Wiebe van Horssen: 'Voor mij is dit een levenswijze, meer dan zomaar een baan.' (foto: Arco van der Lee)
Wiebe van Horssen: 'Voor mij is dit een levenswijze, meer dan zomaar een baan.' (foto: Arco van der Lee)

Wiebe van Horssen (Missie Dordt): 'Kerken, stap over je eigen schaduw'

door Arco van der Lee

Dordrecht – The Passion heeft de Dordtse kerken de kans gegeven om eensgezind naar buiten te treden. Wiebe van Horssen verrichtte daarbij veel werk achter de schermen. Hij is missionair coördinator van Missie Dordt. Het geheim van het succes? "Stap over je eigen schaduw."

"We hoorden dat de EO in andere steden de kerken ertoe moest bewegen om iets te doen rond The Passion. In Dordrecht hebben we zelf een avond belegd met de kerken en de gemeente. Daarbij hebben we ook de omroep uitgenodigd. Dat was nieuw voor hen", vertelt Van Horssen. Hij doet zijn verhaal in de winkel annex kapel Van Alle Tijden, vlakbij de Grote Kerk. Op tafel liggen kaarten van de actie '#je bent niet alleen'. Ook een gevolg van The Passion.

Wiebe van Horssen heeft als taak om initiatieven van de kerken in Dordrecht te stimuleren en met elkaar in contact te brengen. "Voor mij is dit een levenswijze, meer dan zomaar een baan." Zijn missie voert hem door de hele stad.

Toen hij in september werd aangesteld, was binnenskamers al bekend dat The Passion zou komen. "Ik zie het als een 'knipoog van boven'", zegt hij lachend. "Het heeft de initiatieven in de stad een enorme impuls gegeven."

In Dordrecht zijn zeventig verschillende kerken. Rond The Passion werkten ze samen, ieder op zijn eigen manier. "Dat was heel krachtig. We waren één geheel: de kerk van Dordt. De scheidingsmuren vielen weg."

Er ontstond ook een goed contact met de bibliotheek en de gemeente. Zo werd de campagne '#je bent niet alleen' opgezet. Met Pinksteren was er het Nobel's Reuzenontbijt. De gemeente vroeg de kerken om vijftig kaarten te verdelen onder eenzame Dordtenaren.

Volgend jaar is er in een andere stad weer een editie van The Passion. Wiebe van Horssen heeft wel tips voor de kerken daar.

"Ga voor samen, niet alleen. Begin op tijd, want er komt ontzettend veel bij kijken. En ga niet in discussie over de opzet van The Passion, maar zoek naar wat verbindt: het Paasverhaal. Dan is er heel veel mogelijk. Dus stap over je eigen schaduw en zoek de samenwerking."

Nu The Passion achter de rug is, heeft Wiebe van Horssen geen tijd om rustig achterover te leunen. "Het is heel inspirerend geweest. Maar er bleef ook een hoop ander werk liggen."

Hij is nu bezig met het leggen van contacten tussen migrantenkerken en autochtone kerken. Hij hoopt dat er volgend jaar, als de stad 800 jaar stadsrechten viert, een mooi veelkleurig feest gevierd kan worden.

Voordat het zover is, moet echter nog wel het voortbestaan van Missie Dordt worden verzekerd. Anders stopt het werk van Van Horssen in september. Missie Dordt wordt betaald door kerken, bedrijven en particulieren. Er is een tekort op de begroting. Daarom loopt er een fondsenwervingscampagne. Wie Missie Dordt wil steunen, kan kijken op www.missiedordt.nl

Meer berichten