Op 21 juni vindt daarom de eerste editie van de Special Star Disco plaats. (Foto: Yvonne Vogel)
Op 21 juni vindt daarom de eerste editie van de Special Star Disco plaats. (Foto: Yvonne Vogel)

'Mensen met een beperking vinden feesten geweldig'

door Yvonne Vogel

DORDRECHT -  Toen Miranda de Deugd heel wat maanden geleden op Facebook een oproep voor 'Het beste idee voor Bibelot' voorbij zag komen, wist ze meteen iets om in te zenden. "Een dansfeest voor mensen met een beperking. Bij reguliere organisaties kunnen ze eigenlijk nooit goed terecht voor zoiets. Daarom vond ik dat het er moest komen."

En dat gaat gebeuren, want Bibelot beoordeelde haar idee als beste. Op 21 juni vindt daarom de eerste editie van de Special Star Disco plaats, van 20.00 uur tot 23.30 uur. "De naam heb ik ook bedacht, die vond ik wel passend. Een dansvloer vol speciale mensen, die allemaal de ster van de avond zijn." Dat Miranda aan deze doelgroep dacht, is niet zonder reden. Sinds haar zestiende werkt ze al in de zorg en de zoon van haar vriend is verstandelijk beperkt.

Overrompeld

"Hij is 24 jaar en vindt feesten geweldig. Toen ik hem vertelde dat hij binnenkort naar Bibelot kan voor de Special Star Disco, was hij helemaal overrompeld. Hij kijkt er, samen met zijn vrienden, nu al naar uit. Ze willen straks allemaal goed voor de dag komen, dus de mooiste kleding wordt uit de kast getrokken voor die avond." Miranda hoopt zoveel mogelijk mensen met een beperking te enthousiasmeren. Ze heeft contact gehad met verschillende zorginstanties en krijgt enthousiaste reacties. Voor wie benieuwd is naar de opzet: Special Star Disco is een echte avond uit voor mensen met een (verstandelijke) beperking. Dj's draaien de beste top 40 hits van onder andere Nielson, Katy Perry, Martin Garrix, P!nk, Imagine Dragons en Pan!c At The Disco. Ook komen bekende nummers van K3, Monique Smit, Dirk Scheele, Snollebollekes en Kinderen Voor Kinderen voorbij. Daarnaast is het mogelijk om verzoekjes te doen en karaokenummers te zingen. De zalen van Bibelot zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Om de Special Star Disco voor iedereen toegankelijk te maken zijn de lichteffecten rustig. Zo worden er geen stroboscopen gebruikt. Ook het geluidsniveau van de muziek is aangepast. Begeleiders zijn uiteraard ook van harte welkom.

Veiligheid staat voorop

"De veiligheid van bezoekers staat voorop. Zij moeten zich op hun gemak voelen en kunnen uiten zoals ze willen. Daar wordt ook rekening mee gehouden bij de mate van kaartverkoop. Rolstoelen nemen immers meer ruimte in beslag dan personen die daar niet van afhankelijk zijn en spastische mensen hebben ook wat meer plek nodig. We willen niemand overprikkelen, daarom zijn er op het gebied van licht en volume van de muziek ook maatregelen getroffen. Op deze manier is het evenement zowel letterlijk als figuurlijk laagdrempelig. Dat komt ook terug in de prijs. Een kaartje kost 4 euro. Daarmee is het hopelijk voor velen betaalbaar." De minimumleeftijd voor de Special Start Disco is 16 jaar. Tickets zijn verkrijgbaar via de website www.bibelot.net en bij voorverkoopadres Velvet Music Dordrecht, Voorstraat 180.

Meer berichten