Kraakhelder water is het jachtgebied van de fuut, dodaars en zelfs deze zeldzame geoorde fuut. (foto: Thomas van der Es)
Kraakhelder water is het jachtgebied van de fuut, dodaars en zelfs deze zeldzame geoorde fuut. (foto: Thomas van der Es) (Foto: Thomas vd Es)

Nieuwe Dordtse Biesbosch onder de loep

door Thomas van der Es

Dordrecht - Op 25 mei organiseert de gemeente Dordrecht de publieke opening van de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Een project wat de afgelopen jaren in uitvoering is geweest. Achter de Zeedijk is de wereld veranderd. Voor de natuur in positieve zin.

Een natte schakel tussen Dordtse en Sliedrechtse Biesbosch moet ervoor zorgen dat deze twee ´Biesboschsen´ met elkaar verbonden zijn. De opgaves om de waterkwaliteit op het Eiland te verbeteren worden hiermee gehaald en de inwoners van de stad hebben er een prachtig stuk natuur bij om te recreëren.

De afgelopen weken ben ik veel in het gebied geweest. De waterstanden zijn sinds het voorjaar langzaam aan verhoogd. Nu tot bijna 0 NAP. Dat is behoorlijk zichtbaar geworden. De bruggetjes en kades door de Noorderdiepzone lopen nu door een verdronken landschap vol vogels. Kraakhelder water is het jachtgebied van de fuut, dodaars en zelfs de zeldzame geoorde fuut. De afgelopen tijd werden tot wel 8 exemplaren waargenomen in het gebied. De kans bestaat dat er paartjes overblijven en tot broeden overgaan. Ontwikkelingen die we de komende periode gaan volgen.

Tijdens de publieksdag kun je mee op excursies om het gebied te gaan verkennen. Samen met collega boswachters en de Natuur-en Vogelwacht trappen we namelijk een heuse 1000 soortenweek af. We gaan op zoek naar alles wat bloeit, groeit, zingt en zoemt. Van geoorde futen tot aan smaragdlibellen! Van klauwtjesmos tot tengere grasjuffers.

De excursies zijn vooraf boekbaar via www.staatsbosbheer.nl/soortendagbiesbosch

Tijdens de daaropvolgende week kan iedereen op onderzoek. Neem vooral je fototoestel mee. Via de website http://waarneming.nl kunnen meldingen gedaan worden in het gebied. Tegenwoordig is de techniek van de site zo geoptimaliseerd dat plantjes en beestjes die op foto's staan bijna altijd geïdentificeerd kunnen worden. Bij twijfel kijken er kenners mee die je helpen met de determinatie. Tot 1 juni roep ik iedereen op om op onderzoek te gaan of om mee te gaan met een activiteit. De Hoeve Jong Dordrecht van de Natuur-en Vogelwacht is het treftpunt. Op de laatste dag organiseren we een eindsprint vanaf 13.00 uur . De hoeve aan de Noorderelsweg 2 in het bosgebied de Elzen is de verzamelplaats. Vanaf 15.30 zullen we de eindscore bekend maken. Ik ben benieuwd of we de 1000 soorten zullen halen!

Meer berichten