(foto: Fotopersbureau Busink)
(foto: Fotopersbureau Busink)

Open dag Stichting BuitenZinnig: groei leidt tot bloei

Dordrecht - Stichting BuitenZinnig hield zaterdag een zonovergoten open dag. Een verslag:

door Thierry Dinjens, Stichting BuitenZinnig

Vandaag is de Open Dag van ProefTuin BuitenZinnig. Het is een zonovergoten, warme dag en buiten staat een kraampje overladen met vrolijk gekleurde producten. De heerlijke geuren van zeep, WaxMelts en bloemen nodigen je uit om dichterbij te komen.

Het is de stilte voor de storm; over enkele ogenblikken komen de renners van Cycle for Hope hier binnen. Zij hebben 140 kilometers in de benen waarmee zij gefietst en geld opgehaald hebben onder het motto 'Samen tegen verslaving'. Medemensen die kampen of kampten met een verslaving verdienen een nieuw leven.

ProefTuin BuitenZinnig is bij uitstek een plek waar je aan een dergelijke nieuwe start kan werken; samen uit de grondstoffen van de ProefTuin nieuwe producten maken, geuren en smaken ontdekken, in een dialoog komen met elkaar over de werkelijke waarde van het leven. Dat is waar stichting BuitenZinnig voor staat.

Stichting De Hoop schenkt ons een heerlijke lunch, vooraleer we echt gaan beginnen. Dampende soep, vers fruit en heerlijk brood zijn een welkome versterking van onze krachten. Dat kleine beetje dat je voor elkaar kunt doen, wordt hier niet nagelaten. Daar zijn we erg dankbaar voor.

Buiten komt het volk op de been. Mensen dwarrelen langs de kraam en werpen blikken op de ProefTuin. Distelvlinders en koolwitjes hebben inmiddels de lavendel gevonden. Binnen in het ProefLokaal, waar elk half uur presentaties omtrent voedselbossen worden verzorgd, staat een bak koud water. Hierin drijven een paar takjes verse munt; een heerlijke geur verspreidt zich door de ruimte. Een prettige werksfeer creëren is helemaal niet zo moeilijk.

Anders dan vorig jaar ligt er nu inmiddels een grotendeels ingezaaide en beplante ProefTuin. De aanleg van het terras is in volle gang en het plantleven doet haar uiterste best om waar mogelijk te bloeien. Mosterdplantjes torsen hun gele bloemen hoog het azuurblauwe zwerk in. De appelbloesems zijn geweken en kleine bolletjes wachten thans, tot zij als volle appels van de bomen vallen of geplukt worden.

Wie de kans krijgt om in vrijheid te groeien, kan iets heel moois worden. Groei leidt tot bloei. Het leven echter kent immer belemmerende factoren zoals te weinig licht, te donkere wolken of te weinig aansluiting bij de rest. Zo de appelboom is, is ook de mens. Zonder steun en licht vaart niemand wel. De jonge bomen in de ProefTuin worden middels stevige palen ondersteund. Aan hun voeten groeien struiken die hen ondergronds voorzien van voedingsstoffen. Onzichtbare samenwerking die letterlijk haar vruchten afwerpt. Harmonie bereiken is helemaal niet zo moeilijk.

Moe en voldaan sluiten we deze BuitenZinnige Open Dag af.

Stichting BuitenZinnig, Provincialeweg 70 Dordrecht

www.stichtingbuitenzinnig.nl

Meer berichten