Jippe van Niel en Nevyn van Nugteren: 'Het heeft geen zin om een album te maken waar niemand naar luistert'. (foto: Elisa Kuster)
Jippe van Niel en Nevyn van Nugteren: 'Het heeft geen zin om een album te maken waar niemand naar luistert'. (foto: Elisa Kuster) (Foto: )

Geen ontsnappen aan The Empyrean

door Elisa Kuster

Dordrecht - De Zwijndrechtse broers Nevyn en Ramyc van Nugteren en de Dordtse Jippe van Niel maken al vijf jaar muziek, dat het best is te omschrijven als progressieve hardrock. Beïnvloedt door bands als Black Sabbath en Tool en inmiddels druk bezig met hun derde album, een concept album met een bijpassende film. Een project dat niet alleen bloed, zweet, tranen maar ook geld kost. Ze begonnen daarom een crowdfunding, vooralsnog met succes.

"De eerste twee albums hebben we in eigen beheer uitgebracht, dus ook helemaal zelf bekostigd. Het plan dat we nu hebben, een album met een clip bij elk nummer kunnen we niet zelf financieren, daarom zijn we een crowdfunding begonnen. Op het platform voordekunst.nl hebben we een oproep geplaatst en krijgen we 40 dagen de tijd om 5000 euro op te halen. Op dit moment hebben we al 63% binnen, daar zijn we heel blij mee," aldus Nevyn.
Het idee om een film aan het album te koppelen was niet zomaar een idee. "Het heeft geen zin om een album te maken waar niemand naar luistert. Zorg je dat je een videoclip hebt bij een nummer, dan zie je dat je meer publiek bereikt. Omdat we op het derde album een doorlopend verhaal vertellen, willen we dus ook een film maken dat precies bij de liedjes past."
Het verhaal dat ze vertellen is niet zomaar een verhaal. The Big House, zoals het gaat heten, staat symbool voor alles wat in je hoofd om kan gaan. "Ik zie het hoofd als een huis met verschillende kamers en soms kan er daar ook iets stuk gaan. Hoe ga je daar mee om?"


De band heeft een kasteel in de Ardennen gehuurd waar er met een crew bestaande uit vrienden en medestudenten van Nevyn vier dagen wordt gefilmd. "Dat kasteel is The Big House, wij proberen in de film te laten zien op welke manieren mensen daaruit proberen te ontsnappen. "

Best heftig allemaal en dat terwijl de bandleden respectievelijk 23 en 24 jaar zijn. "We zijn als band de afgelopen vijf jaar enorm gegroeid, niet alleen muzikaal maar ook qua tekst gaan we meer de diepte in," vertelt Nevyn die het merendeel van de teksten schrijft. "Misschien is dat ook iets van de huidige generatie, er wordt veel meer over gevoelens gepraat," vult Jippe aan.


Ze hopen met hun muziek nog verder te komen dan dat ze de afgelopen jaren hebben bereikt. "We voelen dat het vuurtje steeds feller brandt en ik weet dat we dit met zijn drieën aankunnen. Wie weet spreken we elkaar over vijf jaar nog een keer wanneer we onze Europese tour voorbereiden," zeggen ze lachend.
Dat zou zo maar eens kunnen.

Meedoen met de crowdfunding?

www.voordekunst.nl/projecten/8853-the-empyrean-album-3-film-1

Meer berichten