Het schaduwbestuur in het zonnetje bij één van de laatste trainingen van het seizoen. (Foto: Elisa Kuster)
Het schaduwbestuur in het zonnetje bij één van de laatste trainingen van het seizoen. (Foto: Elisa Kuster) (Foto: Elisa Kuster)

FC Dordrecht: terugblik met het schaduwbestuur

door Elisa Kuster

Dordrecht - Het seizoen van FC Dordrecht is weer voorbij. Een zeventiende plek op de ranglijst en geen play-offs gehaald. Voor een gemiddelde Dordtenaar de bevestiging dat het niks is, niks was en niks gaat worden. Maar Dordrecht supporters staan anders in het leven, zeker de leden van het schaduwbestuur die dagelijks bij de training aanwezig zijn.
"Het was toch en tussenjaar, dan heb je ook geen hoge verwachtingen," was de mening van één van de leden van het inmiddels beroemde bestuur.

De zon schijnt wanneer ik in de dug-out bij het schaduwbestuur plaatsneem, 'we' hadden twee dagen daarvoor 3-2 gewonnen van Almere City. Genoeg stof om over na te praten, want na een seizoen vol tegenslagen gloorde er weer hoop op de Krommedijk. "We kennen het wel, alleen het komt er niet altijd uit." Een waarheid als een koe, of beter gezegd: een schapenkop. Het zat FC Dordrecht ook gewoon niet altijd mee, belangrijke spelers die wegens blessures of privé omstandigheden niet konden spelen, of gedoe met trainers.

Zo werd Gérard de Nooijer ontslagen, vertrok zijn opvolger Scott Calderwood na een paar weken en moest Claudio Braga het trainersstokje tot het eind van het seizoen vasthouden. Ook niet iets wat in de koude kleren gaat zitten. "Eerlijk is eerlijk, toen die Feyenoorders kwamen werd het voetballen wel beter," bekende een lid van het schaduwbestuur. Hiermee werd verwezen naar de samenwerking dat FC Dordrecht met Feyenoord aanging halverwege het seizoen. Naast een samenwerking met Norwich City werd ook in Feyenoord een partner gevonden om talenten te laten rijpen op de Krommedijk.

Een oplossing om met minimale middelen toch mooi voetbal te laten zien. Volgens het schaduwbestuur een praktische oplossing want geld om zelf supertalenten aan te trekken is er niet. Al zijn ze unaniem wanneer het gaat om de beste speler van het seizoen, dat was in hun ogen de 'eigen' Daniel Breedijk. De verdediger debuteerde vorig seizoen en is sindsdien één van de publiekslievelingen. "Hij werkt altijd hard, is een leider in het veld."
Voor volgend seizoen zijn er nu al een paar nieuwe talenten vastgelegd van Feyenoord. Keeper Rámon Ten Hove en verdediger Noah Lewis komen de Dordtenaren versterken. "Er zullen zo'n vijf of zes spelers vertrekken," voorspellen ze. "Dat is elk seizoen zo, zeker met gehuurde spelers."

Ze hopen dat hun favoriet behouden blijft, al gunnen ze hem een sportieve verbetering.
Hoe dan ook kijken ze uit naar een frisse start in het volgende seizoen van de Dordtse voetbalclub. "We oefenen tegen Norwich City op de open dag (die vindt plaats op 3 augustus, red.), een club die Premier League speelt. Geweldig toch?" Er valt echt nog genoeg te genieten voor de voetballiefhebbers op de Krommedijk.

Meer berichten