Ronald Stam (l) en Johan Kooij voor het 'Rommeldam-plein'.
Ronald Stam (l) en Johan Kooij voor het 'Rommeldam-plein'. (Foto: )

Een jaar in touw voor Rommeldam

Dordrecht - Een rad van avontuur, een veiling van antiek en curiosa en Dubbeldamse winkeliers met allerlei aanbiedingen. Dat betekent Rommeldam. Aanstaande zaterdag is deze grootste rommelmarkt van de regio er weer. Voor die ene dag zijn vrijwilligers een groot deel van het jaar in touw. Zoals Johan Kooij en Ronald Stam.

Het is nooit geteld, maar Rommeldam heeft jaarlijks vele duizenden bezoekers. Die komen allemaal naar het kerkplein voor de Wijnstok in Dubbeldam.

Familie van Johan Kooij en Ronald Stam waren vrijwilligers van het eerste uur en zo zijn zij ook betrokken geraakt bij Rommeldam. Johan Kooij doet al 25 jaar mee, waarvan twintig jaar als penningmeester. "Het evenement is zo omvangrijk geworden dat er op de dag zelf rond de tweehonderdvijftig mensen in touw zijn," weet Johan.

Zaterdag is de 44-ste keer en dus weten ze precies waar ze op moet letten. Er zijn maar een paar maanden in het jaar waar binnen de organisatie het woord Rommeldam niet valt. Voor die ene dag in het voorjaar dat Rommeldam wordt gehouden is een groep vrijwilligers bijna een heel jaar bezig. Het ophalen van huisraad, aanvragen van vergunningen en rekruteren van vrijwilligers zijn nog maar een paar van de vele dingen die geregeld moeten worden rondom Rommeldam.

Als de grote dag in zicht komt, gaat alles in een stroomversnelling. "We zijn van tevoren bezig met uitsorteren en alles klaar te zetten," legt Johan uit.

"Ik denk dat die logistiek een van de dingen is die Rommeldam tot zo'n succes maakt. Niets ligt op een grote hoop, de boeken staan bij de boeken, de meubels bij de meubels en zelfs kleding is onderverdeeld in baby- en kinderkleding en ga zo maar door. Als bezoeker is het immers ook fijner als alles overzichtelijk wordt aangeboden."

Ronald Stam is meer dan tien jaar bij Rommeldam betrokken. "In 2006 zei mijn opa dat hij het welletjes vond en vanaf die tijd help ik mee. Behalve het vrijwilligerswerk speel ik trompet bij Pro Patria, dat ook tijdens Rommeldam van zich zal laten horen."

Maar trompetspelen is niet het enige dat Ronald doet. "Ik ben ook een van de nachtwakers. De dag voordat Rommeldam begint worden de meubels al buiten neergezet en bewaakt. Dat is altijd gezellig, maar je slaat wel een nacht slapen over en de dag erna help ik ook gewoon mee. Die zaterdagavond is het wel moeilijk, hoor. Het is traditie om met de groep naar de Chinees te gaan en ik moet bekennen dat ik dan, zo boven mijn bordje nasi, moeite heb mijn ogen open te houden."

Meer berichten