(foto: Jorn Baars)
(foto: Jorn Baars) (Foto: Jorn Baars / www.jornbaars.com)

Tijdens Bunkerdag gaat Atlantikwall-erfgoed voor één dag open

Dordrecht - Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 25 mei is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. Ook de manschappenbunker in Dordrecht gaat open.

De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6.200 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. Dordrecht nam een sleutelpositie in tussen de steden Breda en Rotterdam. Een belangrijke verkeersweg en spoorlijn die over het Eiland van Dordrecht liepen, verbonden Brabant met Zuid-Holland. Wie deze in bezit had, beheerste de verbinding van het gebied ten zuiden van de grote rivieren en Rotterdam.

Langs de buitenste dijken van het Eiland van Dordrecht staan op een regelmatige afstand van elkaar de bunkers als intrigerende betonnen huisjes. Ze zijn gemaakt als groepsschuilplaats, tussen februari en mei 1940, in opdracht van de Nederlandse Staat. De Duitse bezetter bouwde het steunpunt uit met bunkers ter verdediging van de bruggen over het Hollands Diep.

In Strijensas staan drie verdedigingswerken op elkaar: een dijk, een kazemat en een luchtwachttoren. Je bezoekt ze voor het eerst tijdens Bunkerdag. De luchtwachttoren maakte deel uit van het netwerk van uitkijktorens tijden de Koude Oorlog. De kazemat onder de toren is gebouwd in 1937.

Nog een Nederlandse kazemat is te vinden in Dordrecht. De type P Kazemat werd gebouwd als schuilonderkomen tegen beschietingen en bood ruimte aan 13 soldaten. De nabijgelegen manschappenbunker is ingericht als museum. Aan de ene kant zie je hoe de manschappen in deze bunker verbleven. Aan de andere kant is een collectie te zien van spullen uit de oorlog. Interessant aan dit kleine bunkermuseum is dat alles weer werkend is gemaakt.

Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn online en op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties. Prijs: €6,- volwassenen, € 3,- kinderen onder 12 jaar. Met dit ticket zijn alle deelnemende locaties toegankelijk.

Meer berichten