Allereerst hebben we alle bakken en potjes van de grond gehaald en op ooghoogte op tafels gezet. (foto: BuitenZinnig)
Allereerst hebben we alle bakken en potjes van de grond gehaald en op ooghoogte op tafels gezet. (foto: BuitenZinnig) (Foto: )

Huismuis eet z'n buikje vol bij ProefTuin BuitenZinnig

door Thierry Dinjens, Stichting BuitenZinnig

Dordrecht - We zijn hard aan het werk in ProefTuin BuitenZinnig. Buiten worden in rap tempo bomen, struiken en kruiden aangeplant, maar ook binnen ligt het werk niet stil. In de kas wordt niet alleen sedum geplant en vermenigvuldigd (door de plantjes te scheuren en de delen te herplanten) maar er worden ook zaadjes aan de aarde toevertrouwd. In vele potjes op de grond kunnen zij kiemen, windvrij en onder een min of meer constante temperatuur.

 Helaas zijn wij van stichting BuitenZinnig niet de enigen die weten dat we allerlei verschillende zaden hebben aangeplant. Sinds een aantal weken ondervinden we overlast van muizen. De knaagdieren graven de zaadjes op uit de potjes en eten hen, ongetwijfeld met smaak op.

Er zullen ongetwijfeld woelmuizen en bosmuizen tussen zitten, maar de hoofddader is toch wel de huismuis en voor huismuizen geldt helaas de stelregel: 'voor elke huismuis die je ziet, zie je er tien niet'.

We hebben er nooit moeite mee gehad om een deel van onze oogst te delen met vlinders, vogels, muizen en andere dieren die op de overdaad aan voedsel afkomen. Muizenvraat in deze proporties echter is zelfs ons te gortig; de plantjes krijgen niet eens de kans om te kiemen, laat staan tot volle wasdom te komen en vrucht te dragen. Er moest iets gebeuren.

We blijven onze principes getrouw om niet te werken met gifstoffen. Niet om de gewassen te beschermen, maar ook niet om plaagdieren te verdelgen. Een kat aanschaffen lijkt leuk, maar die loopt weg omdat de kas voortdurend open en dicht gaat en met muizenvallen werken is waarschijnlijk enkel symptoombestrijding. Muizen planten zich razendsnel voort, een jong van slechts een paar weken oud is reeds geslachtsrijp.

Er zijn wel diervriendelijke middelen op de markt die trillingen veroorzaken waardoor woelmuizen verjaagd worden, maar dezelfde trillingen jagen ook mollen de stuipen op het lijf en de aanwezigheid van mollen vertelt ons dat onze bodemkwaliteit uitstekend is.

De enige optie die we zagen en die ook lijkt te gaan werken is het afsnijden van de voedselvoorraad. Allereerst hebben we alle bakken en potjes van de grond gehaald en op ooghoogte op tafels gezet. Onder de bakken hebben we zeil aangebracht. De muizen kunnen wel goed klimmen, maar het zal lastig voor ze worden om zichzelf door zeil heen te knagen. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk gaten te dichten, zodat de muizen niet meer binnen kunnen komen.

En er zal er vast links of rechts wel eentje door de mazen van het net trippelen; het gros der muizenissen zal verdwijnen.

Meer berichten