Aron de Keijzer (voorgrond, wit shirt) maakte op assist van Mark van Agteren al snel de openingsgoal van Wieldrecht dat gelijkspeelde (2-2) maar op doelsaldo koploper bleef.
Aron de Keijzer (voorgrond, wit shirt) maakte op assist van Mark van Agteren al snel de openingsgoal van Wieldrecht dat gelijkspeelde (2-2) maar op doelsaldo koploper bleef. (Foto: Fred van Dongen)

Zaterdagvoetbal: EBOH maakt het koploper knap lastig; pijp is leeg bij Oranje Wit

Dordrecht – Van de zes Dordtse zaterdagclubs boekten alleen derdeklasser DFC en vierdeklasser GSC ODS overwinningen. Met nog één speelronde voor de boeg hees DFC zich via een fraaie 1-2 uitzege naast Wieldrecht op de bovenste plaats. Wieldrecht kwam thuis pas in de blessuretijd langszij tegen Prinsenland (2-2). Het doelsaldo van Wieldrecht is beter dan dat van de stadgenoot.

Voor Oranje Wit (eerste kas) en EBOH (tweede kas) viel er deze middag geen eer te behalen en dat gold ook voor derdeklasser Dubbeldam. In de vierde klas won GSC ODS z’n laatste uitwedstrijd knap bij WCR (0-1).

Oranje Wit

“De pijp is leeg, het geloof is weg”, zo analyseert Ron Akkerman de nederlaag die zijn Oranje Wit vandaag leed tegen kampioen Sportlust’46 (3-5). “Sportlust bleek te goed en wij waren te slordig. We speelden als team in de eerste helft onder onze mogelijkheden en sloten die helft dan ook af met een 0-3 achterstand”.

In de tweede helft gaf de Dordtse eersteklasser ‘toch zeker 30 minuten gas, echt gas en overrompelde Sportlust’. “Door goals van Adelino en Leendertse kwamen we terug tot 2-3. Op het moment dat we 1 op 1 gingen spelen, counterde Sportlust zich echter naar de 2-4. We kregen daarna nog kans op kans maar het vizier van met name Perrier stond niet op scherp. In de 82ste minuut krulde Leendertse de bal in de kruis uit een sublieme vrije trap voor de 3-4. Maar in de slotminuut werd het toch nog 3-5”.

*Oranje Wits rivaal in de strijd om de slotplek in de nacompetitie, Heerjansdam won met 2-1 van Sliedrecht dat al zeker was van nacompetitie. De derde periodetitel lijkt naar WNC te gaan ook al verloor die ploeg vandaag.

*Stand bovenaan: Sportlust’46 25-62, Sliedrecht 25-52, Heerjansdam 25-40, Oranje Wit, WNC en Montfoort 25-37.

*Zaterdag a.s. Almkerk – Oranje Wit.

EBOH

“Vandaag hebben we helaas net geen punt uit het vuur weten te slepen tegen de aanstaande kampioen Nivo Sparta”, aldus EBOH-speler Thomas Keuter over het met 2-3 verloren duel. “Op een zonovergoten Schenkeldijk legden we een hele goede eerste helft op de hete kunstgrasmat, maar de opgebouwde voorsprong konden we helaas niet vasthouden tot het laatste fluitsignaal. We begonnen scherp aan de wedstrijd en lieten ons niet overrompelen door het goede veldspel van de uitploeg. De openingsfase ging voorbij zonder grote kansen, maar halverwege de eerste helft viel toch de eerste goal. Na goed doorzetten van Joel Ricardo Cruz da Cunha bleef de bal wat hangen in de zestien van Nivo. Vanuit de kluts viel deze voor de voeten van Junior Calmera en die wist daar wel raak mee:1-0”.

Thomas Keuter vervolgt: “Even later werd het nog mooier, nadat we uit de counter via Jay Tahloe over links door kwamen. Hij leverde een mooie crossbal af op Reggie de Windt, die in een keer naar binnen sneed met een perfecte aanname en in de korte hoek binnen schoot. Zo stonden we dus met 2-0 voor en kregen we loon naar het harde werken. We legden namelijk heel veel energie in de wedstrijd, waardoor we met een op voorhand toch wel onverwachte voorsprong de kleedkamer opzochten”.

