Met hulp van een medewerker van AllGroen is het terras achter het ProefLokaal aangelegd. (foto: Buitenzinnig)
Met hulp van een medewerker van AllGroen is het terras achter het ProefLokaal aangelegd. (foto: Buitenzinnig) (Foto: )

Terras van gebruikte stenen en tegels bij Stichting BuitenZinnig

door Thierry Dinjens, Stichting BuitenZinnig

Dordrecht - Afgelopen weekend is stichting BuitenZinnig begonnen, met hulp van een medewerker van AllGroen, aan de aanleg van het terras achter het ProefLokaal. Dat is niet zomaar een karweitje, het moet meteen goed gebeuren en tevens voldoen aan een aantal voorwaarden.

Allereerst, in de lijn van onze filosofie omtrent de circulaire economie, wilden we het liefste werken met reeds gebruikt materiaal. Dit is gelukt, de stenen en tegels hebben eerder een plekje gehad in de erven van de wijk Stadspolders. Daar eenmaal het zaakje vernieuwd en deze stenen dus afgedankt, maken wij er dankbaar gebruik van.

Ten tweede kan het gedeelte van de ProefTuin waar het terras komt natuurlijk niet bestaan uit bosbodem vol gras en in de bodem gefreesd herfstblad. Er moest een gedegen laag bouwzand onder om verzakking te voorkomen. Ook dit doel hebben we bereikt; de mooie gele hopen zand die al weken achter het ProefLokaal lagen, zijn nu het fundament van het terras.

Verder willen we dat het terras, in verband met het feit dat er zich ook mensen met een rolstoel en een rollator op gaan begeven, vlak is. De medewerker van AllGroen heeft de grond voor ons netjes geëgaliseerd en, niet onbelangrijk: aan laten sluiten op de paden die we reeds in de ProefTuin hebben aangelegd.

De ProefTuin zelf loopt niet helemaal vlak. Hoe dichter je bij de vaart komt, hoe steiler is de helling. Hier liepen we reeds tegenaan toen we het pad naast het ProefLokaal gestalte gaven en we hebben daarom de grond moeten ophogen. De term 'voor iedereen toegankelijk' heeft ook een fysieke betekenis met bijbehorende consequenties.

Het terras moet ook een behoorlijke grootte hebben. Nu kunnen vrijwilligers en medewerkers er op uitrusten en de maaltijd samen gebruiken. De groep kent echter best wat verloop en aanwas. Voor ons is het zaak dat we iedereen een plekje kunnen geven en mensen met bijvoorbeeld een scootmobiel hebben nu eenmaal iets meer ruimte nodig. Een flink terras dus. We zijn hier aardig in geslaagd.

We moeten nu reeds vooruitdenken aan de tijd waarop we een horecafunctie gaan krijgen, met oogst uit eigen ProefTuin. Dan wordt er over het terras ook door de bediening de keuken in- en uitgelopen.

Naast tegels bestaat het terras uit klinkers, die we er grotendeels zelf ingelegd hebben; met de hulp van maar liefst zes van onze vrijwilligers hebben we met vereende krachten de klus geklaard. We zijn hen erg dankbaar en ook trots. Het gevoel van saamhorigheid dat zij ons gaven is precies waar wij als stichting voor staan.

Stichting BuitenZinnig, Provincialeweg 80 Dordrecht

www.stichtingbuitenzinnig.nl

Meer berichten