De Gele Tijger. (foto: Thomas van der Es)
De Gele Tijger. (foto: Thomas van der Es) (Foto: )

Thomas van der es: de Draak en het Zwart achterlichtmos

Dordrecht - Het zou de introductie van een sprookje kunnen zijn, maar in dit geval is het de nabeschouwing op de afgelopen 1000 soortenweek.

In de natuur heb je te doen met soms wat gekke namen. De wetenschappelijke namen zijn vaak chique en logisch, maar de Nederlandse doorvertaling ervan laat soms de wenkbrauwen fronsen of de lachspieren werken.

Vorige week was het BioBlitz, oftewel, 1000-soortenweek in de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Met vele tientallen liefhebbers hebben we een week lang naar "alles" gekeken.

Een BioBlitz is een zoektocht om alle levende soorten binnen een aangewezen gebied te registreren. Hiermee wordt alles wat bloeit, vliegt, zwemt, kruipt en sluipt in beeld gebracht. Het idee is ontstaan in de Verenigde Staten en wordt inmiddels over de wereld door onderzoekers, terreinbeheerders, werkgroepen en biologen gebruikt om de publieke participatie rondom biodiversiteit te stimuleren. Belangrijk omdat biodiversiteit Internationaal zwaar onder druk staat.

Het blijkt dat er op het Eiland van Dordrecht tal van specialisten actief zijn die allen hun eigen interesse en soortenkennis hebben. Veel van hen zijn actief bij de Natuur-en Vogelwacht Biesbosch.

De gekken namen vlogen in de rondte!

Wel eens gehoord van Wit achterlichtmos? Het groeit op de bunkers langs de Nieuwe-Merwedeweg. Als je daar goed gaat kijken met een loepje zie je dat het mos bestaat uit allemaal witte puntjes ( met enige fantasie witte lichtpuntjes) . Mossen expert Koos van der Vaart hielp ons van de week met de herkenning en zodoende vonden we ook het zeer zeldzame zwart achterlichtmos ( met zwarte lichtpuntjes)

Met het schepnet deden we slakkenonderzoek. Tamar Braaksma vond in de grote plas bij de Viersprong ,in bosgebied de Elzen, de bijzondere Platte Schijfhoren. De aanwezigheid van die bijzondere slak zegt veel over de verbeterde waterkwaliteit. Naast slakken vingen we ook de kleine modderkruiper , driedoornig stekelbaarsje en de bittervoorn.

In de nachtelijke uren hadden we een fraaie opstelling met een lamp en een laken neergezet bij de hoeve van de Natuur-en Vogelwacht Biesbosch. Met een extreem felle lamp en een groot opgespannen wit laken lokten we nachtvlinders.
Als je gekke namen wilt horen moet je eens bij een groepje nachtvlinderaars gaan kijken. Op het doek zagen we bijvoorbeeld; kameeltje, rietluipaard, gele tijger, huismoeder, de draak, het roomtipje en de lieveling. Stuk voor stuk prachtig. Overdag zijn ze verscholen, maar s 'avonds fladderen ze door de Nieuwe Dordtse Biesbosch.

De lijst met soorten die deze week gezien zijn, wordt nu nog verder geanalyseerd. Samen met de Natuur-en Vogelwacht Biesbosch willen we van deze BioBlitz een traditie maken. Het enthousiasme wat het heeft losmaakt voor biodiversiteit is bijna net zo waardevol als het resultaat.

Meer berichten