Ook deze koppoging van DFC om alsnog langs Kogelvangers te komen leverde niets op. DFC verloor niet alleen de wedstrijd maar ook de koppositie in de derde klas.
Ook deze koppoging van DFC om alsnog langs Kogelvangers te komen leverde niets op. DFC verloor niet alleen de wedstrijd maar ook de koppositie in de derde klas. (Foto: Fred van Dongen)

DFC na nieuwe nederlaag koploper af; Wieldrecht na 0-5 zege nieuwe leider

Door Fred van Dongen

Dordrecht – Verrassende ontwikkelingen aan de top van de derde klas van het zateragvoetbal. Koploper DFC verloor voor de derde maal op rij, nu thuis van Kogelvangers (0-1). Met een riante 0-5 triomf bij Seolto nam stadgenoot Wieldrecht met nog twee speelronden voor de boeg de leiderspositie over. Wieldrecht bezit twee punten meer dan DFC en beschikt bovendien over een beter doelsaldo. Een dubbelverslag.

Treurnis na afloop in de kleedkamer van DFC waar spelers met lange gezichten onderuitploften op de bank.. Anderen verwerkten de mokerslag buiten languit liggend tussen de grassprieten. Aanvoerder Marlon Kramer verdreef de teleurstelling met zijn zoontje met wie hij keurig de vier cornervlaggen ophaalde om die af te leveren bij materiaalman Jan Peters.

De derde nederlaag op rij en voorlopig koploper af. De zonnige lentedag kreeg voor DFC de contouren van een pikzwarte nacht. Captain Marlon probeerde met een ‘als-formule’ het leed te verzachten én te verklaren. “We hadden voor rust een penalty moeten krijgen. Nu legde de scheidsrechter de bal buiten de zestien”. Het had DFC langszij kunnen brengen na een uiterst vroege 0-1 achterstand. Maar vooral had een strafschop de beschadigde mentale accu van verse stroom kunnen voorzien. Nu bleef de ploeg tegen een frustrerende en ontregelende achterstand aanhikken.

Marlon Kramer keerde snel terug naar een minder emotionele analyse over de dure nederlaag: “We speelden statisch, er zat geen explosie in onze acties. Kogelvangers bleek wel voldoende gemotiveerd. Niet zo gek, want als je tegen de koploper speelt zet je automatisch een stapje extra. En als je naar ons spel keek kreeg je de indruk dat wij niet wilden beseffen dat niet zij maar wij bovenaan stonden”.

Toch blijft DFC in de race als titelkandidaat. Mede omdat de concurrenten Wieldrecht en Prinsenland elkaar volgende week in een rechtstreeks duel treffen. “Maar dan zal de negatieve spiraal bij ons er echt uit moeten”, analyseert Marlon Kramer de mentale kant van DFC’s onverwachte misère. “Voorwaarde is wel dat alle neuzen weer dezelfde kan op staan”, zo moedigt de aanvoerder zijn medespelers aan om in de resterende twee duels alles te geven.

Ze kunnen een voorbeeld nemen aan Marlon die voor rust een tijdje zijn rol als centrale verdediger verruilde voor die van frontsoldaat. Het bezorgde Kogelvangers enkele angstige momenten. “Maar mijn trek naar voren mocht uiteindelijk niet meer. De trainer wilde niet te veel risico nemen uit angst voor de counter. Maar counteren deed Kogelvangers toch al”.

In een poging het onafwendbare noodlot te ontlopen mocht routinier Wesley Loos halverwege het tweede bedrijf als invaller aan de bak. Ook hij besefte al snel dat sprake was van een mission impossible. Met name mentaal lag DFC met zichzelf in de knoop. De 0-2 thuisnederlaag tegen Wieldrecht bleek nog altijd diepe sporen te hebben achtergelaten. Wesley: “De vorige twee wedstrijden liep het niet, stond het niet. We vinden maar geen manier om op een andere wijze te spelen, uit een ander vaatje te tappen. Er wordt ook onderling te veel gemekkerd. Het zal lastig worden je weer op te richten na drie nederlagen op rij. En ja als je er zoals vandaag voetballend niet door heen komt en ook de kansjes laat liggen…”

In het eerste bedrijf presenteerde Kogelvangers zich als de gevaarlijkste ploeg. Na de snelle openingstreffer was de ploeg uit de Brabantse vestingstad Willemstad dichtbij de 0-2. De inzet van Sven van Laarhoven belandde buiten bereik van DFC”s wederom alerte doelman Daniël Jansen op de paal. Pas in blessuretijd liet DFC zich van de gevaarlijke kant zien.De handige inzet van Kenan Vleesenbeek werd door de Brabantse keeper Leon Leijten ternauwernood via de paal tot hoekschop omgebogen.

