Bezoekers bij het beeld van de Gebroeders De Witt. (foto: Arco van der Lee)
Bezoekers bij het beeld van de Gebroeders De Witt. (foto: Arco van der Lee) (Foto: )

Geschiedenis van de stad moet beter zichtbaar worden

Dordrecht - De gemeente Dordrecht moet een 'historisch loket' instellen waar alle activiteiten rond de geschiedenis van de stad worden gebundeld. Dat stelt het Historisch Platform Dordrecht voor. 'Hoe kunnen we beter omgaan met de geschiedenis van de stad' is het motto van een brief die het Historisch Platform aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

De leden van het platform probeerden tien jaar geleden dit al onder de aandacht van het gemeentebestuur te brengen. Nu doen ze een nieuwe poging. Aanleiding is deze keer de naderende herdenking van 800 jaar stadsrechten, in 2020.

Het Historisch Platform vindt dat de coördinatie van herdenkingen en van het verbeelden van de historie in de stad, 'veel te wensen overlaat'.

"Informatie en vragen/verzoeken moeten worden behandeld door verschillende gemeentelijke instanties en vaak moet binnen het gemeentelijke apparaat steeds weer opnieuw het wiel worden uitgevonden. Het slecht functioneren van de Straatnamencommissie is daar een voorbeeld van", schrijft het platform.

Volgens het platform is in andere steden te zien hoe met korte teksten en beelden het verleden dichterbij kan worden gehaald. In Dordrecht gebruikt men hiervoor ANWB-bordjes, soms met een QR code voor de telefoon. "Te beperkt", oordeelt de commissie.

Wellicht dat een 'historisch loket' bij de gemeente voor verbetering zorgt. Er zou dan gezorgd kunnen worden voor kloppende onderschriften op straatnaamborden. "Hoe mooi zou het niet zijn als de komende grote Aelbert Cuyp tentoonstelling in het Dordrechts Museum zou worden verbonden met plekken in de stad die aan Aelbert Cuyp herinneren?"

Het moet echt beter, betoogt het platform. "Wat weten de Dordtenaren en toeristen die selfies maken met de gebroeders De Witt bij de Visbrug echt over de gebroeders?"

Het platform hoopt dat er overleg komt met de gemeente. Daarbij treden Hans Berrevoets en Geesken Bloemendal op als woordvoerders.

Meer berichten