René Toonen in de Trinitatiskapel: 'Ik wilde ook eens aan ander verhaal kunnen brengen.' (foto: Arco van der Lee)
René Toonen in de Trinitatiskapel: 'Ik wilde ook eens aan ander verhaal kunnen brengen.' (foto: Arco van der Lee) (Foto: )

De nieuwe wereld van trouwambtenaar René Toonen

door Arco van der Lee

Dordrecht – Trouwambtenaar René Toonen neemt bij de deur van de Trinitatiskapel afscheid van het jonge paar dat hij zojuist in de echt heeft verbonden. Daarna gaat de toga uit en pakt hij zijn koffer. "Ik voel me soms net een artiest. Koffertje mee met toga en hamer", zegt hij lachend. Toonen voelt zich op z'n plaats in zijn nieuwe rol, na een hele andere carrière.

"Na 35 jaar in de uitvaartbranche wilde ik iets anders gaan doen", vertelt hij achter een kop koffie in de kamer van de koster. "Uitvaartbegeleider is een prachtig vak waarin je heel veel voor mensen kunt betekenen. Maar ik wilde ook eens aan ander verhaal kunnen brengen."

"Ik ben in een hele andere wereld terechtgekomen", vervolgt Toonen. "Voor eigen rekening heb ik een opleiding tot trouwambtenaar gedaan. Toen heb ik bij gemeenten aangeklopt." Toonen is nu trouwambtenaar in Dordrecht, Barendrecht, Lansingerland en Albrandswaard. Huwelijken voltrekken in andere plaatsen mag hij ook, na tijdig overleg met die gemeente. Daarnaast spreekt hij nog op uitvaarten.

In 2018 voltrok Toonen 132 huwelijken. "Best veel", zegt hij. Het is nu zijn volledige baan.

"Soms is het net alsof ik een strandtent heb", vertelt hij lachend. "Mijn seizoen start in maart of april. In september of oktober loopt het af." In de maanden met mooi weer worden huwelijken gesloten op allerlei mooie locaties. In de winter wordt René Toonen vrijwel alleen gevraagd voor huwelijken op het stadhuis.

In Dordrecht komt René Toonen op verschillende bijzondere trouwlocaties. "Villa Augustus is prachtig. Zeker als het bruidspaar per bootje aankomt. Het stadhuis blijft een klassieker met een foto tussen de leeuwen op het bordes. En altijd toeristen in de buurt." Het Wantijpaviljoen en de Trinitatiskapel staan ook op het lijstje favoriete werkplekken van Toonen.

Toonen noemt zich een 'theaterman', als hij uitlegt wat er zo speciaal is aan zijn vak. "Ik vind het mooi om een dag met de familie in te vullen. Ik ben maar een heel klein stukje van het geheel. Maar als het allemaal klopt, dan is het geweldig."

Maar soms gaat een bruiloft naar zijn smaak te ver. "Mensen worden gek gemaakt door wat ze op televisie zien. Dat slaat echt te veel door. Je ziet bierviltjes en zakdoekjes met de initialen van het bruidspaar erop. Dat kost allemaal kapitalen."

De trouwambtenaar heeft een vaste procedure voor ieder paar. "Zes weken vooraf maak ik kennis met het bruidspaar. Ze krijgen van mij een lijst met 15 vragen die ze onafhankelijk van elkaar invullen. De antwoorden verwerk ik in mijn verhaal, op een leuke manier. De dag voor de bruiloft bel ik het paar nog even op. Een uur voor de plechtigheid ben ik op de locatie. Daar maak ik kennis met de familie."

Toonen wordt soms aangesproken op zijn vorige beroep. "Onlangs trouwde ik een man een een vrouw. Ik had van zijn eerste vrouw tien jaar geleden de uitvaart verzorgd." Hij ontmoette het stel bij toeval. "Als jij ons trouwt, dan is de cirkel rond", zeiden ze.

Meer berichten