Wieldrecht op jacht naar de belangrijke en verdiende gelijkmaker. Die viel pas in blessuretijd.
Wieldrecht op jacht naar de belangrijke en verdiende gelijkmaker. Die viel pas in blessuretijd. (Foto: Don Fredo)

Wieldrecht (gelijkspel) en DFC (zege) beginnen als koplopers aan slotronde

Door Fred van Dongen

Dordrecht - De strijd om het kampioenschap in de derde klas van het zaterdagvoetbal nadert een ongekende climax. Met nog één speelronde voor de boeg delen Wieldrecht en DFC de eerste plaats met evenveel punten (53). Het beslissende doelsaldo van Wieldrecht (+41) is iets beter dan dat van DFC (+32). Bovendien scoorde Wieldrecht meer goals: 69 om 54. Op de slotdag komende zaterdag trekt Wieldrecht naar stadgenoot Dubbeldam en ontvangt DFC middenmoter NOAD’67. De competitie krijgt zo een volledig Dordtse apotheose.

Wieldrecht dat deze dag begon met twee punten voorsprong op DFC kwam vandaag thuis niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Prinsenland terwijl DFC in het westen van Brabant met 1-2 zegevierde over De Fendert. Dé verliezer van de dag was zonder meer Prinsenland dat derde bleef staan met drie punten achterstand op zowel Wieldrecht als DFC.

Met de wetenschap van de ontwikkelingen bij zowel Wieldrecht als DFC ontstond vanmiddag wat betreft de kopposities de turbulentie van een rollercoaster. Het ene moment (1-0 voorsprong Wieldrecht, 1-1 bij DFC) was Wieldrecht virtueel kampioen. Toen Prinsenland onverwacht met 1-2 de leiding nam en DFC op 1-1 bleef staan waren Wieldrecht en Prinsenland theoretisch gedeeld koploper. In de slotfase leek DFC dat op 1-2 was gekomen solitair leider. In blessuretijd kwam Wieldrecht alsnog langszij (2-2) en beginnen Wieldrecht en DFC nu als gedeeld koploper zaterdag aan hun slotduels. Cijfermatig beschikt Wieldrecht over de betere papieren.

“De ontlading was bij ons heel, heel groot toen we in blessuretijd de 2-2 maakten”, bibberde Wieldrechts Daan Vegt na afloop nog even na over de late verlossende gelijkmaker van Cees Groeneveld. Die hield zo zijn ploeg op poleposition in de strijd om het kampioenschap. “Het gaat toch weer niet gebeuren?”, dachten we in de slotfase toen we een 1-2 achterstand moesten wegwerken. “Het zou dan het vierde seizoen op rij zijn dat we de titel mislopen en aangewezen zijn op de nacompetitie”.

Om er vervolgens verwijzend naar het betere doelsaldo vol overtuiging aan toe te voegen: “We gaan volgende week gewoon winnen bij Dubbeldam!”. Dat Wieldrecht het effectieve toverstokje van Cees Groeneveld van stal moest halen om een dreigende zeperd te voorkomen had de ploeg deels aan zichzelf te wijten. Al speelde ook botte pech mee. Vond ook Daan Vegt. “We hebben immers genoeg kansen gehad al zat het na rust enkele keren niet mee. Met een schot van Sadik Sögüt op de paal en een knal van Mark van Agteren tegen de onderkant lat. Maar uiteindelijk scoorden we toch de gelijkmaker. En terecht. Het behalen van het kampioenschap en de promotie naar de tweede klas hebben we nu weer in eigen hand”, aldus Daan Vegt.

De verdediger en inmiddels routinier deelde en passant ook een terecht compliment uit aan zijn doelman Marnix van Vuuren. Die had het door de bank genomen niet bijster druk ‘maar verrichtte na rust wel een geweldige redding’. Die actie hield Wieldrecht mentaal in de race. Dat was ook broodnodig. Daan Vegt: “Toen we met 1-2 achter stonden kregen we te horen dat DFC op een 1-2 voorsprong was gekomen. Het werd voor ons toen een kwestie van jagen en jagen op de gelijkmaker. Iedereen bij ons wilde de bal er als het ware inblazen”. De 2-2 viel toen de klok al enige tijd op 90 minuten stond. “Wat een ontlading bij ons. Iedereen viel iedereen om de nek: , beschrijft Daan Vegt de dolle vreugde.

