Erik Sep: 'Mijn blik op de stad is best veranderd''. (foto: Yvonne Vogel)
Erik Sep: 'Mijn blik op de stad is best veranderd''. (foto: Yvonne Vogel) (Foto: )

Stadskunstenaar Erik Sep: hofnar van de stad

door Yvonne Vogel

Dordrecht - Hij mag de titel 'stadskunstenaar van Dordrecht' nog ruim anderhalf jaar dragen en dat doet Erik Sep met trots. "Ik vind het een eer om als een soort hofnar verbonden te zijn aan de stad. In deze rol hoop ik ook publiek buiten de kunstwereld te bereiken. Als stadskunstenaar is het vertrekpunt anders dan als installatiekunstenaar. Om de volle focus op het eerste te hebben staat mijn bekendste project, miniatuurstad Neurotopia, nu even op een lager pitje. Dat draait om de maakbaarheid van het bestaan. Dat ik dat nu even loslaat, wil niet zeggen dat de fascinatie voor dat onderwerp minder is."

Want maakbaarheid, bouwen, stadsontwikkeling: dat houdt hij ook in Dordrecht nauwlettend in de gaten.

"Mijn blik op de stad is best veranderd. Ik kom oorspronkelijk uit Bergen op Zoom en verhuisde eind jaren negentig naar Dordrecht. Ik kende destijds weinig mensen, leefde best geïsoleerd. Later ontmoette ik via de Kunstrand op de Stadswerven steeds meer mensen. Verhalen van anderen over dat gebied en hoe het vroeger was vond ik heel interessant. In feite voelde ik mij meer een 'Staartenaar' dan een Dordtenaar. Inmiddels is mijn beeld breder. De stad is mooi, maar er zijn zeker ook minpunten. Het centrum wordt bijvoorbeeld steeds meer een museum. Nieuwbouw is allemaal heel 'clean', voor mensen met een volle portemonnee bovendien. Huisvesting is sowieso iets wat ik als stadskunstenaar op de kaart wil zetten. De problemen zijn groot, ook voor mijzelf. Ik woonde al geruime tijd in mijn atelier aan de Singel, maar aan die constructie komt een einde. Dat heb ik, net als andere kunstenaars in Dordrecht, onlangs te horen gekregen. De woningnood is zo hoog, dat ik met mijn handen in het haar zit. Zelfs antikraak zie ik geen mogelijkheden. Met de politiek ga ik daarom graag het debat aan over atelierbeleid, subsidiebeleid en tentoonstellingsbeleid."

Hij hoopt bovendien op meer solidariteit onder lokale kunstenaars onderling. "Sommigen zijn in de goede tijd gaan huren, anderen erna. Maar uiteindelijk hebben we veel overeenkomsten en vind ik dat we meer voor elkaar op de bres moeten springen. Als stadskunstenaar wil ik mijn stem laten gelden. Als een projectcommissie mij die titel geeft, is het toch vreemd om een paar maanden later als gemeente aan huisvesting van diezelfde persoon te tornen?"

Erik wil vooruit, zoveel is duidelijk. "Dordrecht hangt veel aan haar historie. Niet erg, maar misschien is de thematisering omtrent het verleden een beetje doorgeslagen. Dat zie je ook op het gebied van kunst. Historische werken genoeg, maar hedendaagse kunst is schaars. Terwijl in gemeenten als Tilburg, Deventer en Delft, die qua inwonersaantallen vrij vergelijkbaar zijn, dat aanbod veel groter is. Geen idee hoe dat komt, want in Dordrecht zijn er voldoende getalenteerde kunstenaars met betrekking tot hedendaags werk. Een groot podium ontbreekt echter."

Daarom staat Erik zelf maar op de barricaden. Hij maakt zich ook hard voor een terugkeer van zoiets als het CBK in Dordrecht en vindt het eeuwig zonde dat Bibelot uit het centrumgebied verhuisde naar de Noordendijk, net buiten het centrum.

"Niet alles is meer om te draaien, maar dat betekent niet dat je je overal zomaar bij neer moet leggen. Het lijkt nu trouwens misschien alsof ik als stadskunstenaar alleen maar mijn stem gebruik en niet mijn handen, maar dat is niet zo. Ik wil ook veel gaan maken, bijvoorbeeld aan de hand van verhalen van Dordtenaren. Wat is hun visie op de stad? Hoe kijken ze aan tegen faciliteiten? Wat maken ze mee? Welke wortels liggen hier?"

"Door middel van interviews wil ik een tijdsdocument achterlaten voor de stad. En ik zal ongetwijfeld de komende tijd nog veel meer inspiratie opdoen", besluit Erik Sep.

Erik nam het stokje als stadskunstenaar over van Ton Kraaijeveld en draagt de titel tot eind volgend jaar. Meer weten? Neem dan een kijkje op www.stadskunstenaardordrecht.nl .

Meer berichten