Emma feest nadat het de promotie had gepakt.
Emma feest nadat het de promotie had gepakt. (Foto: SC Emma)

Emma na elf jaar terug in derde klas; 'Man van de wedstrijd, het hele team!'

Dordrecht – Elf jaar moesten ze wachten op een terugkeer naar de derde klas van het zondagvoetbal. Vandaag was het zover. In een adembenemende finale van de nacompetitie om een ticket in de derde klas klopte SC Emma het Bredase WDS19 na verlenging met 3-2.

Zo bekroonde Emma een merkwaardig verlopens seizoen alsnog met een vette prijs. Het verhaal is bekend. In de eerste competitiehelft bouwde Emma een straatengte voorsprong op de concurrentie op. Door allerhande (mentale) malheur verspeelde het toch z’n aanspraken op het kampioenschap en de daaraan verbonden rechtstreekse promotie. In de slotmaand van de competitie kreeg Emma het lek weer boven water. Een voorbeeldige herstelronde begon die de ploeg een terechte promotieherkansing opleverde via de nacompetitie.

In die play-offs werden achtereenvolgens Blauw Wit’81 (3-1) en Hontenisse (2-4) aan de zegekar gebonden. Het gaf de ploeg precies die mentale peper die ze nodig had om onbevangen en vol vertrouwen vandaag in Raamsdonksveer aan de finale-play-off te beginnen tegen een ploeg die inmiddels landelijk bekendheid had verworven als ‘moederclub’ van niemand minder dan Oranje-verdediger Virgil van Dijk.

Emma bleek geenszins onder de indruk van die bijzondere band. Het toonde een ongekende mentale (veer)kracht en stapte zo als winnaar én promovendus van de grasmat. Emma’s koele verdediger Randy van Eden doet zoals gebruikelijk voor De Stem van Dordt verslag van de triomftocht: “Vandaag was de grote dag, we konden na 11 jaar weer promoveren naar de derde klasse. Tegenstander WDS heeft twee goeie spitsen waar we voor moesten waken.We begonnen sterk aan de wedstrijd. Vincent de Klerk maakte de 0-1, zijn eerste goal in ons rood en blauw. WDS was alleen gevaarlijk met corners. Het kon toch de 1-1 maken na een eigen goal van Maikel Steenbakker. Daarna pakte onze keeper Tom van der Leer nog een geweldige kopbal in de kruising. Voor rust kregen wij een penalty. Thomas Vigelius benutte die voor de 2-1”.

Randy van Eden vervolgt: “We waren toen 45 minuten verwijderd van de derde klasse. Na rust hadden we het wel zwaar. WDS was veel aan de bal en wij moesten achteruit lopen. De 2-2 hing in de lucht en die kwam er ook. We raakten toen de grip kwijt en WDS werd sterker. Joey Steenbakker kreeg niettemin de kans op 3-2. WDS op haar beurt kwam nog een keer 1 op 1, maar weer was onze doelman Tom van der Leer de baas. Zodat de negentig minuten eindigden met 2-2 en er moest worden verlengd”.

Randy van Eden over die altijd spannende en veeleisende verlenging: “In de eerste helft van de verlenging gebeurde niet veel. Maar in het tweede deel kon Vincent de Klerk de 3-2 aantekenen na een actie van Michel van Pelt. Hierna hebben we gebikkeld als één team en zo de promotie binnen gesleept. Dat we vorige maand geen kampioen werden was een grote klap en vooral mentaal was dit een klap.

Maar nadat het kampioenschap weg was, hebben we de knop omgezet en wilde we het via de nacompetitie flikken”. Randy van Eden jubelt namens heel Emma: “Maar het is gelukt en na 11 jaar spelen we weer derde klas!” Randy tot slot met een vette lach: “Leuk feitje, Vincent de Klerk had in een app-gesprekje met medespeler Bryan Stiegelis dit resultaat voorspeld. En de Man of the Match vandaag? Het hele team! “

De dik verdiende promotie werd later op de avond in de eigen kantine door heel Emma gevierd met dj Mike als extra inspirerende bron. Nu maar hopen dat de KNVB bij de indeling voor volgend seizoen de drie Dordtse clubs Dubbeldam, Emma en RCD in één afdeling onderbrengt en niet verdeeld tussen de districten Zuid I en (het sportief failliete) West II. Onze voetbalman Fred van Dongen: “Dat beloven prachtige derby’s te worden. Maar Dordtse clubs let de komende weken wel op uw indelingszaak! En Emma natuurlijk ook vanaf deze plek gefeliciteerd me de prachtige promotie”.

Meer berichten