Na de hervatting luidde de Dordtse marsorder ‘voorwaarts en nogmaals voorwaarts’. Het resulteerde in een enorme drukte voor het doel van keeper Leijten. Die excelleerde zowel in reddingsacties als in het leidinggeven aan zijn verdediging. Ondertussen counterde Kogelvangers diverse malen richting DFC-doel waar doelman Daniël Jansen zich weer eens presenteerde als de ideale waakhond met een perfecte vooruitziende blik. In de slotfase bleef Kogelvangers manmoedig overeind door de diverse Dordtse inzetten met ruggen en benen te blokkeren. Aan geluk ontbrak het de Willemstedelingen overigens ook niet. Een handsgeval net binnen de zestien werd door de arbiter slechts gehonoreerd met een vrije trap buiten die zestien. Diezelfde scheidsrechter keurde kort daarop nog een rake kopbal van Suayib Yaman om onduidelijke redenen af. Dat frustreerde DFC nog meer. Kogelvangers zag het allemaal met pretoogjes aan. Met triomfantelijke gezichten stapte de ploeg onder de douche. Terecht want winnen bij de koploper blijft een prestatie van formaat.

Wieldrecht

Uit met forse cijfers winnen van je grote angstgegner en meteen de koppositie in de derde klas overnemen. “Dat is dubbel lekker”, aldus Wieldrechts spits Mark van Agteren. Hij legde voor rust met twee treffers de basis voor Wieldrechts 0-5 overwinning. Een zege waarmee de Dordtse ploeg de koppositie van de verrassend verliezende stadgenoot DFC overnam.

Wieldrecht gaf al na luttele minuten z’n visitekaartje af bij Seolto dat toen mazzelde dat een inzet van Aron de Keijzer op de paal belandde. Het kende evenwel een extra inspirerende werking op de toch al van top tot teen gemotiveerde aanvalsleider Mark van Agteren die naar eigen zeggen ‘op lekkere wijze’ de belangrijke openingsgoal voor z’n rekening nam. “Een lange bal van Armando Tuur kon ik uit de lucht meenemen, me van de back en centrale verdediger ontdoen om vervolgens uit te halen voor de 0-1”.

Waarmee Marks honger nog niet was gestild. “Na een goede uitverdedigende actie van ons gaf Terence Kliphuis me een steekbal waardoor ik één op één kwam te staan”. En Mark zou Mark niet zijn als hij die exclusieve gelegenheid aan zich voorbij zou laten gaan: 0-2. Op dat moment stond concurrent en toen nog koploper DFC al op een 0-1 achterstand. “In de rust wilden we eigenlijk niet weten hoeveel het bij DFC stond. Maar toen we de kleedkamer verlieten voor de tweede helft kregen we te horen dat DFC achter stond. We hebben elkaar toen extra opgepept. Iedereen voelde dat dit dus hét moment was”, zo schetst Mark van Agteren het extra portie mentale kracht waarmee Wieldrecht aan het tweede bedrijf begon.

Waar de Dordtse ploeg een Brabantse stormloop verwachtte presenteerde Seolto zich na rust relatief mak. “Ze lieten de koppies al snel hangen. En toen Cees Groeneveld uit de rebound na een schot van Aron de Keijzer de 0-3 aantekende was het met Seolto gedaan".

Op aangeven van Cees Groeneveld kon Mark zich met een hattrick onderscheiden maar collegiaal schoof hij de bal door naar invaller en vriend Jens van Vugt die voor de 0-4 zorgde. “Jens was voorbije week ziek geweest. Begon vandaag op de bank. Was natuurlijk blij met z’n goal. Moet zeggen dat Jens ook uitstekend inviel”. Ard Nagtegaal bepaalde met een snoeihard schot vanaf de zestien de eindstand op 0-5.

Bij de 0-4 verkaste Mark van Agteren naar de bank. “Voorzorg van onze trainer. Als ik in de slotfase een gele kaart zou oplopen zou ik er volgende week in de topper thuis tegen Prinsenland niet bij kunnen zijn. Vandaar”, aldus Mark van Agteren begripvol want meer dan ooit lonkt nu de titel voor Wieldrecht. Mark kortaf: “We gaan er zaterdag gewoon voor!”

*Stand bovenaan na vandaag: Wieldrecht 24-52, DFC 24-50, Prinsenland 24-49.

*Programma a.s. zaterdag: Wieldrecht - Prinsenland en De Fendert - DFC.

*Programma slotdag: Dubbeldam - Wieldrecht, DFC- NOAD’67 en Prinsenland – WHS.

Meer berichten