'Mooi zo!' opent binnenkort aan de Vleeshouwerstraat.
'Mooi zo!' opent binnenkort aan de Vleeshouwerstraat. (Foto: )

Snuffelen en genieten bij 'Mooi Zo!'

door Yvonne Vogel

Dordrecht - Stilzitten komt niet voor in het woordenboek van Wil de Vos. Ruim 10 jaar geleden zette ze in Dordrecht een kleinschalig, particulier woonhuis op voor mensen met een beperking, in 2013 gevolgd door de dagbesteding Zo Mooi Samenwerken. Een jaar later opende de eerste winkel aan de Voorstraat en binnenkort komt daar een tweede zaak bij aan de Vleeshouwersstraat 14.

Wil weet hoe waardevol zo'n werkplek is voor iemand met een beperking. "Dat is aan de Voorstraat ook al het geval. Wie de capaciteiten heeft om in de winkel te werken, wordt daar erg gelukkig van. Bezoekers dragen ons een warm hart toe en zijn geduldig. De gunfactor is groot. Als wij een cadeautje inpakken, duurt het misschien iets langer. Maar we gebruiken daarbij wel versieringen van leer, altijd zelfgemaakt. Dat geeft het weer een extra touch en kan aanleiding zijn voor een leuk gesprekje."

Klanten komen overal vandaan. Zelfs uit België. "We hadden eens stoelen beplakt met afbeeldingen van Suske en Wiske. Die verkochten we aan Belgische bezoekers die woonden in de plaats van de schrijver/tekenaar van de stripboeken. Zij vonden het een geweldige vondst, en wij een fantastisch verhaal."

Hoewel het de ene keer drukker is dan de andere keer, is Zo Mooi Samenwerken aan de Voorstraat West 402-404 kostendekkend. Wil benadrukt echter dat het niet zozeer om winst maken gaat, maar om het bieden van een fijne werkplek aan mensen met een beperking. "Ze leren te rekenen met geld, maken schoon, hebben interactie met klanten. Ze krijgen echt de kans om zich op allerlei fronten te ontwikkelen."

Voor geschikte deelnemers vanuit de dagbesteding kan dat dus binnenkort ook aan de Vleeshouwersstraat. "Daar zijn de meest uiteenlopende producten te koop. Ook met een verwijzing naar Dordrecht, want dat is leuk voor toeristen. De Grote Kerk en de Lange IJzeren Brug ga je bijvoorbeeld wel terugzien."

Maar snuffelen tussen (zelfgemaakte) spullen is niet alles. Wie zin heeft in een drankje of iets lekkers, kan eveneens terecht bij 'Mooi Zo!'. Als nevenactiviteit staan er drie tafeltjes in de zaak voor horecadoeleinden. "Koffie, thee, fris, tosti's, koeken, gebak: allerlei lekkers is verkrijgbaar. Ook hiervoor geldt dat we zoveel mogelijk zelf maken. Appeltaart bijvoorbeeld. Of het koekje bij de koffie. Dat maakt het allemaal net even wat persoonlijker."

Of het een succes wordt? Aan het werk dat is verzet om er een fijne plek van te maken, kan het niet liggen. "De keuken bevond zich eerst tegenover de wc. Niet heel hygiënisch, dus dat is veranderd. Ook zit er een nieuwe vloer in en is alles onder handen genomen voor een schone en frisse uitstraling. Bezoekers zullen verrast zijn!"

Meer berichten