De bunker aan de Beerpolderweg op foto's die Stichting Bunkerbehoud Dordrecht op Facebook heeft geplaatst.
De bunker aan de Beerpolderweg op foto's die Stichting Bunkerbehoud Dordrecht op Facebook heeft geplaatst. (Foto: )

Gevecht om vochtige bunker aan Beerpolderweg

door Arco van der Lee

Dordrecht – Al bijna 75 jaar heeft de bunker aan de Beerpolderweg geen militaire functie meer. Toch woedt er een bittere strijd om dit betonnen bouwwerk. Natuurbeschermers en bunkerliefhebbers beschuldigen elkaar van verwaarlozing en vandalisme.

De bunker aan de Beerpolderweg is eigendom van de gemeente en stamt uit de Tweede Wereldoorlog. Net als de andere bunkers op het eiland, is het bouwwerk een gemeentelijk monument.

De bunker bevat een originele pleisterlaag en stalen onderdelen, zoals een plafondplaat. Voor de Stichting Bunkerbehoud Dordrecht was dat aanleiding om vanaf 2009 de bunker op te knappen. Er was echter geen huurcontract, zodat de stichting de bunker in 2014 moest verlaten. De gemeente gaf het bouwwerk in bruikleen aan de Natuur- en Vogelwacht Biesbosch.

Om de bunker geschikt te maken als winterverblijf voor vleermuizen heeft de Natuur- en Vogelwacht er een laagje water in gezet. "Wanbeheer", oordeelt Arnold Leevenson, vice-voorzitter van de Stichting Bunkerbehoud Dordrecht. "De bunker is inmiddels door deze actie in zwaar verval geraakt. Alle originele onderdelen, zoals plafonds, wandbekleding, ventilatiekanalen en ijzerwerk rot in hoog tempo weg. We zijn altijd al bang geweest dat dit zou gebeuren en nu is het echt werkelijkheid geworden." De stichting heeft hierover een brief gestuurd aan de leden van de gemeenteraad.

Volgens Rob Haan van de Natuur- en Vogelwacht Biesbosch probeert de bunkergroep al jaren om de natuurbeschermers in een kwaad daglicht te stellen. "Zij schuwen daarbij geen enkel middel. Zo hebben zij ingebroken in onze bunker, stalen deuren ontvreemd om te gebruiken voor hun eigen bunker op Bruggehof en enkele tientallen malen onze sloten op de buitendeuren doorgeslepen en vernield. Dat gebeurt nog steeds, voor het laatst twee weken geleden."

Volgens een woordvoerder van de gemeente mocht de Natuur- en Vogelwacht een laagje water in de bunker laten lopen. De bunker staat bepaald niet op instorten. "Wel is het zo dat de muurafwerking en de stalen plafondplaat zijn aangetast. Ook vinden er helaas af en toe vernielingen plaats rond de bunker."

In oktober 2018 is de bunker in opdracht van de gemeente bouwkundig onderzocht. Dat leverde de conclusie op dat het beter is om de bunker droog te houden. "Met de Natuur- en Vogelwacht is afgesproken dat ze de bunker weer droogmaken. De bunker kan dan namelijk functioneren als een zomerverblijfplaats voor vleermuizen. Daarvoor is het naar verwachting wel geschikt", aldus de woordvoerder van de gemeente. Voor de bunker wordt een meerjaren onderhoudsplan opgesteld.

Rob Haan bevestigd dat de bunker weer drooggemaakt wordt. Hij is echter bang dat de 'bunkergroep' hier geen genoegen mee neemt. "Omdat hun doelstelling in deze is , alles in het werk stellen om de Natuur- en Vogelwacht er uit te krijgen, zodat zij de bunker zelf weer in bezit kunnen krijgen."

Haan lijkt daar gelijk in te krijgen. In de brief aan de gemeenteraad stelt Arnold Levenson voor dat er voor de natuurbeschermers een andere bunker wordt gezocht. De Stichting Bunkerbehoud Dordrecht is op internet een petitie gestart, waarin wordt opgeroepen om de bunker weer aan haar in beheer te geven.

Meer berichten