“In de tweede helft was het voor Nivo alles of niets. Met een extra aanvaller erbij gingen zij op zoek naar doelpunten. Het goede veldspel lieten ze wat vaker links liggen en ze gingen sneller de lange bal hanteren. Na een klein kwartier viel de aansluitingstreffer. Uit balverlies op het middenveld schakelde Nivo razendsnel om en na twee crosspasses en een individuele actie werd de 2-1 binnen geschoten. Deze goal viel voor ons eigenlijk te snel, want het werd duidelijk dat wij in het uitstekende eerste bedrijf te veel energie gebruikt hadden. Hiervoor betaalden we na de rust de tol. De ruimtes werden groter en halverwege de tweede helft viel de gelijkmaker. Uit een strakke voorzet tikte de spits van Nivo alert binnen. Zo was de stand weer gelijk (2-2) maar oogden wij toch een stuk minder fris dan de tegenstander. We kregen nog wel een grote kans, nadat Junior neergelegd werd op, dan wel in, de zestien. Iedereen bij EBOH dacht aan een strafschop, maar de scheidsrechter besloot de bal op de lijn te leggen. De inzet van Leroy Verkerk uit de vrije trap kon de keeper niet verontrusten. Uiteindelijk maakte Nivo zijn feestje compleet, nadat spits Looijen van dichtbij binnen werkte uit een corner die van achter de tweede paal teruggekopt werd. Zo eindigde het vanmiddag voor ons in een nipte 2-3 nederlaag, maar kwamen we zeker een stuk beter voor de dag dan de afgelopen weken”. Thomas besluit: “We hebben als team gestreden, maar kwamen helaas net te kort voor een punt”.

*Behalve koploper Nivo Sparta won ook runner-up Papendrecht. Dat leidt tot de volgende stand met nog één speelronde: Nivo Sparta 25-53, Papendrecht en Pelikaan 25-51, 8ste ERBOH 25-34.

DFC en Wieldrecht

De strijd om het kampioenschap in de derde klas nadert een ongekende climax. Met nog één speelronde voor de boeg delen Wieldrecht en DFC de eerste plaats met evenveel punten (53). Het beslissende doelsaldo van Wieldrecht (+41) is iets beter dan dat van DFC (+32). Bovendien scoorde Wieldrecht meer goals: 69 om 54. Op de slotdag komende zaterdag trekt Wieldrecht naar stadgenoot Dubbeldam en ontvangt DFC middenmoter NOAD’67. De competitie krijgt zo een volledig Dordtse apotheose.

Wieldrecht begon deze dag nog met twee punten voorsprong op DFC maar kwam thuis niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Prinsenland terwijl DFC met 1-2 zegevierde over De Fendert.

*Een gecombineerd verslag van de wedstrijden van Wieldrecht en DFC van vandaag staat elders op deze site.

*Stand bovenaan: Wieldrecht 23-53 (69-28), DFC 23-53 (54-22), Prinsenland 23-50 (61-27). Dubbeldam 7de 25-33.

*Programma zaterdag (slotdag competitie): Dubbeldam - Wieldrecht, DFC - NOAD’67 en Prinsenland - WHS.

Dubbeldam

“Het was slecht. Heel de ploeg had een offday”, zo analyseert teamleider Ben de Deugd de 2-1 nederlaag van derdeklasser Dubbeldam bij ZSC’62. “Je kon duidelijk merken dat het seizoen er voor ons op zit. We kwamen 1-0 achter waarna John Ekelmans voor de gelijkmaker zorgde. Na rust scoorde ZSC de winnende 2-1”.

Bij Dubbeldam is de bezieling duidelijk weg nu de ploeg al weken geen sportief doel meer heeft om voor te spelen. De debutant in de derde klas staat immers al geruime tijd veilig in de middenmoot.

Grote vraag is of Dubbeldam in de slotwedstrijd zaterdag thuis tegen stadgenoot Wieldrecht alsnog een bron van inspiratie ziet. Ben de Deugd: “Als we spelen zoals vandaag dan vrees ik een nulletje of zeven voor Wieldrecht…”

GSC ODS

In een zonovergoten Rhoon hield verdeklasser GSC ODS drie punten over aan het duel met WCR. “De 0-1 zege was eigenlijk nog een zwakke afspiegeling van de krachtsverhouding, want de gastheren hadden weinig in te brengen. GSC/ODS startte energiek en gedreven, maar moest lang wachten op de openingstreffer”, aldus de club op haar website.

“Uit een corner kopte Ferry den Breejen de openingstreffer in. Het leek wachten op meer Dordtse doelpunten. Uitblinker Johan Stal was daar dichtbij toen hij vanuit de middelcirkel de ver voor zijn doel staande keeper met een strakke knal verraste. De doelman kon de bal nog net over de lat tikken. Na rust eiste de warmte z’n tol. GSC/ODS bleef de betere ploeg, maar wist dat niet in meer treffers uit te drukken, terwijl WCR aan de andere kant nauwelijks gevaar wist te stichten. Zo bleef het uiteindelijk bij een magere, maar dik verdiende 0-1 overwinning”.

*Het kampioenschap in deze vierde klas is nog niet beslist. ZBC’97 verloor z’n slotduel waardoor BZC Zuiderpark nu over de beste titelpapieren beschikt. Stand: ZBC’97 24-52 (uitgespeeld), BZC Zuiderpark 23-51,7de GSC ODS 23-38.

*Zaterdag a.s.: GSC ODS – GOZ.

(Samenstelling overzicht Fred van Dongen)

Meer berichten