ronald Tilgenkamp: 'Ik word echt blij als ik mijn contrabas vast heb'. (foto: Nanda van Heteren) (Foto: )

Ronald Tilgenkamp: 'Voor mij is muziek maken een reis'

door Nanda van Heteren

DORDRECHT – Contrabassist Ronald Tilgenkamp (45), geboren en getogen in Dordrecht, heeft een drukke tijd achter de rug. De geboren en getogen Dordtenaar stond 1 februari met zijn band Dry Riverbed Trio in Bibelot om hun nieuwe album te presenteren: 'Chained and Bound'. Het trio bestaat uit Darryl Ciggaar op drums, Dusty Ciggaar op gitaar en Ronald Tilgenkamp op de contrabas ,,Het leukste van muziek maken is het live spelen en het aanvoelen van de andere bandleden in timing, intentie en spanningsboog en samen met dynamiek een nummer te spelen dat een verhaal vertelt. Uiteindelijk is het een interessante gedachte dat je met elk instrument gevoel omzet in trillende lucht en geluid produceert."

Voor Ronald is Dordrecht een belangrijk stad. Hij is hier geboren en getogen en voelt zich er heel erg thuis. Een van de redenen dat het album dus ook in Dordt gepresenteerd werd.

"Ik vind ook dat de stad heel veel karakter uitstraalt en een 'gebruikte', maar niet over gerestaureerde uitstraling heeft. Hierdoor voel je echt dat er mensen wonen en werken in tegenstelling tot oude steden die er 'te gelikt' oud uitzien. De stad is behapbaar in grootte en er is een hele leuke groep mensen die muziek maken en fijn met elkaar omgaan."

In zijn geliefde stad is ook de liefde voor muziek ontstaan, legt Ronald Tilgenkamp uit.

"Mijn liefde om ook zelf muziek te gaan maken is ontstaan doordat ik bij toeval een contrabas kreeg en een klik had met het instrument. Hierdoor was mijn leer curve heel snel en kon ik redelijk snel mijn gevoel in het instrument en in nummers stoppen. Dit is eigenlijk een constante verstandhouding met het instrument. Ik word echt blij als ik mijn contrabas vast heb."

Het luisteren naar verschillende soorten muziek en de gedachte dat er voor elk gevoel in het leven wel een nummer te vinden is, zorgde uiteindelijk voor een duidelijke voorkeur bij Tilgenkamp.

"Mijn voorkeur bleek te liggen in rootsmuziek waaronder blues, country en rockabilly, wat een zeer eerlijke intentie heeft qua spel en sound en door de tijdgeest van opnemen niet overgeproduceerd klinkt, daar er in die tijd, de jaren veertig en begin jaren vijftig enkel een microfoon voor de muzikant werd gezet en deze één op één werd geregistreerd."

"Zelfs nummers met fouten werden op platen gezet, omdat het te duur was om het nummer opnieuw op te nemen."

Ronald omschrijft zijn ervaringen in de muziek liever als reis dan als carrière. ,,Mijn muzikale reis kan ik omschrijven als een reis van indrukken en ervaringen in binnen- en buitenland."

"Een carrière klinkt mij wat zwaar, omdat het intentie tot slagen zou uitdrukken. In mijn ogen ben ik al geslaagd in het maken van de muziek waar ik van geniet met hart en ziel."

"Voor mij is muziek maken een reis waarbij ik heel blij en trots ben dat ik door het maken van muziek betaald krijg en mijzelf en mensen blij maak. Een carrière omschrijft ambitie en de enige ambitie die ik heb is om zoveel mogelijk muziek te maken en onze muziek aan zoveel mogelijk mensen in binnen- en buitenland te laten horen."

Momenteel maakt Ronald Tilgenkamp letterlijk een muzikale reis, het nieuwe album wordt niet alleen gepromoot in heel Nederland. Dat gebeurt ook in Spanje en België.

Meer berichten