Ton Haring. (foto: Nanda van Heteren)
Ton Haring. (foto: Nanda van Heteren)

Ton Haring begint met een blik op nul

Door: Nanda van Heteren

Dordrecht - In de jaren negentig is kunstenaar Ton Haring in Dordrecht komen wonen. ,,In de tijd daarvoor woonde ik in Zwijndrecht, maar kwam ik altijd in Dordt. Dit was altijd al mijn plek, daarom ben ik er ook komen wonen." Niet alleen de liefde voor de stad spat van Haring af, ook zijn grote passie voor kunst hoor, voel en zie je. ,,In eerste instantie ben ik begonnen met schilderen. Dat deed ik al een beetje in Zwijndrecht, maar in Dordrecht kreeg ik een vier kamer flat, dus één kamer werd mijn atelier." Nu Haring's werkplek gevestigd is in creatieve broedplaats Stichting DOOR, krijgt zijn passie helemaal de vrije loop.

"Ik vind het heel fijn dat DOOR is verhuisd naar deze plek", vertelt Ton Haring. Hij legt uit waarom.

"Naast schilderen, ben ik ook dagelijks actief in de muziek als gitarist. Als ik aan het schilderen ben, dan wil ik gitaar spelen en andersom. Nu ik op de tweede van vier verdiepingen DOOR zit, maak ik bijvoorbeeld muziek met collega's en heb ik genoeg ruimte om aan dertig doeken tegelijk te werken. Toen ik in het oude DOOR in het atelier kwam kijken, was al gauw duidelijk wat ik moest doen. Heb geen moment spijt gehad van het verhuizen van mijn atelier."

Het leek misschien overdreven om met dertig doeken tegelijk bezig te zijn, maar dit is de realiteit voor de kunstenaar, legt Ton Haring uit.

"Ja, ik werk altijd aan een hele berg dingen tegelijk. Een wit doek is bij mij al snel geen wit doek meer. Ik loop altijd over van de ideeën, in een flits maak ik op het doek wat in mij opkomt. Als het echt goed is in compositie, in dat ik bijna weet waar het over gaat en een beetje mysterieus, dan ga ik er verder mee aan de slag. Concentreren op een stuk, vind ik lastig. Ik ga door totdat ik voel dat ik geen inspiratie meer heb voor dit doek. Dan leg i kdeze weg en ga ik door met een ander doek. Zo kan het dus zijn dat ik met dertig projecten tegelijk bezig ben en het maanden duurt voordat het af is. Behalve wanneer er een deadline opstaat, dan ervaar ik schilderen ook even als werken."

Hoewel het werk dat uit handen van de Dordtenaar komt allemaal anders is, zijn thema's als surrealisme en astronomische ontdekkingen wel de hoofdzaak. "Het ligt hoe dan ook in die hoek. In eerste instantie begin ik met mijn blik op nul, werk ik aan waar ik zin in heb en kom ik niet verder, pak ik wat anders. Behalve wanneer er een expositie aankomt, ik kies er dan een paar uit die ik op dat moment af wil hebben en wordt het voor mijn gevoel ook even gewoon werk."


Haring vindt het lastig te zeggen hoe lang hij precies over een schilderij doet, omdat hij er niet constant aan werkt. ,,Ik denk dat ik er zeker een paar maanden over doe. Iedereen in mijn omgeving zegt dat ik toch een geduld heb. Dat heb ik niet, ik heb het mijzelf aangeleerd. Het is best moeilijk om een langdurig project af te maken. In mijn hoofd wil ik het vandaag af hebben, in werkelijkheid duurt een groot schilderij van 120 centimeter bij 120 centimeter maanden."

Het werk van Haring is op verschillende plekken in de wereld te zien geweest, maar ook op het Dordtse eiland.

"Zo kwam de eerste expositie in het nieuwe DOOR van mij." Wie deze niet heeft gezien, kan later in september naar de Voorstraat gaan. "Momenteel ben ik druk mijn collectie bij elkaar aan het schilderen voor de Mainstreet Art Galery van Henk van de Graaf."

Tips

,,Drie tips die ik wil geven aan beginnende kunstenaars: begin iets te maken en dan is alles goed. Denk er niet teveel over na, het maakt niet uit je maakt. En doordat het niet uitmaakt wat je maakt, maakt het ook niet uit of iets mislukt. Het is in eerste instantie gewoon doen."

Meer over Ton Haring is te vinden op zijn website:

www.tonharing.nl

Meer berichten