Katinka van Haren: 'Je kan zeggen dat de Tuin van de Zoete Belofte een Dordtse oorsprong heeft'. (foto: Frits Baarda)
Katinka van Haren: 'Je kan zeggen dat de Tuin van de Zoete Belofte een Dordtse oorsprong heeft'. (foto: Frits Baarda) (Foto: )

Katinka's Tuin van de Zoete Belofte

door Frits Baarda

Dordrecht - 'Ik was door dolle heen, toen ik de uitnodiging las. En eigenlijk ben ik dat nog steeds'. De Dordtse kunstenaar Katinka van Haren lacht in haar atelier van oor tot oor, als ze over dat moment vertelt. Het CODA Museum in Apeldoorn vond haar werk van buitengewone klasse. Reden om haar te vragen werk in te zenden voor de tweejaarlijkse, internationale tentoonstelling Paper Art 2019. Alleen de beste papierkunstenaars uit heel wereld mogen zich er van half juni tot eind oktober presenteren.

Katinka van Haren wist vrijwel meteen wat haar inzending zou zijn. In het CODA Museum verleidt ze bezoekers met een kleurrijke kunstinstallatie, die vooral verwondering zal oproepen. Voor een wand van 3D-bloemmotieven schiep ze een tuinachtige omgeving. Zijn het bloemen op stelen, misschien bloembollen, of kijken we naar uitnodigend snoepgoed? De kunstenaar laat zich er zelf niet over uit.

Met een glimlach zegt ze: 'Je ziet iets maar je weet niet waar je naar kijkt. De installatie is sprookjesachtig. De titel neemt je wel mee, een bepaalde kant op.' Ze gaf haar installatie de naam Tuin van de Zoete Belofte.

Katinka is pas een jaar of vier met papier bezig. Ze onderzocht eerder in haar lange loopbaan een veelheid aan technieken. Ze kon overweg met aquarelleren, gouache en inkt.

In Dordrecht kreeg ze tien jaar geleden bekendheid vanwege haar fantastische Gorgelwezens, die ze liet ontstaan uit de rijmen van de Dordtse dichter Kees Buddingh'. Ook speelde ze met de 19-eeuwse dessins uit Huis van Gijn, waar haar huidige dessins nog naar verwijzen. 'Je kan zeggen dat de Tuin van de Zoete Belofte een Dordtse oorsprong heeft,' vertelt ze.

Katinka is niet in een bepaalde kunststroming te vangen, vindt ze ook zelf: 'De stroming ben ik zelf. Misschien is mijn kunst wel de biografie van mijzelf.' Vrouw en kunst zijn met elkaar verweven. Kleur, ritme en lijnen maken op papier een wervelende rondedans. Alles stemt energiek, levenslustig, optimistisch. Haar manier van werken is ambachtelijk: alles met de hand, alles met papier. Pas op het allerlaatst moment volgt met de computer de nabewerking, maar dat laat ze graag aan anderen over.

Papier blijft in alles de basis. Ze werkte aan verschillende kunstinstallaties, maar ook aan verkoopartikelen, zoals kunstkaarten, cadeaupapier en zelfs luxe zijden shawls. Natuurlijk is alles te koop in haar atelier aan de Voorstraat 175. Ook liggen de artikelen in de museumwinkels van het Dordrechts Museum en CODA Apeldoorn.

Katinka kan niet wachten om haar Tuin van de Zoete Belofte aan het grote publiek te laten zien. Trots zegt ze: 'Een droom komt uit. Deelname aan Paper Art 2019 is voor mij als kunstenaar een enorme erkenning.'

Meer berichten