Met drie goals en één assist was Ilhan Solak in de stadsderby met SSW de gevierde man bij FC Dordrecht Am dat met 6-0 won.
Met drie goals en één assist was Ilhan Solak in de stadsderby met SSW de gevierde man bij FC Dordrecht Am dat met 6-0 won. (Foto: Fred van Dongen)

Ilhan Solak staat na hattrick op 40 goals maar is toch geen clubtopscorer...

Door Fred van Dongen

Dordrecht - Zijn teller staat inmiddels op 40 competitiegoals. Toch is Ilhan Solak (23) nog steeds geen clubtopscorer bij FC Dordrecht Amateurs. Bovenaan dit klassement prijkt nog steeds zijn ploegmaat Roy Tuinder (19) die er dit seizoen al 42 inlegde.

Ilhan pakte deze middag in de stadsderby met SSW wel een prijs: die van man van de wedstrijd. Met drie goals en één assist greep hij die onderscheiding moeiteloos. Maar belangrijker dan dit persoonlijk succes was dat FC Dordrecht Am zich met een 6-0 zege revancheerde voor de eerder dit seizoen verloren uitbeurt bij de stadgenoot (2-1).

FC Dordrecht Am heeft deze competitie nu al het indrukwekkende aantal van 106 goals gemaakt. Toch dreigt de vijfdeklasser het kampioenschap mis te lopen. Concurrent PCP uit Breda bleek weliswaar stukken minder productief maar vergaarde veel meer punten: 56 om 52. PCP kan komende zondag op de voorlaatste speeldag al kampioen worden mits het in Dordrecht wint van SSW. FC Dordrecht Am is dan gedwongen als runner-up via de nacompetitie herovering van het vorig seizoen verloren gegane vierdeklasserschap binnen te harken. De twee nederlagen die FC Dordrecht Am tegen PCP leed krijgen zo een extra zure smaak.

Hoewel uitglijders van PCP mogelijk blijven, hebben de Dordtenaren zich inmiddels verzoend met een plek in die nacompetitie. Op basis van de eigen kwaliteiten rekenen ze met gerechtvaardigd optimisme op een succesvol toetje.

Met een paar potjes extra kunnen Ilhan Solak en Roy Tuinder hun productiecijfers extra glans bezorgen. Samen staan beide nu op 82 goals. “Wat zou het mooi zijn al we allebei op vijftig uitkomen”, deed Roy Tuinder na afloop aan wishful thinking.

Collega-musketier Ilhan voelt zich na een periode van (blessure)leed helemaal in zijn element bij FC Dordrecht Am. Terwijl hij met terechte trots als ‘hat-tricker’ de wedstrijdbal richting kleedkamer droeg vertelt hij over zijn lotgevallen in het voetbal. “Ik ben begonnen bij Oranje Wit A1. Ging daarna naar het eerste van Papendrecht-zaterdag. Doordat de waterbus tussen Dordrecht en Papendrecht ’s avonds niet meer voer moest ik trainingen laten lopen. Ik ben toen acht maanden gestopt met voetballen om me vervolgens aan te melden bij OMC”. Die club gaat sinds dit seizoen door het leven als FC Dordrecht Amateurs. Ilhan’s ambities bij deze club liepen begin seizoen niettemin een fikse deuk op. “Ik moest acht weken langs de kant blijven vanwege een hamstringblessure. Maar na de winterstop was het voor mij én de ploeg echt weer volop knallen”. Dat laatste mag best letterlijk worden genomen gezien Ilhan’s imponerende productie en niet te vergeten zijn vele assists.

Het succes van FC Dordrecht Am? Ilhan analyseert: “We zijn gewoon heel goed in aanvallen. Benutten de kansen die we creëren goed. Dat we steeds proberen voorin aanwezig te zijn zie je ook aan de dertig goals die we deze competitie tegen hebben. Gekregen. Die ontstonden vrijwel allemaal uit counters”.

In de stadsderby met SSW duurde het zo’n veertig minuten eer FC Dordrecht Am de status van scherpschutters waar maakte. De beginfase was zonder meer voor SSW met z’n snelle spitsenduo Bjorn Shonvientley (17) en Doran Thayrison (20). Met een geweldig genomen vrije trap brak Ilhan Solak in de 40ste minuut de ban voor een toch wat onzeker opererend FC Dordrecht Am. “Dat was inderdaad de mooiste van mijn drie goals. Van zo’n klein veertig meter ineens in de linkerbovenhoek”, licht Ilhan met pretoogjes toe. Toen hij vijf minuten later ook de 2-0 aantekende was het gedaan met het verzet van SSW.

In het tweede bedrijf kon de thuisploeg eenvoudig werken aan het verder opvijzelen van z’n doelsaldo. Marvin Tims en Frank Barendregt (assist Ilhan Solak) bouwden de marge uit naar vier. In de slotfase mochten Ilhan en Michael Bosua die uitbreiden naar 6-0. “We beleefden inderdaad een moeilijk begin, kregen de bal maar niet echt naarvoren. Maar toen ik uit die vrije trap de 1-0 kon scoren was het gebeurd”, aldus de schutter van de dag.

SSW’s Toni van Kooten (20) nam na afloop zittend op de stoeptegels buiten de kleedkamer de derby nog even door met vriend annex tegenstander Roy Tuinder. In de heenwedstrijd verdiende Toni nog de vermelding van man van de wedstrijd. ”In de eerste veertig minuten ging het vanmiddag best goed bij ons. Maar na die twee tegentreffers in de laatste vijf minuten was het gebeurd. Het leek wel of wij er toen geen zin meer in hadden. Maar ja, toen we eind vorig jaar thuis wonnen van FC Dordrecht trainden we nog met de groep. Nu zie je eigenlijk niemand meer op de training”, aldus Toni van Kooten veelzeggend.

*Stand bovenaan in de vijfde klas na vandaag: PCP 22-56, FC Dordrecht Am 22-52, SVC 21-43, 6de SSW 22-31.

*Programma a.s. zondag: SSW – PCP, SVC – FC Dordrecht Am.

Meer berichten