Het team van FC Dordrecht Amateurs dat een succesvol seizoen beëindigde met dik verdiende promotie naar de vierde klas.
Het team van FC Dordrecht Amateurs dat een succesvol seizoen beëindigde met dik verdiende promotie naar de vierde klas. (Foto: Don Fredo)

FC Dordt Amateurs promoveert na gewonnen barrage (2-0) naar vierde klas

Door Fred van Dongen

Dordrecht - Spelers en trainer mochten dan van een slechte wedstrijd spreken, bij FC Dordrecht Amateurs verkeerden ze vanmiddag na afloop toch in de wolken. Met een verdiende 2-0 zege op Achtmaal pakte de ploeg het promotieticket naar de vierde klas.

Vier spelers vertolkten sleutelrollen: Ilhann Solak (belangrijke openingstreffer), Silvano Domacassé (twee assists), centrumverdediger en aanstaand vader Joey Faassen én doelman Eelco Jansen. De keeper stopte bij een 1-0 stand een vijandelijke strafschop en hield zijn ploeg zo mentaal overeind. De ‘held van de elf’ na afloop: “Als het 1-1 zou zijn geworden was de druk op ons alleen maar groter geworden want je weet dat je tegenstander dan een tandje bij zet”.

Ook in de slotfase toen FC Dordt Am z’n voorsprong al had verdubbeld naar een zekere 2-0, voorkwam Eelco Jansen dreigend onheil door een inzet van de onverwacht vrijstaande Jacky Petrus Mertens met de knie te pareren en zo de aansluitingstreffer te verijdelen. Maar belangrijker dan zijn reddingen vond de doelman ‘dat we het als collectief goed hebben gedaan’. “We hebben met z’n allen voor elke meter gestreden”. De promotie betekende voor Eelco Jansen meer dan een prachtprestatie. Het bekroonde ook de voorbeeldige wijze waarop hij zich terugvocht in de selectie. “In de winter kampte ik nog met een zware knieblessure. Maar ik heb me weten terug te vechten. En als je in deze wedstrijd ook nog twee belangrijke reddingen verricht dan geeft dat echt een enorme bevrediging. Dat we gepromoveerd zijn is niet meer dan terecht. Kijk alleen maar naar onze indrukwekkende doelcijfers in de gewone competitie. En nu in de vierde klas willen we volgend seizoen doorbouwen. En dat moet kunnen als we het team redelijk in tact weten te houden”.

Op het prachtige complex van de Brabantse vierdeklasser Terheijden bleek al snel dat FC Dordrecht Am als periodekampioen van de vijfde klas kwalitatief meer in de mars had dan Achtmaal dat de reguliere competitie in de vierde klas als een na onderste afrondde. De ploeg uit het Brabantse grensdorp moet nu komend seizoen op vijfdeklas-niveau acteren. Bij de triomfator van vandaag kenden ze geen medelijden. “Het was een echte promotiewedstrijd”, vond FC Dordts verdediger Joey Faasen: “Ik ben blij dat wij weer vierdeklasser zijn. Dik verdiend ook alleen al als je kijkt naar ons doelsaldo in de gewone competitie: 116 voor en 33 tegen. Nu maar hopen dat de groep bij elkaar blijft”.

Al na een kwartier zat FC Dordrecht Am mentaal op rozen toen lhann Solak een voorzet van Silvano Domacassé schitterend binnenkopte: 1-0. Achtmaal kwam amper tot gecoördineerde tegenacties mede omdat aanstaand vader Joey Faasen voor een goede organisatie in de Dordtse verdediging zorgde. Een arbitraal cadeautje moest Achtmaal mentaal weer op de been brengen. Eelco Jansen ranselde de strafschop van Mark van Ooijen echter schitterend uit de rechter benedenhoek. Waarmee de Dordtse doelman meteen de status van held van de dag opeiste.

Vlak voor rust voorkwam arbitraal prutswerk dat Achtmaal kansloos de rust zou ingaan. De Brabantse doelman maakte overduidelijk hands buiten de zestien om een Dordtse doorbraak te voorkomen. Op advies van z’n neutrale grensrechter verbond de scheidsrechter een geen ‘rode’ consequenties aan en hervatte het spel met een scheidsrechtersbal…

In het tweede bedrijf ontspon zich een duel geheel volgens de tactische ‘tekentafel’. Achtmaal moest hunkerend naar de gelijkmaker ruimte bieden, FC Dordt Am kreeg zo regelmatig de ruimte om de doodsteek uit te delen. De Dordtse ploeg kreeg ook de meeste en beste kansen maar profiteerde slechts één keer. Na een klein half uur vond Silvano Domacassé die andere Dordtse scherpschutter Roy Tuinder voor de 2-0. Waarmee het duel bekeken was. FC Dordt kon zich zelfs een paar publiekswissels veroorloven.

Ilhann Solak, de maker van de belangrijke1-0, schoof alle eerbetoon door naar de man van de assists, Silvano Domacassé. Ilhann blijft echter assistkoning. “Ik ben dit seizoen op 16 assists uitgekomen”. Ook qua goals zit hij dik in de dubbele cijfers evenals Roy Tuinder. De laatste die met de 2-0 het doodvonnis over Achtmaal tekende: “Ilhann en ik weten elkaar ook steeds goed te coachen. Weten hoe we druk moeten zetten”. Ilhann kende evenals zijn doelman Eelco Jansen een moeizame periode in het voorbije seizoen. Ook veroorzaakt door blessureleed. “Ik heb eigenlijk meer 15 wedstrijden werkelijk gespeeld”. Wat zijn stats aan goals en assists alleen maar meer glans geeft.

Ilhann tot slot in het kort over de gewonnen barrage: “Door de druk op onszelf hebben we het ons af en toe moeilijk gemaakt. Daardoor vergaten we nogal eens ons eigen spel te spelen”. Een verontschuldigende korte analyse die na afloop al snel weg deinde in het feestgedruis. De woorden van trainer Michael Witman (“het was een slechte wedstrijd”) waren ze toen begrijpelijkerwijs j FC Dordt Am ook al lang vergeten.

Meer berichten