Historisch zeilschip Helena
Historisch zeilschip Helena (Foto: Stichting Oosterschelde)

Vaar met historisch zeilschip Helena naar Rotterdam

Dordrecht - Stap aan boord van de ‘Helena’, een varend monument. Dit historische zeilschip uit 1875 is het oudste, nog zeilende binnenvaartschip van Nederland!

De ‘Helena’ ligt al op u te wachten in de haven van Dordrecht. De schipper ontvangt u aan boord met koffie, thee en versgebakken ‘Helenacake’. Wanneer iedereen aan boord is verteld hij over de geschiedenis van het schip en de plannen van de dag.

Bij vertrek passeren we de Groothoofdspoort. De prachtige originele toegangspoort tot de stad. Hier wordt direct duidelijk dat je in de middeleeuwen hier de stad binnen kwam en onder de indruk diende te zijn. We volgen deze dag de Noord en de Nieuwe Maas en komen zo aan in Rotterdam. De historische route, want lang voordat Rotterdam op kwam als havenstad arriveerden handelsschepen bij Dordrecht. Door het middeleeuwse stapelrecht was deze stad één van de belangrijkste steden.

Tijdens de vaartocht passeren we plaatsen als Ridderkerk en Kinderdijk en zal uw gids toelichten hoe ingrijpend het landschap veranderd is. In Rotterdam leggen we aan in de Leuvehaven. Hier brengen we een kort bezoek aan het Maritiem Museum om de Akte van Mannheim te zien. Dit 150 jaar oude document is tijdelijk tentoongesteld en is een belangrijk document in de geschiedenis van de Rijnvaart. Uitgangspunten van de akte zijn vrijheid van scheepvaart, gelijke behandeling van alle schepen en schippers, vrijstelling van belastingen die met de scheepvaart samenhangen en vereenvoudiging van de douaneafhandeling.

Informatie:

Datum:         zaterdag 8 juni 2019
Startlocatie: 10:00 uur Dordrecht
Prijs:                 € 89,- p.p., inclusief  koffie/thee, lunch aan boord, drankje, unieke vaartocht en verschillende gidsen

Meer informatie en inschrijven via: Historizon
https://historizon.nl/thema/8-juni-vaartocht-van-dordrecht-naar-rotterdam/ 

(ingezonden)

Meer berichten