Rita Zipora en Robin Block: Wolken. (foto: Stof en Ruis)
Rita Zipora en Robin Block: Wolken. (foto: Stof en Ruis) (Foto: )

In de Wolken met Rita en Robin

door Elisa Kuster

Dordrecht - De eerste keer dat Rita Zipora optrad in Dordrecht gebeurde er iets magisch. Het publiek was muisstil, dromerige blikken werden uitgewisseld en even leek de zaal op te stijgen naar een strakblauwe hemel. Na afloop was iedereen het over eens, dit was een unieke ervaring.

We spraken Rita vlak voor haar tweede optreden in Dordrecht, dit keer samen met Robin Block die zich naast muzikant ook dichter en theatermaker mag noemen. Onder de noemer Wolken toeren ze door Nederland en België om hun gelijknamige plaat live te spelen.

De samenwerking ontstond nadat Rita een schrijfweek volgde in Frankrijk. Niet dat ze daar Robin ontmoette en meteen samen liedjes gingen schrijven, de reden was meer van praktische aard: "We kenden elkaar een beetje uit de muzikantenwereld. Omdat ik op schrijfweek ging zocht ik een oppas voor de katten en Robin woont in de buurt. Hij leek me wel betrouwbaar als kattenverzorger, haha."

De enthousiaste verhalen over creatieve 'vakantie' wekten de belangstelling van Robin, hij wilde ook naar zo'n schrijfweek. "Aangezien dat maar één keer in het jaar is, stelde ik voor om een keer samen wat te proberen. Robin schrijft zijn gedichten in het Nederlands maar zingt voornamelijk in het Engels. Het was voor hem dan ook nieuw om in het Nederlands te zingen maar het klonk meteen goed. Ons album is heel organisch ontstaan, na de eerste sessie hadden we al meteen een liedje geschreven. Ondanks dat we het rustig aan deden en elke keer een liedje digitaal uitbrachten hadden we genoeg materiaal voor een heel album. "

Liedjes in het Nederlands, dat is best gedurfd. "Het is voor mij langzaam gegroeid, ik zong voorheen ook veel in het Engels. Je schrijft heel anders wanneer je je moedertaal gebruikt en dat leek beter te kloppen. Al letten we op dat het niet te afgezaagd of ouderwets klinkt. De teksten die we schrijven moeten klinken alsof het zinnen zijn die je tegen elkaar zou kunnen zeggen."

De keuze voor de Nederlandse taal opende deuren voor het duo in België. "In België zijn ze al wat meer gewend aan luisterliedjes, onze muziek sloeg daar meteen aan. Daarom gaan we in het najaar een aantal concerten in België geven. Heel spannend allemaal."

"Poëtisch, dromerig, mysterieus, broeierig en zo breekbaar als glas," zomaar een greep uit de recensies die het tweetal ten deel viel. Vrijdag 24 mei kunt u Wolken live zien in de Popcentrale, een uitgelezen kans om zelfs bij slecht weer in zomerse sferen te vertoeven.

Voordat Wolken het podium betreedt is er ook nog een voorprogramma van Dichtbeideklank. Poëzie met muzikale begeleiding van Dordtse bodem.

De deuren van de Popcentrale openen om 20.00 uur
De toegang is gratis.

Meer berichten