Finishfoto
Finishfoto (Foto: Ferry)

Dordtse Klasse(n) fikst het voor de 10e keer!

Door: Ferry Visser

Dordrecht / Rotterdam - Het is zaterdagmiddag 8 juni. Onder veel gejuich en aanmoedigingen start de eerste loper van Dordtse Klasse(n) om 13:10 uur aan de Roparun. Zijn ‘volgers’ zijn de overige drie lopers op de fiets en één fietser met navigatie. Het eerste deel gaat namelijk volgens het principe ‘Run-bike-run’. Nog 534 km te gaan. Het weer in Parijs is gelukkig niet zo bizar als in Nederland, waar de zuidwesterstorm voor veel afgelaste evenementen zorgt.


Een bijna compleet nieuw team zette zich gedurende het Pinksterweekend in voor mensen die te maken hebben met kanker. De twee teamcaptains Yvette en Erik hadden hun handen vol met de logistiek die daarbij te pas komt. En ook dit jaar is het weer gelukt.
Dit jaar mochten de nieuwelingen beginnen en de routiniers pakten de tweede shift (totaal 10) en gingen de avondetappe in. Daarna was het aftellen, ongeveer zes uur op en zes uur af, tot aan Rotterdam.

Uniek
Voor het eerst was het team tijdens de Roparun realtime te volgen. Wilde je de geweldige doorkomst in Ossendrecht (Ostrecht) meemaken dan kon je dit gewoon plannen. Het team liep namelijk met GPS-trackers. Deze trackers sturen iedere 80 seconden de actuele positie door. Achteraf bekijken is ook leuk natuurlijk en te bekijken via http://team047.legendstracking.com/

Tempo
De eerste twee shifts gingen in een ‘moordend’ tempo. Gemiddeld 12 ½ km/u. Er moest beslist een tandje terug geschakeld worden, want DK had ingeschreven voor 11 km/u. Team 1 ging als eerste - 3e shift - de nacht in. Helaas moest er tijdens de deze shift een ‘schadeformulier’ worden ingevuld. Kramp bij een fietser en een knieblessure bij een loper. Zes uur rust en massage/fysio moesten wonderen verrichten. Team 2 ging het iets rustiger aan doen om krachten te sparen.

Ontberingen
Treinmachinist Bob van der Veen - tijdens de trainingen gedroeg hij zich als een niet te temmen jonge hond die zomaar 20 km/u liep - had ook nu nog voldoende energie over om zijn fietsbegeleiders te kunnen dollen. Helaas liepen de benen van zijn teamgenoten niet meer zo gesmeerd. De teamcaptains moesten voor team 1 plan B in werking stellen. De gemiddelde snelheid ligt op 200 km van de finish op een mooie 11,37 km/u.

Feestjes
Op 1e Pinksterdag rond de klok van 17:00 uur ‘flitst’ de ploeg langs Brussel en gaan op weg naar Zele waar het traditiegetrouw een Ropafeestje wordt. Het hele team wordt gastvrij binnengehaald door de enthousiaste uitgedoste menigte en Belgen ;).
Daarna volgt de lastige avondshift door het Antwerpse havengebied en ‘dendert’ het team vervolgens naar het Nederlandse Putte. Als ergens een rustig moment is om even je ogen dicht te doen is het wel op de parkeerplaats bij het kerkhof aldaar. Negen kilometer na Putte wordt het onmogelijk om de lopers per busje te begeleiden. Daarom is er in de voorbereidingen afgesproken dat het eerstvolgende team Run-bike-runnend naar Dintelmond gaat en het andere team vanaf die plaats op de zelfde manier naar Klaaswaal. Daar komen alle voertuigen nog wel even samen, zodat team 1 en 2 de laatste 35 km met elkaar via R-B-R naar de finish kunnen lopen.

Extra vleugels bij de laatste loodjes
In Zele houden ze al jaren een Roparunfeestje, maar in Ossendrecht spant men toch wel de kroon. Het motto van Ossendrecht dit jaar is ‘Ostrecht on the Beach’, en dat is duidelijk te zien. Veel inwoners hebben in hun voortuintje opblaasbare bootjes en strandballen liggen. Hier en daar is er een strandje aangelegd. Er is zelfs een Beachbar! Compleet met zeemeermin, surfplank en cocktailbar. Na de Ropacoctail ‘vliegt’ het team, naar de eveneens met het Roparun feestvirus besmette Bergen op Zoom. ‘Dicht bij de stal’ in onze eigen provincie houden Numansdorp, Klaaswaal. Oud-Beijerland en Strijen ook wel van een feestje! De zwaar vermoeide sporters krijgen vooral vleugels als ze door deze steden en dorpen lopen. Het gemiddelde tempo lag op dat moment 10,98 km/u. Maar de vleugels deden wonderen!
Natuurlijk zijn de laatste loodjes zwaar en voelt iedere sporter dat hij/zij last krijgt van kleine pijntjes en moet vechten tegen de slaap. Maar er is toch iets dat ze bij de les blijven. Je doet dit niet voor niets, je levert een topprestatie voor anderen in de hoop dat we hun leven met kanker draaglijker kunnen maken.

Finish op de Binnenrotte
Voor het tweede jaar is de finish niet op de Coolsingel. Jammer, want de huidige finishplaats mag dan voor de organisatie een hele goede vervanger zijn, voor de supporters en familieleden is het soms een crime om een glimp op te kunnen vangen. Zelfs de finishplaats is grotendeels afgeschermd. Dat alle ploegen door de bekende kubuswoningen naar hun finishstartplaats moesten worden begeleid is grappig, maar niet echt ‘klantvriendelijk’.

Over de finish van de Roparun kun je boeken vol schrijven. Iedereen ‘viert’ het op zijn eigen manier. Tranen van blijdschap en verdriet worden later weggespoeld met een heerlijk drankje en een medaille.

Voor Judy Weber en Juriaan Roede was het de tiende run. Zij kunnen in ieder geval terugkijken op tien mooie ongelooflijke, maar vooral ook emotionele jaren.

Sponsor bedankt!
Vanaf deze plek wil het team van Dordtse Klasse(n) alle sponsoren en donateurs bedanken voor hun bijdrage. Dankzij jullie konden we dit ‘varkentje’ wassen en een mooi bedrag overmaken naar de Stichting Roparun.

Weetjes:
* Er is dit jaar voor het eerst ook een halve Roparun. 230 km van Almelo naar Rotterdam

* Het was de 29e Roparun sinds 1991
* Juriaan Roede en Judy Weber, beiden leerkrachten van SBO Het Kompas, liepen en fietsten hun 10e Roparun
* De totale afstand werd door Dordtse Klasse(n) in 48 uur en 4 minuten afgelegd met een gemiddeld van 11,11 km/u.
* Elf staat bekend als het gekkengetal. Of het Roparun gemiddelde de reden is dat Judy en Juriaan nu al laten weten dat ze ook volgend jaar van de partij zullen zijn, is alleen een vermoeden.
* Bij de start van Roparun 2019 stond de geldthermometer van alle 323 teams op €2.680.135,92 (er zullen waarschijnlijk nog miljoenen bijkomen)
* Op dit moment wordt het team voor maar liefst 7.633,00 € gesponsord. Ook nu nog kunt u een duit in het Goede Doelen zakje doen. Donatie: Bankrekening: NL79RABO 0167973436 t.n.v. Dordtse Klassen

Meer berichten