De terugreis met dé spelersbus van FC Dordrecht werd vanmiddag een triomftocht voor de amateurtak van de Dordtse bvo.
De terugreis met dé spelersbus van FC Dordrecht werd vanmiddag een triomftocht voor de amateurtak van de Dordtse bvo. (Foto: Don Fredo)

'Reizen met dé spelersbus van FC Dordrecht, dat doet je echt wat!'

Door Fred van Dongen

Dordrecht – Met de spelersbus van de betaaldvoetbal-tak (bvo) reisde FC Dordrecht Amateurs vandaag naar Terheijden voor de promotiewedstrijd tegen Achtmaal. De Stem van Dordt reisde op uitnodiging mee en proefde op de terugreis mee met de feestelijke stemming. De FC-amateurs wonnen immers verdiend met 2-0 en verzekerden zich zo van de vurig gewenste promotie naar de vierde klas.

Op de heenreis zag je in de bus het verschil in karakters. Spelers die zich een beetje verdekt opstelden, anderen die zich achterin de bus aan ‘kaarttafeltjes’ nestelden. De wifi was al snel gevonden, de aansluitpunten om de mobieltjes op te laden ook. Aan comfort geen gebrek in de luxueuze bvo-bus. De meeste spelers tuurden op hun schermpjes of converseerden af en toe met een ploeggenoot. Zo ziet het verwerken van spanning voorfgaande aan een belangrijke wedstrijd er tegenwoordig uit.

Wat een verschil met de triomfantelijke terugreis. Hedendaagse muziek uit de meegenomen speakers. Spelers die de aan linten opgehangen promotiemedailles met de mouwen extra glanzend oppoetsen. Bier, fris en whisky die volgens het oude principe van ‘geef eens door’ hun weg door de bus vinden. Evenals de promotieschaal. Zo’n schaal is tegenwoordig ondenkbaar in het sportwereldje als er een succes valt te vieren. Maar goed dat de mobieltjes op de heenreis waren opgeladen. Selfies, gewone kiekjes en panoramashots door de bus. En iedereen die met dé door de club zelf aangeschafte schaal op de kiek wil waarna de plaatjes razendsnel via de sociale media onder aandacht van familie en bekenden worden ‘geupload’.

Ook trainer Michael Witman slenterde in de stijl van de moderne tijd met zijn mobieltje in de aanslag door de bus om het vreugdevertoon vast te leggen. Op de N3 moest hij even zijn aandacht verleggen toen de supportersbus het rijdende spelershome passeerde. Met inmiddels schorre stem pakte aanvoerder Rianto Vrutaal de microfoon: “Als we dadelijk bij het clubhuis zijn even met z’n allen applaudisseren voor onze meegereisde supporters”.

Eenmaal op eigen bodem erkende trainer Michael Witman dat hij geen moment had getwijfeld aan de promotie. “In de kantine had ik al een cadeau opgehangen. Dat gaan we dadelijk onthullen”. Michael hoefde de gordijntjes evenwel niet meer ter onthulling weg te schuiven. Dat hadden de supporters al gedaan. En zo hangt aan de muur in het clubgebouw een reuzeposter van de succesvolle selectie met de tekst ‘gepromoveerd naar de vierde klas 2018-2019’.

“Een mooie afsluiting van het seizoen deze gewonnen promotiewedstrijd”, blikt Michael Witman terug op wedstrijd én seizoen. “De wedstrijd van vandaag was slecht van onze kant. Vooral in de eerste helft werkten we alleen maar met lange ballen terwijl wij juiste een voetballende ploeg zijn. Maar we weten dat we beter kunnen. We hadden de wedstrijd ook al eerder moeten beslissen”. Neemt niet weg dat FC Dordrecht Amateurs de overwinning dik verdiende.

Het succesvol afgesloten seizoen kende voor Witman en zijn manschappen lange tijd het profiel van een bergetappe in een wielerwedstrijd. Met name in het begin was het klimmen en dalen. Michael Witman over die rollercoaster: “We wilden van begin af en aan terug naar de vierde klas. We begonnen met eens selectie van 28 man, vooral mieuwe jongens. Daardoor waren we in de beginfase nogal zoekende. Dat zag je ook aan de resultaten. De eerste vier duels leverden nederlagen en gelijke spelen op. Pas na de winterstop vonden we onze draai. We hebben toen alleen maar verloren van PCP dat later de terechte kampioen werd. Maar evengoed zijn wij ook terecht gepromoveerd. Deze ploeg verdiende dat. En volgend seizoen in de vierde klas gaan we er weer vol voor gassen”.

Inderdaad, toen vorig jaar zomer het toenmalige OMC werd omgevormd door FC Dordrecht Amateurs kenden ploeg en club wat opstartproblemen. Pas na de verhuizing in december van het inmiddels omgeploegde sportcomplex De Corridor naar het hypermoderne kunstgras achter het stadion van de bvo ontstond een geoliede machine met veel voetbaltalent én een jeugdig enthousiast kader. “En als je dan met de spelersbus van het grote FC Dordrecht naar een beslissingswedstrijd als die van vandaag mag reizen dan doet dat toch wat met je. Het motiveert je extra”, toonden spelers na afloop aan dat het met de gezondheid van de club inmiddels meer dan goed zit.

Meer berichten