Tactisch kende het topduel ook wondere kanten. Zo moest Prinsenland na rust (1-1) een offensieve koers uitzetten en kon Wieldrecht zich meer op de omschakeling focussen. “Het was inderdaad allemaal een beetje dubbel. Zij waren na rust meer aan de bal. We hadden onze tactiek in de pauze ook wat aangepast. Wij besloten om iets meer terug te hangen”, aldus Daan Vegt. Die aanpak leek gunstig te verlopen. Daan: “Kansen op de 2-1 voor ons kwamen er ook”.

Maar een kwartier voor tijd kreeg Wieldrecht een enorme mentale dreun te verwerken. Met een geweldig fraaie omhaal zette nota bene verdediger Remi Sulkers Prinsenland op 1-2. “Zo’n goal maakt die maar één keer in z’n leven”, vertolkte Daan Vegt de gevoelens van heel Wieldrecht. Toen en passant doorsijpelde dat DFC op 1-2 was gekomen leek Wieldrecht aangeschoten wild. “Maar dit gaat niet gebeuren! ”, spraken Daan Vegt en enkele andere ploeggenoten op dat zwarte moment het team nieuwe energie in. Het werkte. Prinsenland kon de druk die Wieldrecht zette niet meer neutraliseren. Terwijl bij DFC het eindsignaal klonk (1-2) speelde zich de ene hachelijke situatie na de andere af binnen de Brabantse zestien. De beschuttende dijk moest wel breken. In minuut 92 stak Cees Groeneveld die uiteindelijk door met de uit doorzettingsvermogen voortgekomen 2-2. Zelden een ploeg zo euforisch gezien over een late gelijkmaker. Het voelde als het verschil tussen titel en nacompetitie. Nog één horde te gaan en Wieldrecht kan afrekenen met het trauma van ‘de eeuwige nacompetitieschlemiel’.

Wieldrechts Mark van Agteren kondigt alvast aan dat zijn ploeg zaterdag bij Dubbeldam voor de volle winst én de nodige goals gaat. “Dubbeldam kan een stormloop van ons verwachten. Als we ons eigen spel maar blijven spelen”. Op weg naar een verkwikkend biertje liet Mark even de emotie los. Het gelijkspel tegen Prinsenland nuchter analyserend: ”We begonnen lekker aan de wedstrijd. We hadden die gewoon moeten winnen gezien onze kansen”. Om er een licht verwijt aan zichzelf aan toe te voegen: “We hadden echt meer moeten scoren”.

Wieldrecht kende een wervelende start met Mark van Agteren als grote gangmaker. Hij bereidde ook fraai de vroege openingstreffer van Aron de Keijzer voor:1-0. Prinsenland mocht blij zijn dat de zelfbewuste thuisploeg daarna niet verder uitliep. De gelijkmaker sprong als een duveltje uit een doosje. Het afstandsschot van Pieter van Est bleek doelman Marnix van Vuuren te machtig:1-1. Wieldrecht bleef de dominante ploeg, ook na de hervatting toen Prinsenland tot een offensieve aanpak was genoodzaakt. Tegen alle gevoel van rechtvaardigheid in kwamen de bezoekers op een 1-2 voorsprong. Voor Wieldrecht restte toen niet anders dan groot brandalarm om de meubels te redden. Dat lukte in blessuretijd op basis van wilskracht én een even alerte als gemotiveerde ‘brandweerheld’ Cees Groeneveld: 2-2.

DFC

DFC had bij De Fendert wat goed te maken na drie nederlagen op rij en het verspelen van de koppositie. Dat lukte. De ploeg won met 1-2.

Arno van Wijnen doet verslag namens DFC: “Het ensemble van trainer Danny Slegers begon scherp. Gangmaker Leroy Rubio Rijsdijk vond al snel het net voor de 0-1. DFC bleef de dominerende de partij. De gelijkmaker kwam zodoende uit de lucht vallen: 1-1. Voor DFC het sein om vol gas te geven. Want aan een 1-1 had DFC niets. Gelukkig voor een ieder met een roodwit hart bracht Kenan Vleesenbeek een kwartier voor tijd de zo gewenste 1-2 voorsprong op het bord”. Daar bleef het bij.

Arno van Wijnen: “De score had gezien het verloop van de wedstrijd veel hoger kunnen én moeten uitvallen. Wieldrecht en DFC staan nu gelijk bovenaan, maar Wieldrecht heeft de betere papieren op basis van doelsaldo. De spanning blijft dus letterlijk tot het laatste fluitsignaal van de competitie”.

*Stand bovenaan: Wieldrecht 23-53 (69-28), DFC 23-53 (54-22), Prinsenland 23-50 (61-27). Dubbeldam 7de 25-33.

*Programma zaterdag (slotdag competitie): Dubbeldam - Wieldrecht, DFC - NOAD’67 en Prinsenland - WHS.

Meer berichten