Jeroen schoffelt in de ProefTuin van Buitenzinnig. (foto: Buitenzinnig)
Jeroen schoffelt in de ProefTuin van Buitenzinnig. (foto: Buitenzinnig) (Foto: )

ProefTuin BuitenZinnig laat er geen gras over groeien

door Thierry Dinjens, Stichting BuitenZinnig

Dordrecht - In de ProefTuin staat stichting BuitenZinnig voor een nieuwe uitdaging. Op de beoogde bosbodem groeit nu nog heel veel gras en een voedselbosbodem bestaat niet uit gras. Een deel van het grasveld is weggefreesd, toen er een grote hoeveelheid herfstbladeren in verwerkt is. Echter: er is nog heel veel gras over en er groeit ook op veel plaatsen gras terug.

Later, als de aangeplante bomen hun volle lengte bereikt hebben, dan zullen zij schaduwen gaan werpen op de bosbodem. Zover is het echter nog lang niet en het zonlicht kan nu nog overal op de bodem komen.

Gras houdt van zonlicht en dus is het nu vechten tegen de bierkaai, al wordt er nog zo enthousiast geschoffeld.

Nu trekken we pollen gras uit en daarna zetten we nieuwe planten in de grond, zodat deze niet meteen in strijd zijn met gras op oorlogssterkte, om voedingsstoffen uit de bodem. De grond rondom de nieuwe plant bedekken we met houtsnippers zodat we een bio-actieve grond krijgen. Half vergaan herfstblad, houtsnippers en jonge rivierklei vormen een vruchtbare bodem.

Toch moeten we iets bedenken om het gras te ontmoedigen en niet alleen het gras; ook woekerplanten die onmiddellijk de kale plekken bezetten die nu ontstaan daar waar het gras wijkt. Zilverschoon en hondsdraf zien her en der hun kans schoon en rukken op. We willen een diverse bodem creëren en niet slechts een paar dominante gewassen alle ruimte geven.

Het zou natuurlijk fantastisch zijn als een groep meerkoeten spontaan besloot om het gras voor ons te komen wegvreten, maar dat hebben we uiteraard niet in de hand. En zeker niet of ze vervolgens nog terugkomen, want eenmalig een groepje grazende meerkoeten is natuurlijk niet afdoende.

Een schaapskudde kort laten grazen is ook een optie om het gras te onderdrukken. Echter: schapen vinden niet alleen gras lekker, maar ook het blad en de bast van jonge bomen heerlijk en laat dit nu net zijn wat we aangeplant hebben. Alle jonge aanplant afdekken is wel een behoorlijke klus. Wellicht kan het anders:

Er bestaat een plant genaamd Kleine ratelaar. Kleine ratelaar heeft de eigenschap dat zij parasiteert op gras. Ze heeft voedingstoffen nodig zoals elke plant. Veel daarvan kan ze zelf vinden, maar ze heeft moeite met het vinden van water en mineralen. Ze onttrekken hen uit de wortels van gras. Het gras gaat er niet dood van, maar wordt wel beduidend kleiner.

Het is nu aan ons om de juiste optie te kiezen en hier moeten we niet te lang gras over laten groeien.

Meer berichten