In Dordrecht kreeg Ary Scheffer een plein en een beeld. (foto: Arco van der Lee)
In Dordrecht kreeg Ary Scheffer een plein en een beeld. (foto: Arco van der Lee) (Foto: )

Wisselende reacties op werk van Ary Scheffer

Door Arco van der Lee

Dordrecht – De Dordtse schilder Ary Scheffer maakte carriere in Frankrijk. Maar niet alle Fransen waren gecharmeerd van zijn werk, zo is te lezen in een nieuw boek van Wim Zaal.

In 'Cum laude met fraude' heeft Wim Zaal vooral anekdotes over schrijvers verzameld. Maar ook een verhaal over de reacties op het werk van Ary Scheffer.

Scheffer had zijn talent niet van een vreemde. Zijn in 1809 overleden vader was hofschilder van koning Lodewijk Napoleon. Zijn weduwe trok met de talentvolle Ary naar Parijs. Daar zou hij meer kans op succes hebben dan in Nederland.

Over het algemeen werd het werk van Ary Scheffer in het midden van de negentiende eeuw gewaardeerd. Maar er waren uitzonderingen. Zoals de dichter Charles Baudelaire. Hij debuteerde in 1846 als kunstcriticus en spaarde daarbij de schilder niet. Hij vergeleek Scheffer met een dichter en verweet hem te vaak van stijl te veranderen. "'t Is een sentimentele dichter die doeken bevuilt", aldus Baudelaire.

Emile Zola was juiste een liefhebber van het werk van Scheffer. "De geniale schilder", noemde hij hem in een brief aan de beginnende schilder Paul Cézanne.

Na zijn dood kwam veel werk van Scheffer in het Dordrechts Museum terecht. Daar werden ze in 1877 gezien door ene Vincent van Gogh. "Om nooit te vergeten", oordeelde hij.

'Cum laude met fraude' door Wim Zaal (ISBN 9789463384841) is een uitgave van Aspekt, kost 18,95 euro en is te koop in de boekwinkel.

Meer berichten