Parende zwervende heidelibellen in de Nieuwe Dordtse Biesbosch. (foto: Thomas van der Es)
Parende zwervende heidelibellen in de Nieuwe Dordtse Biesbosch. (foto: Thomas van der Es) (Foto: )

Immigranten bezetten Nieuwe Dordtse Biesbosch

door Thomas van der Es

Immigranten bezetten Nieuwe Dordtse Biesbosch 

In de Nieuwe Dordtse Biesbosch duiken de afgelopen weken veel libellen op. De aantrekkingskracht is water. Eigenlijk zijn alle libellen daarvan afhankelijk. Ze leggen er hun eitjes in, waarna de larven een tijdje onder het waterlevel leven. Uitsluipen doen de larven  via de oever , riet of andere vegetatie. Daar breken ze uit hun larvehuidje en veranderen ze in libel. Sommige soorten doen daar een paar jaar over, sommige zijn heel snel en voeren deze hele cyclus in een paar maanden uit.

Een opvallende verschijning dit jaar is de zwervende heidelibel. Een libel die migreert! Ze trekken via Afrika- Zuid- Europa naar Nederland. Ongelofelijk toch? Dat vogels die hele reis ondernemen, is iets waar ik me jaarlijks over verbaas. Dat insecten, zo kwetsbaar en weerloos, dit ook doen verbaast me in overtreffende trap.

Als je nu over de paadjes loopt in de Nieuwe Dordtse Biesbosch tussen de waterpartijen vliegen wolken libellen vanuit de vegetatie omhoog! Veel soorten zijn deze zomer met een zuidelijke stroom in Nederland terecht gekomen. Ze vallen als nomaden binnen. De nieuwe natte plassen en poelen in het gebied worden direct gekoloniseerd. Het zijn diverse soorten heidelibellen ,maar de opvallendste dit jaar is de Zwervende Heidelibel die helemaal uit Zuid- Europa komt. 

De voortplanting vindt dan hier plaats. Ook in de plasjes in de plasjes langs de Van Elzelingenweg. De eitjes worden nu afgezet door deze reizigers. De larven ontwikkelen zich vaak snel. Eind augustus of september kun je dan zien of deze  libel zich succesvol heeft voortgeplant. Dan zie je nieuwe zwervende heidelibellen. Dat zijn de nakomelingen van de immigranten.  De mannetjes zijn ,als ze zijn uitgekleurd, prachtig helderrood. Zelfs de geaderde vleugels zijn roodachtig. De vrouwtjes zijn gelig. Het makkelijkste kenmerk ten opzichte van andere heidelibellen is de opvallende blauwe onderkant van de ogen.

Of ze echt terugvliegen naar Zuid-Europa is nog steeds niet helemaal duidelijk. Er zijn wel vlinders die dat doen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de distelvlinder of de atalanta. Hoe bizar is dat. Over bergeketens, langs kusten en door droge steppevlaktes naar je overwinteringsgebied. Als visarend of boerenzwaluw al een heel avontuur, maar wat een reis voor zo'n kwetsbare tere libel.

De laatste jaren duiken er steeds vaker libellen op met trekdrift uit het zuiden van Europa. Het heeft er alle schijn van dat dit te maken heeft met extreem weer, droogte en klimaatverandering. Naast de zwervende heidelibel zijn er de afgelopen weken ook zadellibellen gezien in het nieuwe gebied. Ook een trekkende libel die nog nooit eerder was gezien op het Eiland van Dordrecht! Wat kunnen we deze zomer nog meer verwachten in het nieuwe libellenparadijs van de Biesbosch? 

Meer berichten