Pieter Jorissen bij de historische kast die een plaats krijgt in de boekwinkel. (foto; Elisa Kuster)
Pieter Jorissen bij de historische kast die een plaats krijgt in de boekwinkel. (foto; Elisa Kuster) (Foto: )

Boekenkast van Martinus Nijhoff in Dordtse boekwinkel

door Elisa Kuster

Dordrecht - Een plintje hier, een plankje daar, terwijl het veilinghuis aan de Visstraat transformeert tot een boekwinkel, vertelt Pieter Jorissen met kwast in de hand over één van zijn favoriete objecten in het pand. Het is de kast van Martinus Nijhoff, die in 1853 zijn eigen antiquariaat, uitgeverij én boekhandel begon.

De kast werd in 2004 aangeboden om te veilen maar Jorissen bood zelf uiteindelijk het meest. "Ik moest er niet aan denken dat deze meubels over de wereld ging zwerven zonder dat mensen de geschiedenis hiervan kenden. Dus ben ik mee gaan bieden met het idee dat het vast een keer van pas zou komen."
Niet voor niks, vijftien jaar later krijgt de kast dan eindelijk weer een plek waar het thuishoort, als blikvanger tussen de boeken.

"Mooi hè, met deze kast is de cirkel rond, de functie als veilinghuis en boekhandel. Wist je dat in deze kast alle eerste drukken en manuscripten werden bewaard van de uitgeverij? In van die gemarmerde mappen met een lintje eromheen. Alles wat deze beroemde uitgeverij heeft uitgegeven heeft in deze kast gestaan. Toen we het hadden aangekocht werd de kast gebruikt tijdens boekveilingen en straks wordt het weer gebruikt om boeken te verkopen."

Op de eerste verdieping heeft Jorissen zijn kantoor, daar staat het bijbehorend bureau van Nijhoff. Want ondanks dat het gebouw niet meer als veilinghuis wordt gebruikt is Jorissen nog druk als taxateur en makelaar. Alhoewel hij ook geen onverdiend klusser blijkt te zijn.

"Op een paar dagen na, dat ik voor Kunst & Kitsch aan het werk was, heb ik hier alle dagen meegewerkt aan de verbouwing. Het is mijn manier om het hoofd leeg te maken. Zagen en timmeren is niet zo mijn ding maar schilderen vind ik heerlijk. Randjes, lambrisering en priegelwerk, dat kan je allemaal aan mij overlaten." Als eigenaar van het pand blijft hij zo betrokken bij het hele proces en kan men straks zijn schilderwerk bewonderen. Dit keer niet van een Hollandse meester maar een veilingmeester.

Opening

Boekhandel Vos & van der Leer opent vandaag, woensdag 5 juni, om 10.00 uur officieel de deuren in de Visstraat 25. Iedereen is van harte welkom om onder het genot van een kopje koffie van de Dordtse Stadsbranderij en wat lekkers een kijkje te nemen in de winkel.

Donderdag 6 juni is Karin Slaughter te gast in de boekhandel, zij signeert tussen 16.00 en 17.30 uur haar nieuwe boek 'Laatste Weduwe'.

Zaterdag 8 juni signeert Cathy Groen haar nieuwe boek 'Moord onder de hamer' tussen 13.30 en 15.00 uur.

De vestiging op de Voorstraat blijft van 5 tot en met 8 juni geopend met afgeprijsde boeken.

Meer berichten