RCD’s aanvoerder Koen Willemsen zwaaide met zijn familie op Braziliaanse wijze af bij zijn club
RCD’s aanvoerder Koen Willemsen zwaaide met zijn familie op Braziliaanse wijze af bij zijn club (Foto: Fred van Dongen)

RCD-captain Koen Willemsen kiest voor Brazilië en zwaait af met goal én 'titel'

Door Fred van Dongen

Dordrecht – In Braziliaanse stijl nam Koen Willemsen (32) afscheid van RCD, de Dordtse club waarvoor het dertien seizoenen uitkwam. De blessuretijd was net aangebroken toen hij door medespelers in de ideale positie werd gemanoeuvreerd om de 7-5 eindstand op het bord te zetten.

Met die overwinning mocht RCD zich en passant ook nog laten kronen tot kampioen van de zogeheten derde klas ‘laag’.. Prijzen leverde die titel niet op. Door de wanordelijke competitieopzet van de KNVB district West II betekent het niet anders dan dat de Dordtse Racing verzekerd blijft van het derdeklasserschap. Maar die zekerheid had de ploeg van de ook afzwaaiende trainer Pippi Pruijmboom vorige week al op zak.

Zodat er geen sportieve eer meer stond op het slotduel van de lopende competitie, ook niet voor tegenstander NOCKralingen. De Rotterdammers besloten immers een tijdje terug al het zondagvoetbal vaarwel te zeggen en over te stappen op de zaterdagcompetitie. Het treffen kende zodoende voor zowel RCD als NOCKralingen louter een ceremonieel belang. Met na afloop in het zonnetje op het veld wat lovende toespraakjes aangevuld met het overhandigen van cadeaus.

In die sportieve openlucht-show stond bij RCD aanvoerder Koen Willemsen centraal. Hij zegt niet alleen RCD vaarwel maar ook Nederland. In de loop van dit jaar verhuist hij naar Brazilië. Niet om sportieve maar om amoureuze redenen. “Mijn vriendin Roberta zit al in Brazilië. Ik heb haar in 2012 leren kennen toen ik stage liep op de Nederlandse ambassade in Brasilia”, licht Koen toe. De Braziliaanse link stond uiteraard centraal in de cadeaus die vereniging en selectie voor hem in petto handen. Speler Jeroen Snoek, zeg maar de ombudsman van de selectie, mocht ze uitreiken:: een shirt van het Braziliaanse nationale voetbalteam én een ingelijste fotocollage met foto’s uit Koens voetbalsuccessen bij RCD gelardeerd met de Braziliaanse vlag. Leuke geschenken annex aandenkens waarmee Koen weliswaar zonder Roberta maar mét andere familieleden graag op staatsieportret ging.

Jeroen ‘ombuds’ Snoek somde op: “Je hebt dertien jaar bij de selectie gezeten waarvan vorig seizoen even in het tweede. Maar je zat al snel weer bij de eerste selectie. Een club mag blij zijn met iemand als jij. In die dertien jaar ben je twee keer kampioen geworden met het eerste”. Een snel schakelende Koen Willemsen in repliek: “Drie titels hoor. Want vandaag hebben we de voorjaarscompetitie door de 7-5 zege als nummer één beëindigd”.

Neo-Braziliaans Koen, die ook nog een korte periode uitkwam voor DFC, blikte af en toe wat nostalgisch terug op zijn lange periode bij de Dordtse Racing. “Ik heb hier toffe jaren beleefd, genoten van en bij deze club. Zelf kom ik niet uit de jeugd van RCD. Dat ik toch dertien jaar hier ben blijven hangen zegt wel wat. Over mijzelf maar vooral over deze mooie, warme club. En wat zo aardig is: sommige jongens met wie ik de laatste jaren heb gespeeld heb ik bij RCD als pupil zien komen…”

*RCD sloot het seizoen dus majeur af met een 7-5 triomf in een duel waarin behalve de eerste plaats niets op het spel stond. Bij rust leidde de Dordtse Racing al met 4-1 door treffers van Claudio Teneggi (twee maal en beide met het hoofd), routinier Louis Laros met een schitterende vrije trap en de jonge Ralph Amperse op aangeven van Kevin Steensma. De RCD-treffers na de hervatting kwamen van Louis Laros (droge knal), Bas Verhoeven en tot slot Koen ‘Brasil’ Willemse.

In alle drukte rond het afscheid van onder andere Koen Willemsen en trainer Pippi Pruijmboom bleef wat onderbelicht dat niemand minder dan de 45-jarige oud-gediende Louis Laros met twee goals en twee assists moeiteloos in aanmerking kwam voor de onderscheiding 'man van de wedstrijd’.

*Eindstand derde klas ‘laag’: RCD 8-19 (28-13), Taurus 8-18 (23-12). Beide ploegen zijn verzekerd van behoud van het derdekasserschap

Meer berichten