Koninginnepage. (foto: Thomas van der Es)
Koninginnepage. (foto: Thomas van der Es) (Foto: Thomas vd Es)

Koninginnenpages en oranjetipjes

door Thomas van der Es

Dordrecht - De afgelopen weken zorgen de zonnestralen voor wat warmte en de natuur gaat in stroomversnelling verder met de lente. We zitten even in een dipje met de temperatuur, maar het is toch ook echt tijd voor insecten! Vlinders bijvoorbeeld. De afgelopen weken zag ik al gehakkelde aurelia, klein koolwitje en boomblauwtje. Verrassend is de aanwezigheid van de, normaal gesproken zo zeldzame, koninginnenpage. Het wemelt er op dit moment van langs de grote rivieren!

Een spectaculair gebeuren. Ik kreeg de afgelopen week meldingen langs de Merwede, Noordwaard en uit de Louisa & Kannemanspolder door. De vlinders zijn net als veel insecten op zoek naar bloemen. Op nog niet gemaaide percelen , langs rivieroevers en in slootkanten kun je ze aantreffen.

Een hoop zoemers zijn klein en relatief onopvallend, maar een koninginnenpage valt niet te negeren. De enorme vlinder is gemakkelijk te herkennen. De kleur is opvallend helder geel en aan de onderkant van de vleugel heeft hij prachtige blauwe en rode oogvlekken en zogenaamde 'staartjes'.

We doen het hier met de zogenaamde zwervers. Vorige zomer zijn met het extreem warme en droge weer vele vlinders in de Biesbosch regio beland. Ze zochten er naar bloemen , maar bleken zich ook voort te planten. De rupsen hebben de softe winter in het westen van ons land met gemak overleefd. Nu levert dat ook weer veel kakelverse koninginnenpages op. Opnieuw zien bezoekers van de Biesbosch ze parend en soms ook eitjes afzettend. Dat doen ze vooral op plekken met veel bloemen en kruiden.

Op zonnige plekken in en rondom de Elzen en de Hollandse Biesbosch vliegt nu ook een ander fraai vlindertje. Het oranjetipje! Geen grote zwerver en meer een soort van lokale plekken. Pinksterbloemen en Look-zonder-Look zijn de favoriet van dit fraaie vlindertje. De mannetjes zijn gemakkelijk te herkennen aan hun contrastrijke oranje vlekken aan de bovenvleugel. De rupsen van deze vlinder doen zich tegoed aan lilaroze grasplanten: pinksterbloemen. Pinksterbloem is ook een belangrijke nectartplant voor de vlinder. Net als het iets minder bekende Look-zonder-Look met opvallende witte bloemen.

Voor de Koninginnenpage moet je eigenlijk rap naar buiten en op zoek, het oranjetipje kan de komende jaren 'altijd' nog wel een keer… Maar als u toch op pad gaat?

Meer berichten